Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika nadomestek za želatino

nadomestek za želatino

Mene pa zanima če katera ve kaj bi lahko v marmelado dala namesto želatine, ker me zelo motijo stvari ki so v njen, fuj…. Slišala sem za agavo(mislim da se tako reče) pa me zanima če da kakšen priokus? mislim hočem da je rastlinsko nikakor ne živalskega izvora…

če ima katera izkušnje, prosim=)

V marmelado se ne daje želatine.
Verjetno si imela v mislih kakšno drugo sestavino, ki se jo dodaja marmeladam, npr. pektin ??!!
Pektin se dodaja marmeladam, ki so iz sadja, ki ne vsebuje pektina.
Pektin povzroči, da je marmelada trda.

aja? to je pa super novica. jaz sem zmeraj mislila, da se dodaja želatina. pa mogoče veš kje se dobi pektin pa kakšna je kaj cena?

aha pa še tole, ima katera izkušnje s fruktozo, da dodaš k marmeladam. Ima kakšen poseben okus?

Brez problema lahko dodaš fruktozo. Okusa popolnoma nič ne spremeni. Upoštevaj pa, da je fruktoza približno 20% bolj sladka od običajnega sladkorja.

Julija

tudi tebi hvala=)

Kot je že napisano, se pektin nahaja v nekaterem sadnju, npr. v peščičevju jabolk.

Čisti “surov” pektin še nisem zasledila v trgovinah.Prodajajo pa razna želirna sredstva in nekatera vsebujejo pektin.

Večina meša želatino in Želin.

Želatina je lahko mleta v vrečkah ali je v lističih, je živalskega izvora in narejena res iz živalskih “ostankov”. Pri predelavi je seveda do konca prečiščena, tako da ni bojazni, da bi notri našli kakšno dlako. 🙂 Uporablja se za strjevanje raznih krem, aspik, jogurtove torte ipd. Je brez okusa.

Želin je trgovsko ime za pektin v vrečkah, uporablja se za kuhanje marmelad. Poleg pektina je v Želinu še nekaj malega konzervansa.

Obe stvari imata še več trgovskih imen. Gelfix ipd. Preberite na deklaraciji, kaj vsebuje (želatino ali pektin) oz. čemu je namenjeno.

LP Mimi

Aja, za pektin se razume, da je rastlinskega izvora…

Še nadomestek za tisto osovraženo želatino (četudi bi jaz rekla, da tu in tam zaradi kakšne jogurtove torte ne bo nikogar konec). To je agar-agar, je rastlinskega izvora, pridobljen iz nekih alg. Zaenkrat ga še nisem kupila, pa ga enkrat bom, dobi se v trgovinah z zdravo prehrano. Menda se uporablja enako kot želatina v prahu.

LP Mimi

mimi hvala… sem že ugutovila in tudi nabavila v jablani v btc-ju. bom poročala ko bom kaj spekla in tole uporabila=)

Če kdo najde pektin brez konzervansov, bom zelo vesela informacije, kje se to lahko dobi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close