Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Je sadje in zelenjava iz cenejših marketov res slabše kvalitete?

Je sadje in zelenjava iz cenejših marketov res slabše kvalitete?

Sprašujem se, ali so izdelki, predvsem sadje in zelenjava, ki jih lahko kupujemo zelo poceni v nekaterih nižjecenovnih marketih (Hofer, Lidl), kaj manj zdravi, kot ostali? Zadnje čase zahajam redno v te markete, ker imajo krasno izbiro sadja in zelenjave in to tako zelo poceni, da je lahko ceneje tudi za več kot 100%. Pa se večkrat vprašam, kaj je lahko narobe, da so tako poceni. Genske spremembe, škropiva… ali je to tako tudi v ostalih trgovinah (razen z bio izdelki).
Povejte mi vaše mnenje, prosim.

Mislim, da ni bistvene razlike. Kdo pa ti danes lahko garantira, da je dražje tudi boljše. Še v primeru artiklov, kjer se kvaliteta in cena lahko dokažeta ne velja vedno to pravilo, kako bi to lahko ržalo pri sadju in zelenjavi.

no, sadje in zelenjava za moje pojme itak ni za kupovat v nobenem marketu.

Ja, kako pa?

1. najbolje jo je pridelati – kar pa seveda ni mogoče za vsakega
2. obstajajo specializirane trgovine sadje – zelenjava (že mogoče, da nabavljajo od istih trgovcev kot marketi, vendar stvari niso 100x prešlatane, ter sigurno bolj sveže)
3. še vedno obstajajo tudi tržnice – obisk 1x na teden je čisto dovolj, ali pa tudi manjkrat.

karkoli je boljše kot market

ja pa še to – kar predobro izgleda sigurno ni prav fajn in jagode za božič in podobno …..
Izdelki, ki niso toliko škropljeni so seveda dražji, kar je logično – nižji pridelek na ha. s čim vse se danes škropi in s kakšnim namenom je pa grozljivka.

To po mojem ni res. Sadje in zelenjava sta običajno deklarirana kot I., II., … kvalitete in teh deklaracij si ne zmišljujejo kar povprek.
Večino stvari, ki jih domov prinesem iz Hoferja je I. kvalitete, večina stvari, ki jih prinesem in Špara pa II. V Šparu dostikrat plačam več.
O tem, kje je bolj zdravo, pa ne bi. Tudi o vseh tistih Bio bi se verjetno dalo debatirati (kje v tem ozračju sploh lahko zraste kaj brez škodljivih snovi?), tudi zelenjava z vrta nekje v mestu ali blizu cest najbrž ni tisto, kar bi morala biti, s čim zalivajo kmetje je spet svoje vprašanje… Tako da med izbiro zelenjave v trgovini ali na tržnici od nekoga X jaz izberem trgovino – že zato, ker je nadzora več.

Jaz pa samo pogledam, če je bil kje kakšen črviček na delu ali pa polžek. Če ja potem kupim. Perfektnega sadja in zelenjave pa ne kupujem v nobeni trgovini.

mi kupujemo 80% bio sadje in zelenjavo. Se strinjam, da je nase ozracje tko onesnazeno, da je vse skupaj zastrupljeno, samo se vedno bolje bio, kot pa da je poleg tega prespricano se s pesticidi in kaj jst vem kaj se.

Je malo drazje, ampak se da, se pa odpoves kaki drugi stvari – saj gre za zdravje…

poglej, edino res polno in zdravo in pravo je tisto, kar odrežeš na svojem vrtu in takoj poješ…kajti vsaka minuta, ura, se izbugljajo vitamini, polnost hrane…

poglej, če je taka hrana takoj zamrznejan, je le ta veliko bolj zdrava kot ena, ki je v marketu na policah ze 3 dni…

ta hrana, ki jo mi kupujemo po marketih, pa je bog ve koliko časa že na poti, nato po hladilnicah, štacunah, torej je vse to že brez vitaminov, brez svega…in torej od nje nimamo nič.

kaj je danes zdravo…po mojem le še to, kar imaš ti doma na vrtu nekje v neokrnjeni naravi…torej kaj zdaj???

če bi bila vsa ta zelenjava res prav tako zelo zanič in tako zelo slaba in tako zelo brez vsega, bi se na nas že začeli kazati bolezenski znaki. tako pa nas večina ima dobre laboratorijske izvide krvi, čeprav pojemo zelo malo, po vaše, nekvalitetnega sadja in zelenjave. pa očitno ni tako. naši organizmi potrebujejo dooooooooosti manj vitaminov in mineralov, kot si mi zamišljamo, kajti mi sami smo si postavili neko fikcijsko zgornjo mejo.

Še en glas za tržnico. Poleg večje izbire (mnogo stvari v sparu niti ne dobiš) je tudi roba boljša. Že pri solati, motovilcu, ipd. se splača, ker dobiš lepo natrgano in je potem tričetrt manj dela za pripravo solate.

100% ceneje… kaj ga dobite zastonj??

Sadje in zelenjavo kupujem na tržnici. Sem pa bila zadnjič v Hoferju (hodim samo po prašek) in sem videla ogromno zelenjave in sadja. Priznam, da si ga nisem upala kupiti, ker je bil tako poceni. Enostavno je preveč poceni, da bi imela dober občutek.

A bo tako bolj prav? Sadje v Šparu je za 100% dražje kot v Lidlu.
Zadovoljna?

sadje in zelenjava prideta 2x tedensko v slovenijo s konvoji in vsi trgovci jo nabavljajo pri istem ponudniku. cene pa so različne zaradi različnih marž, ki jih imajo trgovci. torej je vseeno hofer, špar, merkator ali stojnica na pločniku.
o zelenjavi na trgu pa nebi izgubljala besed. te prijazne stare tetice s kmetov škropijo proti gosenicam, ušem in polžem za razliko od velikih proizvajalcev brez vsakega znanja po lastni presoji. te zelenjave tudi nihče ne kontrolira kar pa še ne pomeni, da ni kemijsko obdelana.me zanima kakšni bi bili rezultati, če bi se kakšen zavod, ki kontrolira živila podal na tržnico.

Tole pa ne bo držalo.Veliko sadja in zelenjave se nabavlja pri slovenskih pridelovalcih, če gre za artikle, ki jih v Sloveniji pridelujemo.Špar, Merkator, Tuš. No, za Hofer in Lidl pa ne vem.

v naši vasi poznam kmeta, ki ima pogodbo z merkatorjem, tako da tisto o konvoju ravno ne bo držalo

tudi sama nisem slepa in pogledam od kod sta sadje in zelenjava in večkrat vidim, da je pridelovalec jabolk npr. slovenski kmet. in to najdeš v vseh marketih v sloveniji. je pa jasno, da to velja samo za sadje in zelenjavo, ki uspeva pri nas.
zdaj pa naj še ena pove, da pri nas ni škodljivcev in da v sloveniji ni treba špricat sadja in zelenjave.in kot prave domoljubke recite, da je slovenski krompir pridelan v rodni grudi boljši kot italjanski.ne bom vam oporekala, ker domoljubje je čisto v redu samo z vitamini nima nobene zveze.

S tem se čisto strinjam.
Vendar pri meni tudi domoljubje odpove, ko mi španske jagode v Hoferju prodajo za manj kot evro za pol kile, slovenske v Šparu pa za več kot dva in pol za enako količino.

Brez slabe vesti kupujem zelenjavo in sadje v Hoferju, dokler nimam svoje. Razlika od Merkatorja je v ceni in v higieni, v Hoferju so cene občutno nižje, pridelki dobre kvalitete, najbolj pa mi je všeč, ker je vsa zelenjava in vse sadje v Hoferju zapakirano in tako nič pretipano. O “bio” zelenjavi s tržnice bi se pa tudi dalo debatirati. Vsekakor je zelenjava z lastnega vrta na podeželju najboljša.

na katerem planetu pa je to???

kaj pa če na zadevo gledamo tako, da že na začetku rečemo, da je narava onesnažena pri kupljeni in domači zelenjavi. Potem gremo naprej in rečemo še nekaj najprej o kupljeni zelenjavi/sadju: zemljo so pognojili z umetnimi gnojili, to dodajali med rastjo. ko se pojavi polžek/metulček/hrošč/.. so poškropili še ptoti temu. In pridelek je seveda lep, ogromen in poln kemikalij. Pa še nekaj o tem kar pridelamo mi doma( tako seveda lahko pridela vsak z vrtom, pa da vrt/njiva ni preblizu ceste ali v centru mesta.Mi smo pognojili z gnojom,ki smo ga dobili pri malem kmetu, sejali in sadila smo domača semena, škodljivce smo odstranjevali in ne škropili, kaj potem jemo? Ja, to, da je padal kisel dež, pa da oblaki prinesejo kemikalije od drugod ne bomo komentirali, ker to smo že dali predpostavko na začetku. Tudi taka pridelava ne terja hudo veliko časa, saj pridelamo le za našo družino.

to je to.
dobro napisano.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close