Rojstnodnevna zabava – 30 let
Aprila bom imela zabavo za 30 rojstni dan. Nacrtujem nekaksen piknik. Vendar ne klasicen. Pecenje + ostalo. Prosila bi za ideje. Mislila sem na francosko solato, oblozene kruhke, sladice. Imam dva majhna otroka in zelim, da bi bila zabava zanimiva tako za odrasle kakor za otroke. Saj vem se slane prigrizke, pa na hrenovke nisem pozabila. Upam, da vam je kaj jasno kaj zelim. Prosim za ideje. Hvala vsem.
Pozdravljena,
sama imam majhno kuhinjo in kadar kuham za več ljudi, poskušam stvari poenostaviti. Tudi zato ker sem potem na zabavi neznansko utrujena, če sem prej ves dan tekala naokoli.
Hrano lahko pripraviš že vnaprej, ali pa skuhaš jedi, s katerimi ne boš imela veliko opravka, recimo:
speci svinjsko pečenko in jo ponudi s frnacosko solato, lahko pa zraven pripraviš tudi pomarančno solato (kako je z njimi v aprilu, ne vem): pomaranče olupiš in odstraniš vse bele dele, narežeš na kolobarje, malo posoliš, dodaš malo cimeta, dodaš tudi sok pomaranč, ki se je nacedil pri rezanju, malo limoninega soka, prgišče narzanih datljev (lahko kar suhih) potem pa na žlici olivnega olja rahlo popražiš mandlje in preliješ čez solato.
Zraven lahko narežeš korenček, kumare, kolerabo na palčke, na sopari skuhaš še brokoli in cvetke skupaj z ostalo zelenjavo ponudiš v košari, zraven pa kremo iz avokada in kisle smetane, humus ali kaj podobnega.
Lahko spečeš tudi francoske pite iz maslenega testa in jih naložiš z zelenjavo ali recimo šunko in sirom.
Lahko narediš tudi zvitke iz tortilj, ki jih malo popečeš, malo namažeš s kislo smetano, nanjo položiš rezino šunke, rezino sira in v sredino še svežo kumaro in zviješ. Otroci imajo takele zvitke zelo radi.
Pa golaž. Pripraviš ga že dan prej. Pogreješ ga lahko zunaj na pikniku.
Za sladke stvari pa pri meni vedno poskrbi kar slaščičarna.
Lp neja
Jaz sem čisto noter padla v peko kruha. Za takšen piknik se da narediti čuda iz kvašenega testa, vsi dol padejo, ker niso navajeni okusa sveže pečenega kruha. Zraven zamesiš ali naložiš različne stvari za vedno drugi okus. Sicer, če še nisi pekla kruha, te bom takole težko prepričala, kako je enostavno 🙂 Tudi jaz (pre)dolgo nisem verjela in poskusila.
No, če bi že – najprej pogače ala belokranjska pogača, v resnici je samo začinjen sveže pečen kruh, lahko s kumino, lahko z rožmarinom, oljkami… Potem vse sorte polnjenih štručk, s šunko, sirom, skuto, tuno… Potem vse sorte kvašenih polžkov z raznimi nadevi, kot mini pice. Vse to nadomesti obložene kruhke ali recimo pogača je odlična h kakšni pečenki ali drugemu namesto običajnega kruha.
Eno luštno fotoreportažo lahko pogledaš v sosednjem postu Hrenovke v testu:
Ja, saj vem, kdaj to narediti? Odvisno od tajminga vašega piknika, vsekakor pa isti dan oz. isto jutro. Saj testo zamesi multipraktik (ali kruhomat), vzhaja samo, delo imaš z oblaganjem in zvijanjem, peče se v treh nivojih v ventilatorski pečici.
Drugače ti pa glede kruha priporočam vsaj marjetico. Izdelava je zelo enostavna, potrebuješ samo tortni model, ki ga gotovo imaš. Bom poskusila poiskati link. Aja, saj je med Recepti (napis Recepti v desnem zgornjem kotu na tem forumu).
Evo, tudi malo fotoreportaže je zraven, Sonce rumeno se je res potrudilo 🙂 Jaz sem jo nazadnje naredila z malo potresene bazilike v oljčnem olju, je dalo super okus. Aprila jo boš sicer težko dobila, mogoče nasekljane olive in malo rožmarina? Ali strt česen? Sicer pa je tudi samo s kislo smetano enkratna, da jo lahko ješ samostojno, še bolje pa seveda s čim drugim s piknika 🙂
LP Mimi
Testenine ze, ampak morajo biti tople ali so dobre tudi hladne? Ne predstavljam si kako naj za 20 ljudi pripravim testenine z razlicnimi omakami. Tista ideja z razlicnimi kruhi mi je odlicna. Sem ze pregledovala recepte in v soboto spekla svoj prvi kruhek. Bil je dober. Francoska solata ne bo manjkala. Pa hrenovke v testu tudi. Pa mislila sem se ocvrtega piscanca, malo prsuta, kakso pecenko bi tudi spekla, hvala za idejo. Zelenjavo vsekakor. Se ze veselim novih idej. LP Maja
No glede testenin mislim da bi morale biti tople. Enkrat sem za otroško zabavo naredila testenine. Naredila sem tri omake. Skuhala 4 različne vrste testenin in vse še vroče postavila na mizo.
Omake lahko pripraviš že v naprej in jih nato samo pogreješ. Testenine pa skuhaš in odcediš preden postaviš na mizo.
ma, seveda lahko narediš hladne testenine; mi jjih naredimo na dva načina:
1. s tunino (ponavadi s tistimi tuninami za zelenjavico) >> skuhaš testenine (fajn so tiste pisane, od Barille ali pa tudi ene slovenske), jih ohladiš in potem zmešaš s tunino, mogoče dodaš malo kisle smetane ali jogurta…
2. s koščki sira, kumaric, kuhanega korenja itd… kot francoska solata, samo da so namesto krompirja testenine
(na podoben način je dobra tudi riževa solata)
Moja svakinja za vsako žurko prej spanira koščke piščančjega mesa, ponavadi zelo hitro zmanjkajo.
No pa je mimo.Bilo je res odlično.Vsem prihajajočim smo postregli z hrenovkami v koruznem testu.Bili so navdušeni.Predno smo začeli z pečenjem smo pondili še obložene kruhke z namazom,pršutom,sirom in šampinjončki.Poleg mrežne pečenke, ki sem jo dopoldan že spekla smo imeli še piščančje fileje na žaru in čevapčiče.Poleg vsega smo spekli še pice za vmes in poleg vsega mesa ponudili tudi francosko solato. Rakov čips pa je bil poleg tudi nekaj posebnega.In velika sadno-čokoladna torta v obliki knjige, ki sva jo z sestrično naredili prejšnji dan. Bil je malce nevsakdanji piknik, ki je bil vsem prisotnim zelo všeč.Vsem se zahvaljujem za pomoč in ideje. LP Maja
Forum je zaprt za komentiranje.