Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika “Prismojeno” mleko in puding

“Prismojeno” mleko in puding

Prosim za kakšen nasvet in vzpodbudno besedo.

Enostavno ne vem več, kaj naj naredim, da se mi mleko in puding ne bi prismodila med kuhanjem.
Kuham ga vedno v inox posodi z debelim dnom (poskusila sem tudi WMF in AMC pa ni nič drugače), mrzlo posodo oplaknem z vodo, nato naleijem mleko in pristavim na štedilnik. Že med segrevanjem se vedno prismodi, malo manj, če ga mešam, ko pa dodam na koncu puding, je pa sploh kriza. Puding smrdi po zasmojenem! sploh ni užiten! Puding vedno dodam tako, da mleko odstavim s štedilnika in ga potem dam nazaj samo za kakšno minuto ob neprestanem mešanju.
Sploh ne vem, v čem je problem. Mogoče v štedilniku? Zaenkrat imamo še klasičen električni štedilnik, ki ni preveč hiter. Pri mami doma sem puding vedno kuhala na plinu in se ni nikoli prismodil.

Kakšen uporaben nasvet?

Vsekakor predlagam kuhanje na najmanjši temp., seveda bo dalj časa trajalo. Če pa imaš mikrovalovno, pa lahko mleko že prej precej segreješ in potem na štedilnik daš, da zavre. Eni kuhajo tudi komplet puding v MW, jaz še nisem poskusila. Pa še nekaj… katero mleko uporabljaš? Navadno mleko se mnnogo, mnogo bolj prijemlje na posodo kot alpsko. Zato za puding vedno uporabljam le alpsko.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

O, Vladka, hvala za ta nasvet! Naslednjič bom res poskusila predhodno segreti v MV. Kuham vedno na najvišji temperaturi, mogoče je to problem. Uporabljam pa vedno samo Alpsko mleko.

Kar se mene tiče – če že mleko segreješ v MV, ali ni vseeno, če potem še puding zliješ noter in daš nazaj za tisto minutko v MV?
Ravno tako sem jaz prišla do pudinga v MV in zagotovo se ne prismodi 🙂
LP Mimi

Mimi, a zakaj ne do konca puding v MV? Ker ne upam 🙂 Kaj mleko v MV ne vzkipi?? Bi nam napisala, kako ga skuhaš?

Lp!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Puding vedno kuham v MWP. Kadar delam iz enega litra, dam pogreti mleko na 8 minut, vzamem ven, dodam pudingovo maso, premešam in dam nazaj v pečico za eno minuto, premešam in dam še enkrat za eno minuto v pečico, da se zgosti. Odkar imam MWP, to pa je že čez 20 let, še nisem skuhala pudinga drugače.

Pečice imajo različne moči, zato je dobro prvič kontrolirat, kdaj bo mleko zavrelo, ni treba da že kipi, toliko, da se na površini naredi mrena, katero odstranimo.

LP

Jaz tudi puding kuham v MV.
Mleka na električnem štedilniku nikoli ne smeš greti na najvišji stopnji, ker se obvezno prismodi.

Na navadnem štedilniku pa v teflonski posodi, pa se ne bo prismodilo, lp

Ja, Tinkarca, tudi v teflonski sem že kuhala na štedilniku. A me moti, ko se na robu po teflonu naredi cela skorjica, prej ali slej pade noter in včasih ostane v koščkih. Kompliciramo, a ne?

Mleko v MV enako skipi kot na štedilniku. Hehe, ampak zaradi tega ga ne nehamo kuhati na štedilniku, a ne? MV imajo različne moči, tako da moraš v prvo sama naštudirati, koliko minut za tvojo. Jaz dam 1/2 litra mleka (ali malo več) na 6 minut, s tem da zadnjo minuto gledam noter. Saj se vidi, ko se mrenica dvigne. Hitro gumb stop, skledo ven, puding zlit noter, nazaj. Za 1 minuto, ker puding nekoliko shladi celotno maso. Sicer stojim zraven in z enim očesom gledam. Ven, premešat, nazaj za 1/2 minute. Od tukaj naprej pa skoz gledam. Saj vidiš, ko se puding začne dvigovati, ko nastajajo vulkančki. Na štedilniku je v tej fazi že 100% in dokončno prismojeno, v MV se lahko vulkančki delajo, kolikor hočejo, pa ni nič. Mogoče malo špricne naokoli, še prekipi bolj težko, če je skleda malo večja in puding gost.

Evo, točno tako sem sama prišla do kuhanja pudinga v MV, brez recepta ali navodil. In gotovo še kdo pred mano in za mano. Odkar imamo MV, ga še nisem skuhala drugače. In odkar imamo MV, ga skuham pogosteje in čisto mimogrede.

LP Mimi

Tale nasvet se bere tako preprosto šolsko, da bom jutri sprobala. Čokoladnega. Poročam. lp

Rada bi vam povedala še moj način kuhanja pudinga. Mleko dam na navišjo temperaturo, da zavreje, prej ga malo posolim in med tem, ko čakam na mleko, naredim trd sneg iz enega beljaka, mešanico malo mleka, enega rumenjaka in sladkorja vkuham z metlico – takšno, ki smo jo včasih imele za na roko stepsti beljak v sneg. Puding ves čas kuhanja, to je tri minute, mešam z metlico, ko je kuhan, ga odstavim in vanj na kratko z električno metlico vmešam sneg, le toliko da je zmešano. Res je pa, da lahko tako kuham samo vanilijev puding, ker se v čokoladnem potem tu in tam vidi sneg, ker se sneg ne sme premočno vmešavati, drugače puding ni lepo rahel. Na tak način se mi ni še nikoli presmodil.

Je pa res čudno, da tako zelo ljubite mikrovalovke, ko je bilo že toliko napisanega o škodljivosti le teh. Uporaba mikrovalovne radiacije poškoduje molekularno strukturo hrane. Obstajajo čvrsti znanstveni dokazi, da je takšna hrana težko prebavljiva.

Pa tudi alpsko mleko, je bilo že veliko napisanega o tem, da je tehnično tako preparirano, da je to mleko samo še bela barva.

Lepo vas pozdravljam, Eva

Pozdravljeni,

ja tudi mene mika ta kuharija pudinga v MV. bom morala probati, saj bom jutri to že naredila.

Glede tega da se mleko prismodi. namreč meni se to ne dogaja, ker namreč že od nekdaj vem, ( babica me je tako učila9, da moraš za kuhanje mleka in mlečnih jedi imeti posebeje posodo. to pomeni, da v tisti posodi kaj drugega ne kuhaš, kot samo mleko in mleče izdelke. Kupljeno mleko se ne prismodi, seveda če je na previoski temperaturi ja, sicer pa ne. Slabše je, če je mleko domače in je krava breje – tam pa se mleko obvezno prismodi. Tudi tukaj so majne zvijače, kako so to preskušale naše babice – dobre, stare none, kaj vse so vedle brez sodobne tehnologije. Kajne?

Torej imej eno posodo posebej samo za to, da v njem kuhaš mleko in mlečne izdelke. meni je najbolj pri srcu beli emajl.

lp
Vsem

Eva, tale tvoj način kuhanja z rumenjakom in snegom je krasen, včasih tako naredim, pride bolj fina krema kot “navaden” puding. In da, pri čokoladnem izpustim sneg, sem po dveh poskusih obupala, da se ne bi videle neprijetne bele snegi snega. Samo – hehe – ne morem, da ne bi mleka dala zavret v mikrovalovno 🙂 Never ending story…

Tajna, tole s posodo posebej za mleko je 100-krat res. Prej sem kuhala puding (in mleko) v tistem loncu z dvojnim dnom, kjer naliješ vodo in piska, ko zavre. Uspela sem celo dobiti majhnega, litrskega. Saj je v redu, ne prime se zelo, a vseeno je treba drgniti. Hehe, zagotovo bolj skledo iz mikrovalovke. Ni ga čez kamot 🙂

In še ena o pudingu, če smo že pri tem. V čokoladni puding poleg praška vedno dodam tudi veliko žlico čokolade v prahu, včasih še 1/2 žličke pravega kakava v prahu. Pride takšen temen puding s pravim okusom po čokoladi. In potem je to tvoja mala skrivnost, ko sosedovi otroci začudeno rečejo: “Pri vas pa je puding boljši.”

LP Mimi

hej, a veš, da tisto kar dobiš pr sosedovih je vedno boljše kot doma. Tudi če je to kuhano zelje, ja spomnim se iz otroštva – jaz pa zelje sva bila vedno skregana.Enkrat pa sem bila pri sosedovih pa sem teto kar vprašala (kuhala je pa zelje),: no teta gremo jest?

uf so se še dolga leta smejali na ta račun:))))))))))))

Zraven MV sem dobila tudi recept za kuhanje pudinga.
Prašek in sladkor zmešamo v hladno mleko, mešanico segrevamo v MV na 600 W 8 minut. Vmes večkrat pomešamo.
Ne skipi, krasno se obnese, posodo na koncu normalno pomijemo.
Odkar ga pripravljamo tako, ga tudi večkrat jemo, prej smo ga samo vsake kvatre, ker sem imela podobne težave s prijemanjem, kipenjem mleka…

Aja, podatki veljajo za mojo pečico, ki ima možnost tudi nastvaitve moči na 600 W. Pri pečicah z drugačnimi nastavitvami moči je treba čase ustrezno prilagoditi. Vsaki MV so priložena navodila, običajno so zraven tudi tabelce časov, ki ustrezajo določeni moči, tako da lahko enostavno ugotovimo, kako prilagodimo kuhanje pečici, ki jo imamo.

Jaz pa sem nehala čakat, da mleko zavre. Ko je vroče, zlijem pudingovo maso not in mešam, dokler ne zavre, potem pa že ugasnem.

Nimam MV in zato sem prav tako imela večkrat prismojen puding. Potem je bilo pa v enem receptu za kremšnite napisano, da najprej zavreš mleko skupaj s skladkorjem in se ni prismodilo. Zato tudi puding sedaj delam tako. Sladkor stresem v mleko namesto v pudigov prašek in to je to!

Pozdrav!

Takšnih in drugačnih težav s prismojenim mlekom in posledično vonjem pudinga zaradi tega ne bo, če se le-ta pripravlja v vodni kopeli. V večji lonec z vrelo vodo, postavimo manjši lonec z mlekom. Vse skupaj segrevamo nad ognjem. Vodna kopel bo segrela mleko. Res bo trajalo mogoče dlje časa, vendar pa ni skrbi o prismojenem pudingu. Skuhamo po navodilih iz vrečke oziroma kakor pač običajno kuhate puding.
Poskusite. Jaz na ta način pripravljam vse čokoladne prelive in ostale bolj občutljive jedi na temperaturo.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close