solatna polivka
V Švici smo za predjed vedno dobili solato. In sicer so bili na velikem plitvem krožniku naloženi celi listi solate, od zelene solate in motovilca do radiča in rukole. Potem je bilo vse to samo pokapljano z neko močno in aromatično polivko. Količinsko je zgledalo zelo malo, vendar je bilo dovolj in zelo okusno.
Včasih je bila polivka bela. To si še predstavljam: žlica jogurta, kakšen balzamični kis, mogoče malo oljčnega olja (?), sol, nasekljana zelišča. (Katera?)
Včasih pa je bila polivka kot nekakšna omaka, prozorna, z veliko nasekljanimi zelišči. Vendar ni bila čisto redka, kot če v kis daš zelišča. In ni imela cekinčkov plavajočega olja. Vse skupaj je bilo razmešano v pravo omako. Ali veste, na kakšni osnovi je ta polivka? Oljčno olje, balzamični kis, sol, verjetno poper, nasekljana zelišča. (Katera?)
Skratka, zelo aromatično in zelo dobro.
LP Mimi
Nimam pojma iz česa bi lahko bilo. Vem pa da se v tujini kupi začimbe za polivke v vrečkicah (velike tako kot suhi kvas, ali pecilni), ki jih potem vmešaša ali v kis, ali v jogurt, ali v majonezo – odvisno zakaj rabiš polivko. So tudi različnih okusov – za kumare, krompir, solato…
Nisem ti kaj dosti pomagala 🙁
Te začimbne mešanice se dobi tudi pri nas. V Intersparu zagotovo, pa tudi sicer bi se jih moralo najti v bolje založenih trgovinah. Na vsaki vrečki so navodila za pripravo (običajno nekaj žlic olja, nekaj žlic kisa, odvisno pač od solate, ki jo pripravljaš). Tele vrečke so imenitna reč, če ne drugega vsaj za poskusit, potem pa iz sestavin dobiš ideje še za kakšno svojo umetnijo.
Mislim da so tiste skoraj prozorne polivke (ne bele) narejene na bazi gorčice in kisa. Vsaj moja sestrična v Švici jo naredi takole – gorčico, tisto, ki ima notri bolj groba zrna, ne čisto klasično gladko, razmeša z malo kisa, doda različna zelišča (mešanica iz kozarčka), doda kako žlico vode, da je lepo tekoče, sol. Včasih je uporabila balzamico, v glavnem pa ne. Ta njihova gorčica je bolj sladkasta kot ostra, pri nas sem jo zasledila v Sparu, v tubi, pod imenom Kremser Zenf.
Dobre začimbne mešanice za solate se dobijo v Hoferju (že kozarčki), tudi Kotany ima nekaj različnih, no jaz poznam samo mediteransko.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.