por
Porov narastek
Priprava: 15 minut
Pečenje: 50 minut
Sestavine:
– 5 lepih porov
– 3 cela jajca in 1 rumenjak
– 300 g skute
– 100 g. naribanega grojerja
– 1 nasekljan strok česna
– 1 majhen nasekljan košček ingverja (sem izpustila)
– sol, poper
Poru odrežemo zeleni del, ga prerežemo na pol, operemo in narežemo na 3 do 4 cm velike koščke. Kuhamo 20 minut in ga res dobro odcedimo.
V skledi stepemo jajca in rumenjak, nato vmešamo skuto, 50 g naribanega grojerja, česen in ingver.
Por porazdelimo po pekaču.
Nanj prelijemo mešanico jajc in skute.
Pečemo 45 minut pri 100 stopinjah.
Po pečenem narastku potresemo preostali sir in postavimo pekač za nekaj minut pod razgret žar, le toliko, da se sir zapeče.
Hej!
Pri nas je v navadi, da si rečemo:
Če je vsaj en por v hladilniku, danes ne bomo lačni:))) !
Velikokrat z njim nadomestim čebulo. Bolj nam prija por. Uporabljam ga vsak dan .
Porova rižota je njami njami. S še drugo zelenjavo ali mesom.
Tudi na tanko tanko narezan kar surov za v solati:
fižol, čičerika, leča, koruza ( kar je pač pri roki)
por
kakšna oljka, kapera, zeleni poper iz slanice
na kocke narezana fetka ali slan beli sir
oljčno olje, balzamični ali jabolčni kis
po potrebi sol in poper
Dobro premešamo, naj malo stoji na hladnem in evo
Krasna solata!
In ne nazadnje na kolobarčke narezan, pomakan v ostanku jajčka in moke po paniranju zrezkov …ali v palačinkinem testu in ocvrto.
Tako delam tudi z drugo zelenjavo ( paprike …) Pojedo tudi otroci, ki ne marajo zelenjave:)
Dober tek!
Lep sončen pozdrav z obale
Jaz sem zadnjič z njim pripravila enostavno jušno osnovo. Medtem ko sem kuhala, sem na enem gorilniku imela vodo, v njej por, korenje in zeleno. Pa je počasi brbotalo. Nastajala je odlična zelenjavna jušna osnova, ki sem jo dodajala mesu, ki se je dušilo in zelenjavi, ki sem jo kuhala. Kar je ostalo sem pa potem enostavno zamrznila za ‘prihodnjič’.
Drugače pa porova juhca, rižota, …Njami!
Včasih naredim porovo ruklado.
Naredim krompirjevo testo, ga razvaljam v pravokotnik. Posebej popražim na kolobarčke narezen por dodam jajček, solim prepražim , da jajček zakrkne in to razporedum po krompirjevem testu. Zavijem kot rulado, nato še v krpo in skuham. Ko je kuhano zrežem na kolobarje in zabelim z drobtinicami.
Lep pozdrav, Marija
Forum je zaprt za komentiranje.