stari piškoti+nasvet za alerg.
V shrambi sem našla škatlo pozabljenih domačih piškotov. Niso plesnivi, samo prhki, mehki. Jih lahko za kaj porabim ali so za v koš? Mi jih je škoda, ker so domači in takooo dobri …
Pa še vprašanje ta tiste, ki kuhate tudi alergikom: Kaj daste namesto jajca npr. v kruhove cmoke ali polpete (da skupaj drži maso).
Se najlepše zahvaljujem za odgovore.
Jaz v maso za kruhove cmoke dam dve, tri žlice ajdove moke. Ima podoben učinek kot jajčni beljak. Tako pripravljam tudi palačinke, žličnike, vlivance…
Za polpete??… ne vem, mogoče bi se obneslo. Si pa lahko pomagaš tudi tako, da jajce enostavno spustiš. Moraš pa maso temeljito pregnest, da postane vlaknasta. Nato oblikuješ polpete in jih spečeš v pečici na peki papirju.
lp
V trrgovinah dobiš na policah z zdravo prehrano tudi jajčni nadomestek. Mi kupujemo Orgranovega, imajo pa tudi od HammerMuehleja. Izgleda pa tako:
Pa še tole sem si enkrat shranila, je z neta:
Kako v receptih nadomestiti jajca?
V večina vegan receptih ni težko nadomestit jajc. Kakšen nadomestek uporabimo pa je odvisno od recepta . Tukaj je nekaj idej.
Jajčni nadomestek v prahu: večina je uporaben pri peki peciv, kjer recept zahteva 1 do 2 jajci. Dobi se ga v trgovinah z zdravo prehrano (že zgoraj omenjeni Orgran ali HM). Narejen je iz krompirjevega škroba in kvasov.
– eno celo jajce = 1 žličko praška + 2 žlici vode
Tofu: Tofu je odličen jajčni nadomestek v receptih v katerih je potrebno veliko jajc.
– eno jajce = 1/4 skodelice stolčenega tofuja
Druge reči, ki jih lahko najdete v kuhinji:
– eno jajce = 1 žlica sojine moke ( za peciva, palačinke, polpete,….)
– eno jajce = 1 žlica čičirikine moke (za palačinke, polpete,….)
– eno jajce = 2 žlici bele moke + malo sojinega mleka + sol(začimbe)
(za pohanje…seveda rabiš še drobtine)
– eno jajce = 1 žlica v kavnem mlinčku zmletih lanenih semen + 4 žlice vode ;vse skupaj v mikserju miksaj 1-2minute (peciva, piškoti, palačinke,…)
Pri sladkem pečenju:
– Poskusi z 1 banano ali 1/4 skodelice jabolčne kaše za vsako jajce. To bo obogatilo tvoj recept, seveda mora jabolčni ali bananin okus pašati v receptu.
V receptih za razna peciva, v katerih je potrebno samo eno jajce, lahko to kar izpustimo.
Forum je zaprt za komentiranje.