uporaba mikrovalovke
Najja, navodila morajo biti zraven. Koliko časa se rabi za kakšno stvar je odvisno od moči mikrovalov, kateri niso povsod enaki.
Sčasoma sama pogruntaš, koliko časa rabiš za kaj. Npr., če kuham puding, mleko kuham pri polni moči 8 minut, dodam puding in kuham še dve minuti. Jutranjo neskofe grejem eno minuto in pol. Odmrzujem na avtomatski program, kateri je za kruh čisto drugačen kot za meso.
Kot je rekla Jana, sam pogruntaš. Od začetka sem imela poleg MVP beležko in kuli 🙂
Osnovne smernice
– Recimo 1 minuta za gretje 1 dl vode/tekočine na največji moči. Kar poskusi s kozarcem vode in uro.
– Dvakrat večja količina linearno dvakrat več časa. (v nasprotju z navadnim kuhanjem, 5 krompirjev se ne kuha 5-krat dalj kot 1 krompir)
– Če nimaš gumba za avtomatsko odtaljevanje, lahko to počneš sama, in sicer dalj časa na manjši moči, recimo 5 minut na prvi ali drugi stopnji moči, večkrat ponoviš (imam avtomatsko odtaljevanje, pa kljub temu delam tako, še sama ne vem točno, zakaj; verjetno zaradi več nadzora?)
– Če nisi prepričana, daj manjšo moč in manj časa. Ali vsaj manj časa. Vzemi ven, preveri, ponovi.
– Trdne stvari obračaj pri vsaki ponovitvi, tekoče pomešaj, tako se bolj enakomerno segrevajo.
– V MVP lahko proces odtaljevanja samo začneš. Četudi je na pogled še čisto zamrznjeno, je po eni ali dveh segrevanjih v MVP odtaljevanje hitrejše, se začne nekako od znotraj. Namesto v 6-ih urah se odtali v 1 uri, kar je lahko še vedno ok (velja za stvari, ki morajo ostati mrzle, ala surovo meso, pecivo; drugače se pri prehitrem odtaljevanju rado zgodi, da se posamezni končki že kar skuhajo).
– In v MVP se ne more kuhati jajc, zaradi pritiska jih raznese, potem pa veselo na delo oz. čiščenje.
Ko sem se “učila” svojo MVP, sem take in podobne zbrala v eni Word datoteki. Če daš mail, ti pošljem.
LP Mimi
eva, znano je, da alkohol škoduje zdravju, pa se ga lahko kupi v vsaki trgovini. tudi cigarete. žal.
malo je dokazov, če mikrovalovi hrano res bolj uničijo kot ostala toplotna obdelava. mogoče jih res, pa je lobij tako močan, da podatki ne pridejo do uporabnika. lahko pa, da je vse skupaj prenapihnjeno.
Uporaba mikrovalovne radiacije poškoduje molekularno strukturo hrane. Obstajajo čvrsti znanstveni dokazi, da je takšna hrana težje prebavljiva. Zato se moramo mikrovalovnim pečicam kar se da izogibati!
Odtajamo lahko hrano tako, da jo pravočasno vzamemo iz zmrzovalnika,
Če uporabljamo električni grelec vode, bomo nekatere postopke pri kuhanju tudi veliko hitreje opravili.
Pa lep pozdrav vsem, Eva
Oh Eva ša marsikaj nebi semli pa delamo. Kajmeniš, da so jabolka, ki jih kupiš pri najboljšem sosedu in so lepa rdeča, se svetijo, da se v njih vidiš pa dobra. Hudiča so, saj so bila velikokrat ŠKROPLJENA. Ja pa se nihče ne spodtakene obenj. Salata je že vsa uvela, pa jo polijejo z navadno vodo, da pride k sebi – a je pol polna vitaminov. potemtakem tudi tistih nekaj uničenih molekularnih celic ne bo škodilo. Pa bi še lahko naštevala.
HOjla,
tudi jaz sem dobila mMV in ni zdraven navodil za pripravo posameznih jedi. Je pa samo za odtajevanje. proizvajalec je kar naš nekdanji ali e danes Gorenje1 No sem nad tem malo razočarana.
imam pa MV s konvekcijsko pečico – kakšna je njena prednost pa nimam poma. Aha MV sem dobila za darilo.
Mimi, tudi jaz se priporočam za recepte, če smem. Moj mail je >tanjagal@volja.net
Tajna, če imaš konvekcijsko pečico, potem jo uporabljaš kot navadno. Jaz sem jo že imela in sem v njej pekla manjše stvari, odvisno od velikosti pečice. Takrat še nisem imela ventilacijske in mi je bilo super, ker se tako hitro pogreje.
Za navodila bi poklicala v Gorenje ali pa povprašala darovalce, kje so jo kupili in šla v trgovino in zahtevala navodila. Sama sem pri zadnji dobila tako slabo skopirana navodila, da se polovico ni dalo prebrati. Šla sem v Big Bang in prijazna prodajalka mi je skopirala njihova, da sem vsaj vedela, kako se kaj uporablja.
LP
Na forumu Zdravilstvo nisem nasla nobenega odgovora, kjer bi bili navedeni znanstveni dokazi, zakaj hrana iz mikrovalovne pecice skoduje zdravju.
Pise sicer, da so obsevali musice z mikrovalovi, nakar po petih generacijah niso vec imele potomstva (ce bi jih skuhali v loncu kropa, najbrz ne bi vec imele potomstva ze po prvi generaciji???), vendar jaz music ne kuham niti ne jem, zaradi cesar ne vem, kaksno povezavo naj bi to imelo s hrano za clovesko uporabo.
Skratka, zadovoljivega odgovora se vedno nimam.
lp, proxima
Forum je zaprt za komentiranje.