Najdi forum

mikrovalovna

Mene pa zanima, koliko uporabljate mikrovalovno? Ali vitamini ostanejo v zelenjavi in drugje ali ne?

Pa še zanima me, za katere namene jo uporabljate?

LP

Pogrevam in odtaljujem. Kuham notri ne. Jo pa zelo pogosto uporabljam!

Jaz samo pogrevam: npr juho, čaj, mleko, kakav, voda, mineštra, pohano ali drugo meso, pico, skratka skoraj vse pogrejem, večkrat naredim topli sendvič, odtaljujem zmrznjeno meso, pa včasih kruh. Odtalim tudi zmrznjene npr. kanelone, sicer se pri pohanju v sredini ne odtalijo, ko so zunaj že pečeni in temno rjavi.

Vse enako kot zgoraj. Zato smo tudi kupili takšno, ki samo pogreva, brez žara.

Edino puding pa res kuham v mikrovalovni. Sem že pozabila, kaj je drsanje kozice s prijetim mlekom oz. pudingom :-))))

LP Mimi

Tole kuhanje pudinga pa mene zelo zanima….

Lahko opišeš postopek?

Leyči

tudi mene zelo zanima kuhanje pudinga v mikrovalovki. Drugače pa jo uporabljamo za pogrevanje, predvsem za otroke je zelo uporabna stvar.
Pa tudi maslo lahko zmehčaš v njej. Za čokoladne prelive pa je tako in tako najboljša.

Mleko, sladkor in prašek zmešamo v ognjevarni posodi, primerni za MV.
Pogrevamo 8 minut pri 600 W, vmes večkrat premešamo. Čas je za 1 paketek pudinga (oz. 0,5 l mleka).

Ja, seveda, nekako tako.

Pravzaprav nisem gledala nobenega recepta, puding kuham enako kot klasično, le da mleko pogrevam v MV namesto na plinu. Se pravi 1/2 litra mleka v plastično skledo in za 5,5 minut v MV na maksimum (oz. toliko, da mleko ravno zavre, to naštudiraš na svoji pečici). Pozor, mleko prekipi tudi v MV ! (le da se ne prismodi, hehe). Medtem v lončku klasično zmešam prašek za puding, malo sladkorja (v čokoladni puding dodajam še dobro žličko čokolade v prahu in 1/2 žličke pravega kakava; potem pa sosedovi otroci začudeno gledajo, zakaj je puding pri nas tako dober, hehe). Malo po malo dolivam mleko, da je bolj kot testo, tako se ne naredijo grudice. Nazadnje še malo zalijem oz. razredčim, da lepo teče.
Vlijem v vrelo mleko, premešam. Nazaj v MV za 1/2-1 minute (odvisno od prilite količine, koliko pohladi). Ven in premešam. Nazaj za 1/2 minute. Ven in premešam. Mogoče še enkrat. Saj potem že vidiš, kako puding kipi.

To je vse. Včasih za kakšne bolne ali kakšne otroke dodam še rumenjak, da je bolj hranilno. Rumenjak zamešam že v lončku s praškom in tisto malo mleka, čisto se razgubi. V tem primeru res večkrat vrnem v MV in dobro prevrem. Puding je odličen, tak bolj svilnato kremast. In seveda zopet nihče ne ve, zakaj je pri nas toliko boljši, hehe. Je pa tole z rumenjakom dedinščina naše drage Babi, ona je to napisala na forum, jaz samo ponavljam.

Dobro kuhanje in lp, Mimi

Aja, mikrovalovno uporabljam tudi za jogurt in podobne reči, ki jih otroci vzamejo iz hladilnika. Samo 10 sekund, zadeva ostane še hladna, vendar ne ledeno mrzla. In malo spretnosti, da otroci tega po možnosti sploh ne vidijo… Pri jogurtu pazi, da ga prej odpreš, nekateri imajo kovinsko folijo.

Spraševala si še za vitamine… Če bereš razno literaturo o MV, potem večinoma povsod zagotavljajo, da vitamini bolj ostanejo kot pri klasičnem kuhanju. Razlog je krajši čas kuhanja in v manj vode, nič dosti drugega. Sploh v reklamah znajo to zelo poudariti.
Če bereš dalje, boš prej ali slej naletela tudi na zelo nasprotna mnenja, razprave o živi in mrtvi hrani itd.

Jaz sem sama pri sebi to razčistila tako, da občasno uporabljam MV, ko mi koristi zaradi časa ali česa drugega. Dokler je to občasno, se ne mislim posebej obremenjevati. Verjamem, da zaradi krajšega časa kuhanja kakšen vitaminček več ostane. Ampak tisti eden ali dva ne bo bistveno spremenil bilance našega preostalega družinskega življenja :-)))

LP Mimi

Aja, glede vitaminov… Jaz se ne sekiram preveč. Če hočeš, najdeš “strokovnjake”, ki bodo MV zelo zagovarjali in take, ki bodo hudo opozarjali na škodljive učinke. Tako kot za vsako reč. Tako pa uporabiš svojo zdravo pamet, pa je. MV uporabljam, kolikor pač jo, izbrala sem jo zato, ker meni in moji družini nudi določeno udobje in (ne)porabljen čas odtehta “riziko”. :))) Korenček, skuhan v MV je kvečjemu bolj “korenčkast” od klasično skuhanega. Zdi se mi zelo uporaben pripomoček, tudi zato, ker otroka prej lahko pošljem, da si pogreje npr. mleko kot bi ga spustila k štedilniku, tako da si naš šolar od prvega razreda dalje sam greje mleko. Pa pri pogrevanju prihranim tako pri času kot konec koncev pri posodi – juho si enostavno pogrejem kar v krožniku. Pa še skipi ne nobena stvar – prižgem in grem lahko tudi stran, pa ne bo šlo nič čez.
Mi jo, poleg za kuhanje pudinga, uporabljamo še za pogrevanje, zelo občasno odtaljevanje, za “posvežitev” kruha – po parih sekundah v MV je “kot nov”. Pa v MV pogrevamo tudi stvari, ki jih imamo raje tople, pa jih sicer v klasični pečici zaradi neekonomičnosti ne bi greli – npr. krofe. Pa za pogrevanje kakšnega kosa sadja iz hladilnika ali mrzlega jogurta je tudi zelo uporabna. Pri kuhi pa sploh – topljenje čokolade, želatine, pogrevanje kristaliziranega medu…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close