Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recepti-segedin, krompirjev golaž, zelenjavna omaka brez paradižnika

recepti-segedin, krompirjev golaž, zelenjavna omaka brez paradižnika

Torej, kot piše v naslovu – vesela bi bila kakih preizkušenih in dobrih receptov za segedinar, krompirjev golaž in za kako zelenjavno omako za testenine, a tako, ki ni na osnovi paradižnika.

Predvsem me zanima, na kaj je treba pazit, pa kake “finte”, ki jih ni v kuharskih knjigah.

Kuhala bi pa za dva.

Hvala za čas in trud, gotovo nam bo teknilo. 🙂

Uporabi navaden recept, samo izpusti paradižnik, tako delamo pri nas, včasih zaradi barve na drobno naribam korenček.

<http://pejicna.moj-album.com/>

Vse troje ima podobno osnovo. Na olju prepražiš nasekljano čebulo, nato dodaš naslednjo oz. glavno stvar. Začimbe, v glavnem sol, poper, drobno nasekljan česen, peteršilj (suh ali svež), še kakšno zelišče, ki ti je všeč. Zmanjšaš ogenj, dušiš. Po potrebi dolivaš malo vode, dušiš tam nekje 1/2 ure. Lahko se vmes že zgosti samo od sebe, lahko malo “pomagaš”, tj. s pol žlice moke (računaj, da se mora 20 minut kuhati, da se izgubi mokast okus) ali 1 žlica zmletih ovsenih kosmičev (se razpustijo in se nikjer ne pozna), malo drobtin, kakšen zmečkan krompir… Ko je jed že gotova, v večino paše še žlica kisle smetane, sploh v zelenjavne omake.

Tudi jaz delam vse zelenjavne omake brez paradižnika, ker ga moji ne marajo. Osnova je vedno prepražena čebula, nato gor vržeš nakockano zelenjavo. Kar pač imaš, lahko samo eno vrsto, lahko poljubno mešano. Če imaš več različne zelenjave, začneš s tisto najtršo, recimo cvetača pred bučkami, korenček pred brokolijem. Če imam svežo papriko, ponavadi pride prva takoj za čebulo. Pražiš in mešaš, jaz pustim tako dolgo, da robovi že malo porjavijo, se mi zdi, da je okus boljši, kot če je samo kuhana v vodi. Zelenjava večinoma sama odda nekaj soka, za dušenje zalivaš z vodo. Začimbe pašejo takorekoč vse, od posušenih do raje svežih. Hitro boš odkrila, da nima smisla ob eni priložnosti dati noter pet zelišč, ker potem nima okusa po nobenem. Jaz si ponavadi eno izberem in dam samo tisto poleg osnovnih (sol, poper, peteršilj smatram za osnovne). Za zgostitev so dobre bučke, tam nekje v 20-ih minutah se čisto razpustijo. Drugače glej zgoraj za zgostitev. Jaz gledam, da je vse skupaj gotovo v maksimalno 1/2 ure, raje imam, da je zelenjave še malo trda. Če dušiš naprej, nastaja zmeraj bolj razkuhana in kremasta omaka. Mimogrede, tako delam tudi zelenjavno juho, samo da precej več zalijem, raje s kakšno jušno osnovo, lahko pa tudi z navadno vodo.

V zadnjem času sem naštudirala tudi krompirjev golaž, mi je že ratal tak, kot sem želela. Prepražena čebula (jaz dam veliko čebule, kot za golaž), gor pa krompir. Finta (ki sem jo pobrala tukaj na forumu) je, da krompir zrežem v dve velikosti. En do dva krompirja zrežem na majhne kockice (to je za zgostitev namesto moke), drugo na velike krhlje. Krompir na čebuli
malo popražim, solim, popram, potresem z mleto rdečo papriko, dodam majaron. Tukaj dodam tudi malo paradižnika, a samo toliko, da gre pri naših še skozi. Lahko brizg mezge iz tube, jaz imam v jogurtovih lončkih zamrznjen gost zdušen paradižnik. Zalijem s toliko vode, da je slabo pokrito. Počasi naj vre dolgo, vsaj 1 uro, ponavadi pustim še dalj. Čebula in nakockan krompir se sama razpustita, da ju sploh ni videti, lepo zgostita, ta veliki krhlji so mehki in zaobljeni. Po potrebi doliješ še malo vode, soliš ali kar se ti zdi.

Segedin? To delam najbolj redko, je bolj domena tašče, bodo druge povedale.

To je samo opis, če si mislila tudi količine… Za zelenjavno omako imaš dovolj 1 majhno čebulo, potem pa zelenjave, kolikor je pač imaš in želiš. Recimo da je vsega za toliko, kot lahko držiš v prgišču. Jaz te omake vedno naredim preveč, shranim jo v hladilniku za naslednji dan ali pa v jogurtovem lončku ali lončku od skute zamrznem.

Za krompirjev golaž bi vzela 2 čebuli in kakšnih 5-6 srednjih krompirjev. Če je to glavna jed. Zraven so nam vedno servirali hrenovke. Glede na to, da jih danes bolj slabo jemo, sedaj raje naredim kakšne mesne polpete ali kaj podobnega. Ali pa proglasim brezmesno kosilo, pa je. Meni h krompirjevemu golažu paše tudi solata.

Pa veselo kuhanje, Mimi

Hvala za izčrpne nasvete, se bom kar lotila. 🙂

moj segedin -štajerski je kot pravijo zelo okusen, naredim ga že dan preden ga potrebujem, se mi zdi, da je še boljši kot prvi dan torej.
Prepražim malo čebule (ne sme porjaveti), dam nanjo na kocke narezano (svinjsko)meso, ponovno pražim, da meso zakrkne in voda že skoraj izpari, nato dodam kislo zelje-surovo in kup začimb po okusu (majaron, Knor kocko, mediteranske začimbe, paradižnik iz tubice, papriko iz tubice , sladko papriko v prahu (pazi če jo prej pražiš pogreni)…) vse to naj počasi vre kakšne 1/2 do 3/4 ure , nato pa po potrebi zgostim z Gustinom ali naribam surov krompir (nekateri tudi z moko ali z drobtinami), še nekaj časa kuham in ob serviranju na mizo dodam kislo smetano, ki si jo vsak doda po okusu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close