Katera marmelada v marjetice, žepke…
Še vedno mi je iz žepkov stekla marmelada med pečenjem. Kakšno naj dam da ne bo stekla ven? Oz. kaj delam narobe?
Isto vprašanje za marjetice (tiste ki imajo na sredini luknjo)! Milslim da mi bo stekla dol oz. tam kjer je luknjica bo lepljivo…? Kaj naj naredim? Ker te marjetice kot jih vidim zelo kompaktno držijo skup…navadna marmelada se ne bo tolk strdila…a ne?
za v žepke, lahko daš malo dorbtin notri, drugače za marjetke oz. liške očke ali podobno ime, uporabi navadno marmelado, ki jo razmažeš po celem kesu, potem zapreš s drugim piškotom, piškot potem upije marmelado…..razen če ji preveč nafilaš…..ravno pravo mero moraš najti…..na sredini se ne bojo lepli…………
Zanimive nasvete ste natresle za žepke, si bo treba zapomnit !!!
Ja, tudi meni marmelada steče, pečem v glavnem tiste iz listnatega testa. Pa sem robove lepila z beljakom, res previdno zatiskala z vilico in oh in sploh. Dajala sem tudi samo po grahek marmelade, tista sicer ni stekla, vendar jedci niso bili preveč zadovoljni. V vsakem primeru se za žepke vzame najbolj trda marmelada, kar jo lahko dobiš. Eni menda že pri kuhanju marmelade kakšen kozarček ali dva kuhajo še malo dlje in tale je potem specialno za žepke…
Za linške očke (oz. tvoje marjetice) pa sploh ni problem, to vidiš potem, ko poskusiš. Vzameš navadno marmelado, skoraj vsaka je dobra, trgovinske zagotovo. Samo kakšne res tekoče, tiste domače bolj za prelivanje šmorna ne pridejo v poštev. Pol žličke marmelade razmažeš po piškotu (ali žličko, če je piškot velik – mene je vedno groza, kako veliko marmelade gre v te piškote; a ko sem škrtarila, piškoti niso bili preveč dobri, tako da…), stisneš skupaj ravno toliko, da še ne gre pri robovih narazen in to je to. Prvi dan so lahko še “zibajoči”, če piškot primeš, se oba dela še premikata in mažeta z vmesno marmelado. Čez noč se marmelada vpije v piškot, strdi in trdno zlepi. Prvič sem bila presenečena, kako močno lepi moja navadna marmelada, ki jo vsak dan mažemo na kruh, na linških piškotih pa je bila potem naenkrat bolj trda.
Ravno to dvoje je pri nas proglašeno za najboljše piškote sploh. A jaz vzdihujem, saj je z obojim kar nekaj dela, če hočeš napolniti škatlo.
LP Mimi
Kolikor sem gledala, se linški piškoti delajo iz “boljšega” testa, večina receptov ima povečano količino masla/margarine, recimo na 60 dag moke 40 dag masla. To povečuje rahlost in krhkost.
Jaz večino piškotov delam po prastarem osnovnem receptu, se mi zdi, da ni bolj “masten” kot je potrebno, piškoti so krhki in imajo okus po domačih piškotih. Skoraj vedno uporabljam maslo in ne margarino.
1/2 kg moke, 1 pecilni
25 dag masla
20 dag sladkorja, 1 vanilin
2 jajca
Preprosto in dobro. Za kakšne druge piškote k temu dodam kokosovo moko ali mlete orehe ali kakav ali…
Aja, krhkost piškotov je večkrat odvisna tudi od mesenja testa. Mrzla moka, mrzlo maslo, čim hitreje zamesiti (da se maslo ne greje od rok), obvezno na roke (multipraktik še bolj segreje), ko testo enkrat stoji skupaj, nehaj. Obvezno počivanje v hladilniku, vsaj 1/2 ure. Jaz večkrat zvečer naredim testo za naslednji dan.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.