Odcejeni grah, koruza, fižol
Od nekdaj vse stvari iz konzerve odcedim in včasih še splaknem; velja za grah, koruzo, fižol. Tako so me naučili in tako to menda je od vekov 🙂
Razumem odcejanje in splakovanje, če gredo te stvari potem naprej na kakšno solato ali podobno. Se pa sprašujem, zakaj odcediti recimo grah iz konzerve, če potem dodaš vodo in skuhaš juho. Ali recimo fižol, ki gre v enolončnico ali fižolovo juho.
Ali vedno odcedite grah, fižol? Kaj je v tisti vodi v konzervi? Grah je v njej samo pogret do sterilizacije, a ne? Mogoče zaradi konzervansov? Slab občutek imam, da ne bi odcedila, pa se sprašujem, koliko je to samo predsodek…
Pozdrav, Mimi
po mojem v tisti vodi mrgoli konzervansov ! ? ce pogledas na te konzerve,opazis,da imajo dolg rok trajanja. torej,konzervansi morajo biti. konzerv se izogibam- kolikor je mogoce. fizol kupujem , vendar ga vedno pred uporabo odcedim ali celo malo sperem. grah,koruzo ipd. pa raje kupujem zamrznjene. pa se bolj prakticno je- vzamem ,kolikor rabim. ko je konzerva odprta ,jo je treba kar hitro porabiti. lp petra
V konzervah (vsaj zelenjavnih, pa tudi v kompotih) ni nobenih konzervansev.
V konzerve gre sterilizirana hrana (to pomeni, da so uničeni vsi mikroorganizmi), potem se zadeva neprodušno zapre v pločevino. Jasno vse poteka v sterilnem okolju. In če ni ničesar notri in, ker je neprodušno zaprto, potem tudi nič ne more notri priti in zadeve pokvariti. V bistvu imajo konzerve praktično neomejen rok trajanja, vsaj kar se tiče zdravstvene neoporečnosti, druga zgodba je okus.
Konzervanse boste prej kot v konzervirani zelenjavi (v pločevinkah) našli v zamrznjeni, še posebej v raznih zelenjavnih mešanicah.
Dajte brat deklaracije.
Splakovanje je pa čista moč navade. Sama fižol za solato oplaknem, v juho pa ga dam s tekočino vred. Pri pasiranju pa tista tekočina pride še kako prav, saj je potrebno fižol malce zalivati in če to delaš z navadno vodo je tudi okus bolj voden.
Paradižnika v konzervah najbrž ne splakujete, pa kompotov tudi ne, to da se splakuje zelenjava je torej stvar navade.
moram pa res bolje prebrati deklaracije :)) po cisti kmecki logiki se mi zdi,da so v konzervah konzervansi /ne verjemem popolnoma navadeni sterilizaciji !! / , v zamrznjeni zelenjavi pa ne /tu se mi res ne zdi potrebno /. vcasih res malo pogledam konzerve…dosti e-jav…oz. opisnih e-jev sem ze opazila. verjetno pa res niso povsod. mogoce je vse skupaj stvar nekaksnega “prepricanja” oz. “vedenja”.? lp petra
Mene so tudi učili, da se tekočina iz konzerve zavrže, in že nekaj časa se sprašujem, ali je to zares potrebno in zakaj se tako ravna s tekočino. Vse, kar mi je prišlo do sedaj na misel je to, da se je pri nas konzervirana zelenjava uporabljala izključno za razne solate. Kadar se je pripravljalo zelenjavne juhe ali enolončnice, se je vedno uporabila sveža zelenjava.
Moja sodobnejša praksa je, da tekočino iz konzerve ne zavržem – sicer s kančkom slabega mnenja, ki je zelo verjetno le stvar predsodka.
Še več, zadnje čase tekočino, v kateri kuham zelenjavo, ne zavržem. Npr. če skuham fižol ali cvetačo za solato, potem tekočino prihranim za juho, pa čeprav v juhi, ki jo bom pripravila ne bo fižola in ne cvetače. V mnogih receptih je, da za pripravo jedi ali juhe potrebujemo poleg zelenjave, začimb, … tudi jušno osnovo (npr. zelenjavno jušno osnovo). Zakaj bi “zelenjavno jušno osnovo” zlivala stran, za pripravo jedi pa uporabila navadno vodo ali pa kupljeno osnovo za juho ali jušno kocko … Zakaj, le zakaj ??!!
Evo prepisano iz nekaj konzerv.
Rjavi fižol La Palmierina – rjavi fižol, voda, sol
Koruza Bonduelle – sladka koruza v vodi, voda, sladkor, jedilna sol
Mutti pelati – olupljen paradižnik, paradižnikov sok
Notre jardin zeleni beluši – zeleni beluši, voda, sol
Del Monte ananas – rezine ananasa, bister sok ananasa, sladkor
Sem pregledala vse zelenjavne konzerve in kompote, pa čisto pri nobenem ni ne z besedo ne z oznako zapisanih Ejev, oz. konzervansov.
Mislim pa, da je čisto druga pesem pri razniih konzerviranih mesnih jedeh, paštetah in podobno, ampak tega pa nimamo doma, da bi preverila.
V tuni Rio mare je samo olje, tuna in sol.
Torej odlivanje ni potrebno, razen če vam gre tista sluzasta voda na živce:)
Zanimivo vse skupaj. Predvsem to, da nisem edina s temi vprašanji. Jaz sem se torej odločila, da tekočine s teh steriliziranih konzerv (grah, koruza, fižol) ne bom več odlivala, če bom zadevo uporabila naprej za kuhanje.
Je pa druga resnica, da konzerv praktično ne uporabljam za kuhanje, skoraj izključno za solate. Včasih pa le prav pride… Za kuhanje redno kuham in zamrzujem fižol, čičeriko, sojo ipd. Hm, mogoče bi lahko bilo tudi za solato, če prej malo na hitro odmrznem v mikrovalovki?
Tudi tisto z zelenjavno osnovo mi je že prišlo na misel. Velikokrat kuham (oz. soparim) zelenjavo za te močnejše solate za malico, mika me, da bi shranjevala vodo, pa le ne gre, bi bilo preveč. Imam pa v zamrzovalniku shranjenih nekaj jogurtovih lončkov bučne vode, ko poleti naribam in ožamem buče. Sedaj jih podtaknem v kakšne juhe, se mi zdi še vedno bolje kot voda.
LP Mimi
Tudi jaz uporabim samo vodo od fižola, če ga recimo želim imeti toplega v zrnju, ga pogrejem kar s to vodo, sicer ga pa za solate splakujem. Splaknem tudi grah (ker se mi zdi da ima tista voda en tak plehnat okus) in koruzo, kjer je pa tiste vodke zelo malo in je taka belkasta – tako da mi tudi ni preveč apetitlih. Ne mislim pa, da bi blo tam notri kaj sumljivega, samo okus in tekstura mi ni všeč.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.