dve vprašanji
Pozdravljene!
Upam, da je te dni katera na mreži….
Rada bi vprašala dvoje:
-zakaj se naredi luknja v orehovi potici-delala sem jo natanko enako kot pred pol leta-takrat je bila krasna, zdaj pa je nastala luknja. Zvita je bila dovolj močno, preveč vzhajala ni-morda je bil kriv pregost nadev?
-morda katera ve za recept za kvašen sadni kruh, kakršnega so v decembru predvajali na TV-ne vem, na katerem programu. Na spletni strani rtvslo najdem recept, vendar je s pecilnim praškom, ne s kvasom.
Hvala vam za pomoč
Jaz imem en recept za sadni kruh, ne tistega z TV. Sem ga pa pekla že velikokrat in je zelo dober pa tudi čisto preprost. Če znaš pečt navadni kruh tudi s tem ne boš imela težav. Torej jaz vzamem 1 kg krušne moke Tip 850, 1 kocko in pol kvasa, malo soli, malo sladkorja, vodo po potrebi (ne vem koliko ker nikoli ne merim), 250g fuhih fig, 250 g suhih marelic, oboje narežem na majhne koščke, 250 g orehov, te zdrobih kar v dlani, 250 g rozin.
Zamesti testo kot za kruh na koncu pa v testo vsipaj sadje in premesi, da se sadje lepo porazdeli po celem testu. Testo daj vzhajat na toplo. Ko je dovolj vzhajani, ga premesi in oblikuj v kolač (jaz imam testo toliko trdo, da se ne razleze), daj ga na pekač na peki papir in pusti vzhajat. Ko je dovolj vzhajan ga dvakrat malo zareži po vrhu in postavi v vročo pečico. Jaz pečem kruh približno 45 min pri 200 stopinjah. Je pa to odvisno od pečice. V glavnem, ne sme biti pretemen.
Kruh lahko tudi zamrzneš. Če ti ga kaj ostane, oz. ga želiš prihranit, ga brez problema, daj v vrečko in v skrinjo.
Evo, smo na mreži, a šele po praznikih. Asilar, za nobeno reč zares ne vem odgovora, a vseeno. Kar sem se načitala od potic in sama preizkusila kvašenega testa, sem prišla do zaključka, da potica enostavno ni čisto vedno predvidljiva. Že navadno kvašeno testo se po istem receptu lahko malo drugače obnaša, tu je še starost kvasa, vlažnost moke, velikost jajc, temperatura prostora, temperatura in čas vzhajanja… Ko k temu dodaš še nadev, ki tudi ni vedno čisto enak, enako težek, čisto enako razporejen… Skratka, s tem se ni več kot toliko za obremenjevati.
Mimogrede, med nasveti je tudi, da surovo potico tik pred peko večkrat do dna prebodeš s pletilko, tako ima menda zrak priložnost lepo “oditi” iz potice…
Tudi sadnega kruha še nisem pekla, navadnega pa že velikokrat. K Enjinemu dodajam samo splošno načelo, da na 1 kg moke pride okoli 6 dl vode, za polnozrnato moko jaz dajem 7 dl, ker je menda bolj vpojna.
Upam, da smo kaj pomagale za drugo leto. Ali velikonočno potico !!!
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.