Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika fižol – kako pripraviti?

fižol – kako pripraviti?

Živjo!
Imam kar nekaj kuhanega fižola v loncu in bi si ga rada pripravila na različne načine. Sem iskala po brskalniku in našla nekaj idej, na primer, s črno redkvijo (to sicer že poznam in je super!), pa s porom v pečici…

Imate še kako idejo, kako pripraviti zrnati kuhan fižol? Kot brezmesno jed, ker sem vegetarijanka:)

Hvala za kake namige!

Jaz ga shranim v literske kozarce (skupaj z vodo kjer se je kuhal) in zdrži v hladilniku vsaj 14 dni. Jemo ga na solati in se ga ne naveličamo.

Predpostavljam, da ne sprašuješ za enolončnice (sto sort) in fižolove juhe, v teh je fižol v zrnju nepogrešljiv in napogosteje uporabljan. Se mi zdi, da je še več brezmesnih kot mesnih, tudi navadna jota je brez mesa čisto v redu.

Drugače lahko narediš topel fižol kot prilogo. Prepražiš malo čebule, gor kuhan fižol v zrnju, še malo prepražiš, da se dobro pregreje. Lahko malo zaliješ, dodaš kakšno tebi ljubo začimbo ali sveže zelišče.

Predvsem debeli laški fižol smo včasih radi jedli zabeljen, še vroč. Nam ga je prababica zabelila s prepražno zaseko in kislo smetano, danes jaz to naredim tako, da na prepraženo čebulo stresem žlico ali dve kisle smetane, samo premešam, izklopim in stresem na topel fižol.

Potem gotovo veš za vse sorte solat, ki se pripravljajo s hladnim kuhanim fižolom. Poleg polivke dodaš vse sorte, recimo kuhan jajček, razna kuhana ali surova zelenjava… Pride takšna močna solata, ki je lahko kar samostojen obrok.

LP Mimi

Hvala za nasvete!

Na malo olja prepraži sesekljan por (lahko tudi čebulo, lahko oboje). ampak res na hitro, dodaj 400 g pretlačenega fižola, 2 sesekljani trdo kuhani jajci in pol kisle smetane, sol. Zmešaj. Čebula naj bi še hrustala ko ješ.
Daj na krožnik, pol pa čez polij malo bučnega olja (o horesterolu ne bi), pol pa to papcaš z koščki kruha – kar z roko. Jaz kruh malo pogrejem v MV, še bolje je če je še topel iz kruhomata.
Okus je zlo njami.

Pri nas imamo radi tole, posebno, kadar s kje pridemo lačni za hitro kosilo ali večerjo:
Na malo olja prepražiš nasekljano veliko čebulo, dodaš nasekljano šunko ali konžervo tune ( lahko tudi ostanke pečenega mesa, če pa nimaš izpustiš), nato dodaš konzervo odcejenega rjavega in rdečega fižola, koruze, pražiš in dušiš, dodaš sol, poper, mediteranske začimbe, na koncu še česen in peteršilj.
jed prilagajamo glede na to kaj je v zalogi, lahko dodaš tudi narezano papriko – bolj na začetku ali na koncu nariban sir….

morda tole:

Hvala, dali ste kar precej zanimivih idej!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close