nedeljsko kosilo
Mi imamo pri hiši četrtino vegetarijancev, zato vedno pripravljam taka kosila, da si vsak vzame po svoji volji.
Zelo dobro se obnese:
– paprike prerežeš na pol na čolničke, očistiš, malo posoliš. Kupljeno zmrznjeno zelenjavo zmešaš z začimbami, česen, sol, poper (lahko prej malo podušiš)… in napolniš čolničke do vrha, lahko potreseš z naribanim sirom. 6 paprik ti da 12 čolničkov, za vsakega 1. Spečeš v pečici.
– kupljeno zmrznjeno nasekljano špinačo zmešaš s soljo, poprom, jajci in malo kisle smetane. Narediš gosto maso, zliješ na peki papir v pekaču, da dobiš približno 1 cm debelo plast. Spečeš na hitro v pečici, vzameš s peki papirjem vred ven, daš na mizo ter napolniš z nadevom (nadev je karkoli, zelo dobro se prilegajo šampinjoni, pred tem malo popraženi s česnom in kislo smetano). Naložiš na špinačno testo, zaviješ kot rolado in pustiš, da se ohladi.
– malo tiste zelenjave, ki ti je ostala od polnjenja čolničkov (tudi v čolničke lahko daš prej prepraženo in potem samo malo pustiš še za juho), podušiš, začiniš, zaliješ z vodo in dodaš zelenjavne kocke (odvisno od tega,koliko juhe želiš). V to mešanico vkuhaš par pesti tortelinov in dokuhaš. Če imaš svež peteršilj ali drobnjak, potreseš na koncu
– mešano mleto meso zamešaš kot za mesno štruco, dodaj kakšno na rezine narezano jabolko (ti da sočnost), zavij meso v obliki štruce v alu folijo in daj v manjši pekač – kot za rolade.
Dejstva, ki govorijo v prid temu kosilu:
– testo za špinačno rolado narediš že zjutraj, prav tako nadev (uporabiš prvič pečico)
– zelenjavo za čolničke in za juho prepražiš skupaj, nato nadevaš čolničke in daš v pečico.
-mesno štruco zmešaš in prav tako daš v pečico
– medtem, ko dokončješš juho, se v pečici istočasno peče meso in zelenjava(uporabiš drugič pečico)
– na štedilniku imaš ob prihodu gostov samo posodo z juho, ostalo čaka v pečici in je sveže, ko pridejo
– vse si gostje lahko sami jemljejo direktno iz posod
-špinačno rolado nareži, mesno daj ven iz folije in tudi nareži
– na mizi izgleda veliko, pisano in kaže na dobro gospodinjo
– vsi so presrečni in presenečeni
– za vse je vsega dovolj
– če imaš doma aparat za peko kruha, speci že prej en dober kruh, da ga bodo imeli poleg juhe, samo vsak en majhen košček.
Lahko ti povem, da sem enkrat s takim kosilom naredila neverjeten vtis, nikjer ni bilo posod od cvrtja, kuhanja krompirja, odcejanja govejih juh…itd… Vsi so bili dobesedno presenečeni in se sploh niso zavedali, da sem v bistvu skoraj vse kupila že na pol pripravljeno.
Zmrznjena zelenjava itak ni greh, pečico pa se mi zdi, da ženske premalo uporabljamo, saj ni v bistvu nikoli polna…
Forum je zaprt za komentiranje.