nezgode in nezgodice v kuhinji
Pozdravljeni vsi!
Tole berem kar pogosto, napišem pa le malokaj. Spodaj sem brala post o golažu (preveč začimb itd.), pa se mi je “prižgala” tale ideja:
kaj ko bi opisali razne nezgode, večje in manjše, ki so se nam zgodile v kuhinji?? ste uporaabili sol namesto sladkorja? ste jed spektakularno prismodili in skoraj zažgali hišo? je bila torta podobna podplatu?
karkoli. saj veste: malo za zabavo.
in če smem kar začeti:
-nekoč je mož dal dušit zrezke (plošča je bila prižgana “na ful”), odšel iz kuhinje in za kake dve uri pozabil nanje. ko se je vrnil, je bila kuhinja v dimu (ko je prižgal luč, je skozi dim videl samo žarečo nitko žarnice..), dno posode stopljeno (kromasta Kordun posoda), tla in vse površine prekrite s tanko plastjo maščobe, zrezki pa, jasno, zogleneli. čistila sem dva dni.
-v svojo prvo lazanjo sem namesto sladke dala ostro papriko (kaki dve mali žlički). peklo je ko hudič, a se vsi te lazanje spominjajo kot najboljše doslej (čeprav sta bili punci takrat stari 10 in 12 let).
no, zdaj ste pa vi na vrsti:-))
na http://www.kulinarika.net se je pred kratkim o tem pisalo na forumu. Zanimivo za prebrat.
ko sem bila še majhna (ampak me je mama že nekako naučila najosnovnejše), sem naredila žgance (pri nas jih delamo iz belega zdroba). Ampak jaz sem bila takrat prepričana, da se delajo iz drobtin. No, saj fotr je pojedel, pa nič komentiral.
Pred veliko leti je soseda pripovedovala, da se je njen sin (osnovnošolec) lotil peke torte, vendar je masi pozabil dodati moko. Seveda je na koncu peke vse skupaj vrgel stran. Prigodi sem se tako smejala, da sem skoraj s stola padla (jaz sem bila takrat tudi osnovnošolka). Čez dva tedna sem ponovila isto napako. Sladkor in jajca sem zmešala, vse vlila v model in dala pečt. Po 10 minutah ugotovim, da je moka ostala na tehtnici. Tudi jaz sem vse skupaj potem v smeti vrgla. Pa tudi smejala se nisem več na to foro.
Čeprav obstaja torta Panama, ki se jo dela brez moke in velikokrat sem jo pekla, so druge sestavine v testu, tako da vse skupaj drži (jajca, sladkor, orehi, čokolada)
Lp, ela S
Smo v šoli kuhale za nekaj čez 100 ljudi, pa je kolegica dala v drobtinove cmočke za juho sladkor namesto soli, je vseno kasneje probala maso in ugotovila napako, potem so dodale sol…..pa so vseno bili o.k., še boljški kot brez, nič presladikasti ker je tehtala sladkor in ne gre veliko soli na maso…..tako, da jih jaz dela zdaj tudi s soljo in sladkorjem….
Oče je dal nekoč nazaj kuhat juho, govejo, ker naj bi bila premalo kuhana in potem je odšel od doma, juha se je kuhala in kuhala ene 4 ure….dokler ni sam prišel domov………..dim, dim, zasmojen lonec in meso kot velik kos oglja……….to je bilo nekaj dni pred bratovo poroko, cela hiša je smrdela, kuhinjo so dan pred poroko prebarvali, piškoti na srečo niso ravno smrdeli po dimu, lonec pa smo rešili niti podenj ni odstopil…..
pred poroko se rado kaj nerodnega zgodi.
kolega je zažgal kuhinjo, ne samo zasmodil, verjetno od nervoze 😉
sicer sem pa že belila paradižnikovo solato z ribezovim sokom, namesto bučnega olja (je bila ista steklenica), pa mleko sem tudi že skondenzirala.
eno jutro pozimi sem vstala in si hotela naredit kavo, pa sem pogledala skozi okno (ponoči je nasnežilo več kot pol metra snega) in sem videla 80-letno babico, kako kida sneg. seveda sem samo letela ven in šla sama kidat, na kavo in mleko, ki sta se kuhala pa sem čisto pozabila.
čez tri ure sem prišla nazaj not. lonček s kavo je bil zažgan (pa mami sva ga s sestro malo prej kupile za r.d.), mleko pa se je kuhalo v posodi z dvojnim dnom, v kateri ne more skipet in je bilo gosto – je skondenziralo 🙂
Pozdravček!
Tam nekje pri šestih letih sem na električno plato dala gret belo kavo v plastičnem lončku. Ko se je začela topit, je bilo hitro kave po celi kuhinji. Oče me je gledal in se smejal, še danes tega ne razumem.
Iz zadnjih časov se spomnim dveh hujših:
-pekla sem piščanca v pečici in je precej špricalo po grelcu, in ko sem polivala, se mi je maščoba vžgala. Precej je gorelo, jaz pa v paniki klicala moža, da je on prišel zapret vrata od pečice, sama se nisem spomnila.
-v sokovniku sem sočila maline. Ker sem posodo za odpad bolj slabo postavila nazaj, mi jo je odprlo in pošpricalo celo kuhinjo. Čistila sem jo kako uro, nato pa še enkrat !! naredila isto! Od takrat je moj sokovnik varno spravljen v škatli v kleti.
Moj mož pravi, da se največ nesreč zgodi v kuhinjah. Možje jih morajo potem pa pojesti.
Miranda
Nekoč sem odpirala en ACE sok, ki je očitno malo zavrel, saj mi ga je odneslo po celi kuhinji. Fronte od omaric so bele, čez pa “špricane” s sivo in oranžno. Še čez nekaj časa sem vsake toliko našla kakšno oranžno pikico, ki je bila bolj lepljiva, kot bi smela biti. :S
Pa ko sem prvič s hrano delala vtis na takratnega fanta (zdajšnjega moža), je šlo kuharsko sicer vse dobro, sem se pa potem, ko sem pospravljala posodo z mize, prav nedamsko zvrnila čez vrata pečice, ki sem jih pustila odprta. Ogromna modrica se je zacelila čez čas, ponos je rabil pa malo dlje. 🙂
Enkrat sem se namesto polnjene gosi odločila za navadno raco.
To sem vedno pekla v kaminu, na odprtem ognju in sicer v nekem starem “protfanu”. Postopek je zahteval, da si moral ta protfan na pol ure obrnit z raco vred.
Ko se je tega obračanja lotil mož, je to storil tako čudno (pod njo je podstavil lopatico, še zdaj ne vem, kaj je hotel narediti…), da je raco iz protfana kot iz katapulta odneslo po dnevni sobi, za njo pa sta se zapodila nemški ovčar in šetlandska ovčarka…
Posledice so bile katastrofalne… Vsa mast, ki je pred tem iztekla iz race, je bila razpršena po zidovih, še največ po tleh, kjer se je vpila v klinker in fuge in tam ostala za vedno.
Raco smo pred požeruhi sicer rešili, oprali pod vročo vodo, oprali tudi protfan, vendar…raca ni bila to, kar smo želeli za večerjo in povabljence…
Nekega dne me je mami poklicala na poti iz sluzbe in mi je narocila naj dam kuhat spagete in da ko pride ona domov bomo na hitro naredili se kaksno omakco in evo ti kosilo. To sem vse naredila. Toda ko je mami prisla domov sem ji potozila da spageti se niso kuhani. Ko je prisla v kuhinjo da bi videla kaj sem naredila mi je rekla: Ja prismoda, seveda da niso kuhani ce se pa kuhajo brez vode.
Potem sva skupaj nalili se vodo v posodo. Takrat sem bila se v srednji soli.
Lep pozdrav
men je pa fino brat takele zgodbice…za namenček nekaj za nasmejat- ne le za pljuvanje :-)))
Moj pokojni oče nama je med počitnicamo hotel pripraviti malico in je dal jajca kuhat…No- odšla sva k sosedom na obisk in se preveč zadebatitarala..Kar naenkrat pa soseda pogleda čez okno:”Joj, kaj pa se pri vas tako kadi?”……Na štedilniku so bila zoglenela jajca, lonček pa za v smeti…Ta dogodek mi je prišel na misel tale trenutek….
LP
Forum je zaprt za komentiranje.