pira
Piro uporabljam namesto riža v rižoti. Če kuham ričet, jo uporabim namesto ješprenja. Naši pa so v teh vročih dneh navdušeni nad solatami iz pire.
Piro pridelam sama. Ponavadi jo uporabim približno 1 kg. Dam jo v lonec in zalijem z veliko vode. Malo pomešam, da morebitne smeti priplavajo na vrh in jih odlijem. To ponovim večkrat, tako da je pira čista. Pustim jo namočeno dve uri, potem pa jo kuham. Solim. Dovolj je, da vre 10 minut. (Kako je s tisto, ki jo kupiš v trgovini ne vem, ampak recepti večinoma omenjajo, da jo dobro opereš, namakaš čez noč, naslednji dan jo pristaviš, da zavre na blagem ognju. Kuhaš pokrito še pol ure, potem pa jo pustiš stati še eno uro – če jaz kuham našo piro tako, mi ostane samo poc).Odlijem vodo, oziroma jo precedim in vzamem od celote kar rabim za obrok, ostalo pa shranim v hladilnik in jo imam pripravljeno za naslednjič.
1.primer:
pira, kuhan fižol v zrnju, narezana čebulica, rdeča paprika, tunino iz konzerve, sok limone, kis, oljčno olje, česen, sesekljan peteršilj, mogoče še malo soli, lahko tudi poper
2. primer:
pira, vložene kumarice, rdeča paprika, korenje, grah,piščančje meso, peteršilj, belo vino, majonezo, malo soli, lahko tudi koper ali druge začimbe po okusu
3.primer:
piro, rdečo papriko, zeleno papriko, paradižnik, oljčno olje, kis, timijan, sol, poper
Izbira dodatkov je pač stvar okusa, zelenjava pa naj bo različnih barv zaradi privlačnega izgleda, saj večinoma jemo z očmi.
Lahko narediš tudi pirine zrezke. Uporabiš že kuhano piro, jušno zelenjavo oz. zelenjavo za polpete,vse kar imaš rada v polpetih (npr. česen, peteršilj, jajca)
Iz pire pa se lahko dela tudi sladice.
Kroglice presenečenj
500 g pire v zrnju
200 g rozin namočenih v rumu ali propolisu
200 g orehov ali praženih lešnikov
100 ml javorjevega sirupa, lahko tudi rjavi sladkor
začimbe: cimet, ingver, lahko tudi muškatni orešček
250 g čokolade za kuhanje
50 g masla
50 g mleka
grobo sekljani lešniki
Uporabiš lahko že kuhano ohlajeno piro in jo s paličnim mešalnikom grobo zmelješ in dodaš namočene rozine, sladilo, orehe. Z mokrimi rokami oblikuješ kroglice in jih povaljaš v raztopljeni čokolaki in lešnikih. Pustiš na hladnem, da se kroglice strdijo.
Namesto rozin lahko uporabiš suho sadje, če ne maraš začimb jih lahko zgrešiš. Možnosti je veliko.
Iz pire se lahko speče različne vrste kruha.
Primer:
65 dag mlete pirine moke
1 žlico čebeljega medu
2,5 dag kvasa
10 dag semen (kar imaš na razpolago, bučna, lanena…)
3 dl tekočine vode
Iz pirine moke pa so tudi dobri žganci.
Dovolj za danes. lp
Kerlc, piro prideluješ sama? Glede na to, da je žitarica, si predstavljam, da raste kot pšenica. Jo je potem treba požeti, omlatiti? Vse to delaš sama?
Jaz jo seveda kupujem, iz izkušenj vem, da sta dve različni sorti.
Ena zgleda brez luščin, skuha se hitro, recimo kot riž v 20-ih minutah, nenamočena. Imela sem občutek, da je industrijsko predpripravljena, predparjena ali kaj takega, podobno kot instant polenta ali riž.
Druga zgleda, kot bi imela nekakšne luščine, vendar ko se skuha, ni ni nič trdega (podobno kot neoluščen riž). Se pa kuha zelo dolgo, tudi uro in več. Takšno piro je tašča tudi kupila enkrat v nekem mlinu.
Skratka, če kupiš industrijsko pakirano piro (kjer piše na embalaži, da je kuhana v 20-ih minutah), lahko z njo delaš enako kot z rižem, skoraj v vseh riževih receptih samo zamenjaš. Na vižo: rižota, pirota, ajdota… Ali delaš enako kot z drugimi kašami.
Pirin kruh je tudi super. Obstajata pa dve vrsti pirine moke, navadna in polnozrnata. Jaz se moram take stvari vse učiti na svojih napakah, prvič sem butasto gledala v vrečko, ko je bila kupljena pirina moka naenkrat drugačna. Navadna je lepo gladka, z njo lahko normalno zamenjaš belo moko. Polnozrnata je super za kruh s semeni.
LP Mimi
Pirin kruh s semeni narediš enako kot iz vsake druge moke. Pri polnozrnati pirini moki s semeni jaz pri peki in okusu kruha sploh nisem opazila kakšne razlike proti polnozrnati pšenični moki.
Delam po klasičnem receptu:
1/2 kg moke
1/2 kocke (2-2,5 dag) kvasa
3 dl vode za navadno moko oz. 3,5 dl za polnozrnato
1 nezvrhana žlička soli
semena po želji, recimo 3 pesti
LP Mimi
Ivanka, hvala za povabilo, se bova že zmenili.
Glede pire pa je meni vse manj jasno, namreč glede pirine kaše. V omari sem našla dva ostanka pirine kaše, skuhala sem vsako posebej. Na Mlinotestovi je pisalo, da je instant in da je kuhana v 10-ih minutah. Japajade. Še po 1/2 ure se zrna sploh niso “odprla”, ostala so trdno v celih rjavih ovojnicah, sicer se je dalo pregrizniti, vendar… No, jaz v mojih solatkah za malico tako ali tako pojem vse, a to ni to. Je bila kaša že stara? Ali imam jaz napačen spomin, da se pirina kaša lepo skuha, zrna se odprejo, zgleda bolj kot kuhan ješprenj?
Naslednji dan sem skuhala pirino kašo, kupljeno v trgovini, piše, da je iz Mlina Rangus. Saj imajo celo serijo mlevskih izdelkov. Na vrečki piše, da se kuha 20 minut. V 1/2 ure oz. dobrih 20 minutah je bila sicer bolj kuhana od tiste prej, vendar to še vedno ni to. Nič, bom kupila novo, pa jovo na novo…
LP Mimi
Pira je naša prvotna pšenica. To pomeni, da jo kupiš na kakšnem eko sejmu, si jo doma zmelješ ali namočiš v mleko in potem to postane tvoja prehrana.
Cel hec pri tem je, da je pira pravzaprav predhodnica naše pšenice. In kdo mi garantira, da je našel pradavno seme pire, da bi me povedel nazaj v vek pred dinozavri? Da bom takoj po zaužitju precej mlajša in bolj všečna? Da si ozdravim raka, ki me je začel nažirati že pred dvajsetimi leti, pa tega ne priznam? Da bom še en Drnovšek? Oprostite, kolegi. Moje življenje je bilo ves čas povezano ravno s tem, kar je gospod Drnovšek še pred časom zanikal. In zdaj, tik pred zdajci, se je njemu posvetilo? Še vedno je samo vetrogončič – če bi mu danes povedali, da je rak posledica komunizma in samo tega, bi vam jutri verjel…
Forum je zaprt za komentiranje.