Golaž – pomoč!!!
Včeraj sem skuhala goveji golaž, ga poskusim in ima tako divji okus, ne vem kje sem ga polomila?!! Danes ga bomo jedli in sploh ne vem, kako ga naj izboljšam. Od začimb sem dala lovorjev list, poper, sol, malo Vegete, majaron, kumino in papriko. Razmišljala sem, da sem mogoče dala preveč majarona?! Se da to kako izboljšat/popravit??
Prosim lepo za nasvet!!
Prvič čujem, da se golaž popra :)))) Tudi to z vegeto je malo čudno ????
Veliko čebule prepražiš, dodaš meso in pražiš, pražiš ….. da se meso
zmehča (seveda ga posoliš in dodaš malo kumine, lovorjev list),
mleta paprika (sladka + po želji malo ostre), paradižnikovo mezgo
in to na blagem ognju še dobro pokuhaš. Omako zgostimo s podmetom iz moke ali jedilnega škroba. Na koncu en špric vina ali
kisa. In to je to.
Majaron ponavadi dodamo, če tako golaževo omako uporabimo za preliv
po testeninah.
Za tiste, ki jim ni do dolgega praženja lahko uporabijo iz vrečke mešanico
za golaž. Navodila so na vrečki.
Golaž se popra! Jaz dam še čili, ker imamo radi pikantno.
Majarona pa ne dajem not, od začimb gre: paprika, česen, sol, poper, malo vegete, kumina, paradižnik, vino. A vse proti koncu kuhanja. Na začetku gre na čebulo in meso le paprika (rdeča v prahu) in to dušiš kako uro, skoraj do mehkaga.
Od nekdaj ga kuham po receptu za Sočni golaž iz Kalinškine Slovenske kuharice in je res odličen.
Miranda
Mogoče je pa vsega kriva kumina.
Moj mož je zadnjič nekaj eksperimentiral z zeljem in je dodal ne navadno kumino ampak neko vrsto iz bolj eksotičnih držav. Kja vem kaj je bilo. Na začetku je itak vse zanikal.
Segedin je bil tak da si skoraj ogenj zraven bruhal. Popoli smo na litre vode zraven. Pa kakor smo gledali je bila zgleda tega kriva kumina (oziroma tista črna semenčka, ki jih je vrgel noter češ da so kumina). Sem mu prepovedala noter metat začimbe, razen če se obveže, da bo v prihodnje sam vse pojedel.
kaj dosti popraviti najbrz ne mores. ce je preslano,premocno, lahko v golazu skuhas nekaj na kose narezanega krompirja-nase bo vezal sol,mogoce tudi malo premocne arome. sicer pa vegete res ni treba dodati,saj je mesna jed in dovolj je zacimb. sama majaron dodajam-vendar zelo malo. naslednjic bo bolje !! lp petra
Tajč, tista je dobra “na začetku je itak vse zanikal”. Takšne dogodivščine pa so začimba življenja :-))
Z majaronom oz. preveč majarona sem že tudi jaz zafurala kakšno reč. V tisti zbirki peciva, ki kroži po internetu, na prvi strani lepo piše: “Najhuje pri kuharskih napakah je to, da jih moraš potem pojesti.” Hehe…
Golaž ste tako že pojedli, za drugič bi jaz v pomoč vedela samo tisto, kar je že predlagala petra, namreč da noter skuhaš nekaj rezin krompirja, ki nase veže vsaj sol.
Pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.