Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zakaj se mi kruh drobi?

Zakaj se mi kruh drobi?

Kaj delam narobe? kadarkoli pečem kakršenkoli kruh (bel, mlečen, polnozrnat, koruzen…), vedno se ful drobi. Kaj delam narobe?

ne vem koliko časa ga mesiš-gneteš, če ga dlje je bolje, pa še presuho testo ne sme biti….LP

takoj ali čez nekaj ur do 1 dan?
morda tudi zato, ker nisi dodala konzervansov

kakšnih konzervansov????????

V pekarnah dajejo v kruh razno razne dodatke, da je manj drobljiv, da dalj časa zdrži in podobno. Enkrat je en pek iz grosupeljske pekarne na enem drugem forumu napisal cel roman o tem, kaj vse dajejo noter. Celo poleti več, ker so višje temperature in je kruh bolj pokvarljiv.

LP

Že takoj.

ja, nisi dodala konzervansov in vseh packarij, ki jih ima trgovinski kruh! hvalabogu najbrž, zato ga pečemo doma

rešitve so delne:
– dobro premesen mora biti (da se dela taka mreža pri vzhajanju)
– trikrat vzhajan
– 1dl olja na kg moke (olivno, sončnično,… po okusu pač) popravi
– nekateri imajo radi tudi maslo, nekatere kmetice dodajajo mast (bljak, sori, men ne diši)
– takoj ko se ohladi, razreži in v zamrzovalnik, da ga boste vedno jedli svežega

Katka v kruh daj kakšno žlico kislega mleka ali jogurta. to je že preizkušeno od naših babic. če pa uporabljaš kakšne speocialne moke: ajdov, koruzni… je pa najbolje, da ga najprej popariš, potem naj se ohladi in dodaj še kakšno drugo moko. razmerje jeprimer: koruzna moka 30 dag in 70 dag polbele moke. ko mesiš kruh moraš paziti, da bo ta dovolj mehak, pa ne spet preveč. ko ga daš peči v pečico je dobro, če na dno pečice v majši pekač ali drugo nisko posodo naliješ nekaj vode, da je v pečici vlažno. najprej kakšnih 15 minut peči pri malo višji temperaturi 200 stopinj, potem pa 45 minut še na 180 stpinj. Jaz ne dodajam nobenih sredstev za volumen, pokvarljivost itd – pa mi kruh zmanjka kar v dveh dneh.

Veliko kuharskega veselja

Večina pri domači peki kruha nič ne dodaja, saj ravno zato pa pečemo doma. Punce zgoraj so povedale že skoraj vse trike in rešitve, marsikatere se poslužujem tudi jaz.

Moje izkušnje v družini so takšne, da sveži kruh prvi dan z veseljem jedo vsi (kdo pa ne bi?), drugi dan že samo, če je nujno, tretji dan sem ga pripravljena jesti samo še jaz. Nekoliko se seveda drobi, saj se vsak domači kruh, meni je to prej čar domačega kruha. Torej – če pečem kruh ali štručke za družino, gledam, da prvi dan pojemo, ostanek dam takoj v zamrzovalnik. Zase pečem polnozrnati kruh za cel teden vnaprej, za tri dni pustim zunaj, ostalo v zamrzovalnik. Je pa res, da ne pečem kruha redno za vse potrebe, vmes ga tudi kupujemo.

LP Mimi

Hvala vsem za nasvete!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close