Najdi forum

fižol

Živjo!
Kako naj zabelim ali pripravim fižol , da bo všeč tudi mojim zelenjavarjem, ki ne marajo ocvirkov- grumpov?
Poskusil sem že z kislo smetano, pa ni bilo dobro.

Hvala za vsak nasvet, ali pa idejo

Pri nas je stara mama prepražila čebulo na olju in s tem zabelila fižol. Je bilo tudi dobro. S smetano zabeljen fižol je dober samo stročji (vsaj nam).

Če boš delal fižolovo juho, pa je tako ali tako lahko brez zabele. Kuhan fižol v zrnju samo zmiksaš, dodaš začimbe (poper, sol, majaron, timijan, kumina, česen v prahu,.. – vse kar ti je všeč) in zakuhaš rezance, ribano kašo, zdrobove cmoke,…. Eni dodajo kakšno žlico olja na koncu ali pa celo na krožniku malo pokapajo z olivnim oljem, drugi pa dodajo malo paradižnikove mezge v tako juho. Vse je stvar okusa.

Lp, Ela S

Iz otroštva imam lepe spomine na kuho moje prababice: zabeljen stročji fižol – in tudi fižol v zrnju (sploh tisti velik laški fižol ali šurkovec), zabeljeni krompirjevi žganci, ajdovi. Itd. Zabela je bila nora, tj. veliko zaseke ali ocvirkov, čez pa prelita in v kozici pregreta smetana, zopet ogromno.

Iz nostalgije sem si ne glede na današnje zadržke pripravila natanko takšno pregreho. Pa so me ocvirki/zaseka preveč motili, odvadili smo se tega okusa in konec, ni mi več dobro. Sedaj si topel stročji fižol pripravljam tako, da na malo olja prepražim na obročke tanko narezano čebulo, zalijem z nekaj kisle smetane, ravno toliko, da se v ponvi malo pregreje in poveže s čebulo. Meni je to dovolj dober približek, pravzaprav zelo dober.

Pozdrav, Mimi

Ja, saj prav na laški fižol mislim, meni je res super in ga večkrat pripravim zabeljenega z ocvirki, zraven pa kompot ali čežano. Super je, čeprav se mešajo res zanimivi okusi, a kaj ko moji vegeterijanci ne jejo ocvirkov, pa potem pripravljamo kosilo dvotirno, zato iščem rešitev.

Lep pozdrav

V moji mladosti smo belili fižol tudi z drobtinicami. Stročjega in v zrnju. Meni se je zdelo dobro. Moram kdaj spet poskusiti.
Sicer pa je dobro tudi s pocvrto čebulo.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close