nujno pomoč marcipan
Punce pomoč, ne vem kaj je narobe…
kupila sem marcipan in mu dodatla sladkor in ko sem ga hotela razvaljat se mi trga, poka v glavnem nič ne morem naredit iz njega…. sem kaj pozabla???
Pa še nekaj, eno torto rabim v soboto zvečer, drugo pa v nedeljo opoldne…kdaj naj naredim kreme, saj bi morala krema čez noč počivat v hladilniku??? Je danes prehitro, je jutri prepozno.. help
hvala vam že v naprej, Jančka
Verjetno je že prepozno, pa vseeno.
Če gre za pariško čokoladno kremo (skupaj segreta smetana in čokolada, čez noč v hladilniku, potem zmiksaš), jo res lahko narediš en dan prej (nič ne škodi zaradi smetane), če se ti mudi, punce pišejo, da jo lahko daš tudi za kakšne 3 ure v zamrzovalnik, zmiksaš in je. Menda je edino važno to, da je dobro ohlajena, ne da počiva.
Vse skupaj je sicer odvisno od vrste biskvita in vrste kreme, takole z lufta je težko kaj reči. Pri sebi vem, da ko smo torto (in marsikatero podobno pecivo) poskusili ali celo v glavnem pojedli prvi dan, sem šele po ostankih naslednji dan ugotovila, kako je to v resnici dobro, ko se biskvit res lepo, počasi, temljito čez noč prepoji s kremo. Govorim o suhih tortnih biskvitih in smetanovih, sadnih in čokoladnih kremah. Velja tudi za zgornjo pariško kremo.
Glede na to, da je že sobota popoldne, verjetno nimaš več kaj dosti časa gledati na internet… No, jaz sem se zase zaklela, da si ne dovolim več, da bi me čas tako zabasal, da bi torto delala isti dan, kot bo postrežena. Noč v hladilniku za sestavljeno torto je obvezna in pika, finalno krašenje in smetanovi kupčki pripadajo zadnjemu dnevu. Po vrstah torte so sicer izjeme od tega pravila, vendar jih ni dosti. Izbila sem si iz glave, da bo torta “stara”, če je bila eno noč pri meni v hladilniku, en dan na praznovanju in potem še drugi dan, če je eventualno kaj ostalo. Tudi tista, ki jo dvigneš v slaščičarni, je preživela noč v hladilniku, samo mi pač štejemo čas od trenutka, ko smo jo prevzeli, hehe.
Ne glede na vse, verjamem, da ste in še boste imeli lepo praznovanje s krasnimi tortami. Pozdrav, Mimi
Jančka, sedaj vidim, da si ti spodaj spraševala za sladkorni led. Res upam, da ti je nekaj uspelo, eno ali drugo. Pri praznovanjih je k sreči tako, da drugi niso bili zraven pri vseh obupnih poskusih, vidijo in okusijo samo končni izdelek, vzamejo ga zdravo za gotovo in vedno je super.
Ko sem prvič hotela torto obleči z marcipanom (delala sem torto Pikachu), sem ga enako kot ti kupila, nisem imela prave predstave, koliko je sploh potrebno, tako sem ga vzela premalo. Kolikor se spomnim, sem ga v glavnem samo razvaljala, sladkorja v prahu sem dodajala samo toliko, kot je bilo potrebno zaradi valjanja. Podobno kot moko pri testu. Kupljen marcipan bi naj bil že pripravljen za valjanje, mogoče se ti je zato trgal, če si preveč podrla razmerje sladkorja, mandeljnov in beljaka? No, na moji nesrečni torti je bil potem rumeni marcipan pretanko razvaljan, če sem hotela vse pokriti, spodaj sem na vso nesrečo imela temni čokoladni biskvit, računala sem, da bo gosti živo rumeni marcipan vse prekril. Ja, če bi ga imela trikrat več. Meni se je zdelo katastrofa, bledo rumeni prosojni Pikaču, od spodaj bolj rjav kot rumen, daleč od moje predstave žarečega sončno rumenega. Pa drugi? Otroci seveda navdušeni, gostje tudi. Jaz sem samo stiskala pesti, da sedaj vem za drugič. Naslednjič sem že sama naredila marcipan in okusila vso sladkost barvanja, valjanja, oblikovanja, oblaganja, svaljkanja figuric… Fantazija.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.