Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Najbolj “tvoja” začimba…

Najbolj “tvoja” začimba…

Pozdravljeni,

zanima me, katera začimba ali katera omakca za začinjanje (recimo sojina ali pa ribja omaka, worcester omaka ali kaj podobnega – morda jo pripravljate kar sami) vam je zelo pri srcu. In kje jih uporabljate. Včasih dodatke pri hrani primerjam kar z najljubšim pisalom. Brez njega bi težko napisala lepo pismo, tako kot z določenim dodatkom pri hrani vsaj sebi naredim nekaj čisto svojega, meni ljubega.

Trenutno najrajši kuham z rdečo kari omako. Izpuščam sicer čilije, ker z nami je triletnik, ampak okus je res enkraten. V trgovini je še nisem videla, jo pa sama pripravim, kakor pač znam s čebulo, česnom, rdečo papriko, muškatnim oreščkom, zvezdastim janežem, koriandrom v zrnu, limonino lupino. Ni čisto tajski okus, je pač bolj slovenski približek.
Drugače sem pa velik ljubitelj melise in mete. Si skoraj ne predstavljam več jagod brez melisinih listov in arabske solate s kuskusom brez mete.

Pa vi?

Lp Neja

V kuhane reči dajem skoraj povsod prepraženo čebulo. No, ni ravno fensi, ampak se mi zdi, da bi res težko kuhala, če ne bi začela z njo.

Kakšnih posebnih začimb ne uporabljam, ker moja špičasta družina težko prenese nove okuse, zato se to grem samo pri pripravi svojih sestavljenih solat za malico v službi. Letos sem imela na vrtu baziliko, kadar sem se le spomnila, sem jo dodajala. In zadnje čase sem večkrat nastrgala malo sveže ingverjeve korenine, zanimivo, kot bi popral in hkrati poškropil z limono.

Lani smo imeli tudi meto, pa se nekako nisem znašla z njo oz. stalno sem jo pozabljala. Neja, kako pa narediš arabsko solato s kuskusom?

Pozdrav, Mimi

Mešanica mediteranskih začimb. Za slane jedi mi vedno naredi piko na i. Pa naj gre za omake ali juhe. Sicer pa mi zelo lepo diši rožmarin.

Lp, Ela S

Bazilika, definitivno. Potem pa čili, pa kumin.

Majaron, česen, peteršilj in čebula so pri nas zakon. Dalje mešanica začimb mediterana; takrat nas požgečkajo prijetni spomini na morje:-))

Provansalska zelišča, bazilika pa seveda česen in čebula. Vse ostale začimbe pa uporablajmo takrat ko jih narekuje recept. Smo pa začeli malo bolj uporabljat ingver. Kakšno posebno eksotiko se pa ne gremo. Saj smo vendar doma iz krajev, kjer je osnovna začimba poper, česen in čebula.

svež koriander – lističi narezano na gosti močni fižolovi pasirani juhi ali isti juhi iz leče, s kruhovimi praženimi kockami,mmmm pozimi super.
Česen, brez njega je vse bledo.
Čebulo, ker sladi.
Bazilika na paradižniku, mocarela, olivno olje, ker hladi in sveži.
Meta, ker prijetno osveži želodec, zmleti lističi v multipraktiku pa na kepici sladoleda in malo sirupa,…mmm.
Beli poper na tuninem zrezku na žaru.
V olje pomočena rožmarinova vejica po na žaru pečeni ribi.
Na krompir naribna pomarančna lupinica, malo pomarančnega soka, sitsnjene sredice sadeža, poškropim z pomarančno vodo, če jo imam, solim, spečem v pečici, kot priloga k ribi filetu, povaljanem v mletih lesnikih…
Peteršilj, drobnjak, juha postane res dobra.
Lovor, ta je pravi za družbo veliko jedem.
Majaron, ker ga imam jaz zelo rada.
ITD ITD.Z zelišči zanimivejše kuham, le mero pazim – da ne zatolčem prvisnkega okusa sestavine.
lp

ce cebulo stejem med zacimbe,potem je na prvem mestu -v druzbi s salotko. sicer veliko uporabljam drobnjak…sveze narezan na juhi, v zeliscni potici,meto..tudi svezo /ce se le da/…zelo vsec mi je tudi mehiska mesanica zacimb… hci je nora na muskatni orescek-doda ga v vse omake ipd. lp petra

parmezan. skoraj povsod ga tlačim.

Od “tahudih” definitvno česen – brez njega ne znam skuhat skoraj nič. Od tanežnih pa bazilika. Na moji terasi pa raste še peteršilj, lovor, majaron, origano, zelena, drobnjak, žajbelj, melisa, timijan… in vse to roma tudi v naše lonce. Nasploh pa uporabljam veliko začimb, občasno tudi sojino omako, ne uporabljam pa vegete, kock in podobnih pripravkov.

Si me spomnila na poletje z baziliko – na paradižniku, malo mocarele, malo olivnega olja, malo limoninega soka – njam.

Arabska solata:

vrečko kuskusa pripraviš po receptu na vrečki in malo ohladiš.
Narežeš paradižnik – lahko češnjevca (na polovičke), pa tudi z navadnim je čisto tako dobro, narežeš na kolobarje še tri mlade čebule z zelenjem vred. Potem pripraviš še polivko: nekaj žlic olivnega olja pomešaš s sokom limone (težko rečem, koliko, ker je odvisno od lastnih želja po mastnosti in kislosti), posoliš in sliješ v kuskus. Dodaš tudi čebulo in paradižnik, pomešaš, pustiš kakšno uro, da se kuskus prepoji, potem pa na vrh posuješ še malo metinih listov. Zelo dobro k pečenemu mesu – sploh jagnetini. Po navadi pa jo ponudim kar samo ali k hladnemu narezku.

Pozdrave, Neja

Tudi mi imamo zelo zelo radi čebulo v vseh možnih oblikah in stanjih. Še nikoli mi ni splesnela v omari – vedno jo prej pojemo. Pa še kako je fensi.

Lp Neja

Z začimbami je res križ, kar nekaj časa traja, da se opogumiš za kaj novega, pa morda niti dozirati še ne znaš. Če imaš doma potrpežljive poskusne zajčke, še gre….

Nove začimbe dodajam le s kuharsko knjigo v roki, se mi zdi pretežko. Pa bolj zaupam mediteranskim začimbam, kot pa drugim.

Lp Neja

To pa je spisek. Khm, tistole s pomarančno lupino in krompirjem bom pa probala.

Lp Neja

Naš triletnik tudi. Pa še naju dva je naučil, kam vse tudi paše!

LP Neja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close