Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika piščanec, pečen na soli

piščanec, pečen na soli

Tale recept sem našla na kulinariki. Sprobala, bilo je super. Celega piščaca položiš na grobo sol, recimo 1 kg soli. V sol lahko primešaš žajbelj, rožmarin…pač po želji. Med peko ga nič ne obračaš. Lepo se speše, skorja je hrustljava, soljeno ravno prav. Paziti je le treba, da je piščanec osušen, ko ga položiš na sol.

Zanima pa me, kako bi se vse skupaj speklo, če bi piščanca v trebušno votlino nafilala s kruhovim nadevom. Verjetno bi se čas pečenja podaljšal. Zdaj sem 1,5 kg težkega piščanca pekla uro in pol.

Na Kulinariki tega ne morem vprašati, ker nisem prijavljena.

Pa lep dan

To sem že slišala, pa pozabila. Ali sol posuješ na dno pekača in nanj položiš piščanca, ali moraš piščanca natreti s soljo ?

Lep pozdrav

V tej varianti samo položiš piščanca na sol, nič gane soliš, je kljub temu dovolj slan.
je pa tudi druga varianta,da piščanca obložiš s soljo v oklep, to pa še nisem probala.

Jaz sem ga enkrat nadevala pod kožo, pa potem pekla na soli. Je blo super, žal pa ne vem časa pečenja, sem pekla bolj po občutku, oz.ko se je lepo obarval je bil pečen.

Ali je potem piščanec slan tudi na zgornji strani, če ga samo položiš na sol?

Ja, cel je ravno prav slan…Hecno, ane

Tudi jaz sem probala tole na soli in je res v redu. Suhega piščanca brez vseh drugih začimb samo položiš na debelo plast soli in konec. Potem je cel ravno prav slan, okus je presenetljiv, piščanec zelo sočen. Jaz sem sama pri sebi rekla, da je to originalni okus piščanca, nič spremenjen z zelišči, začimbami, poprom, česnom in vsem drugim.

Nadevan? Odkar smo enkrat razrezali na sredi preslabo pečenega nadevanega piščanca, ga nadevam samo še pod kožo. Pri bedrih naredim na vsaki strani po en ogromen žep in vse stlačim tja noter, za nas je zadosti. Sredino pustim prazno, da lahko kroži vroč zrak. Kljub temu ga pečem kakšne pol ure dalj kot navadnega piščanca.

Solni oklep? Tisto se menda dela tako, da sol povežeš s stepenim beljakom, drugače ne bi skupaj stalo. In pravijo, da je tudi super, za piščanca in tudi ribe. Menda je cela ceramonija, ko pri mizi razbiješ oklep. S kladivom ali s čim? Res mora biti hec.

LP Mimi

Ja, samo če pečeš v oklepu se kožica odlušči skupaj z oklepom. Sicer pa itak ni zdrava……

Misčite, da bi šlo tudi s kosi piščanca? Da bi namesto celega, na sol položila kose. Kaj rečete?

Da ne bo preveč slano?-probaj

Jaz vedno pečem postrvi na soli. Piščanca pa sem in tja. Nekje sem zasledila, da če je piščanec iz talne reje ali pa domač, se sol ne obarva, bolj kot je umetno hranjen, bolj spusti barvo. Sem bila prav ponosna, ko sem ga delala prvič in je sol ostala bela. Aja, pa sol jaz uporabim kar večkrat.

Loni, a postrv tudi samo položiš na sol?
LP Mimi

Ja, samo noter natresem malo česna in peteršilja.

Notri a to misliš na sol ali v trebuh postrvi? Pa koliko časa pečeš? A mogoče enako, kot sicer ribe v pečici?

V trebuh postrvi sem mislila, ja. Čas peke pa je običajen.

Jaz to prakticiram že dobro desetletje takole: piščanca že en dan prej, kar je zelo pomembno najprej dobrih 10 minut spitam pod tekočo vodo, nato ga ZNOTRAJ zdrgnem s polovico čebule, sokom limone, normalno nasolm, popopram, žajbelj, rožmarin, majaron. Tudi zunanjnost RAHLO nasolim. Namreč, za preutnino velja, da je boljša, da je malo preslana, kot premalo slana. Takšnega pustim na hladnem do drugega dne, ko poberem vsa zelišča ven. Položim ga na 1 kg grobe soli, še prej pa samo malo naoljim stran piščanca, ki jo položim na sol-da se kožica ne sprime. V trebuh dam še košček masla. In pečem po občutku. Res je dober, “filala” ga še nisem, pa mislim, da je škoda. Lp L

Kako bi bilo, če bi na sol dala peči svinjski kare, bi se obneslo?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close