Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prehrana brez jajc – recepti???

prehrana brez jajc – recepti???

Naš mali je alergičen na jajca – beljak in rumenjak, star 6 let, kaj naj mu pripravljam za kosilo, malice, če je tudi na dieti urtika III, kjer ne sme konzervansov, arom, aditivov, E-jev, čokolade, oreščkov, kakava, medu, da o salamah, paštetah in hrenovkah ne govorim…
Prosim za kakšne recepte
hvala!

Če ste šele začeli z dieto verjamem da je težko, predvsem imam sama občutek, da je preveč enolično, ampak moram rečt da ima kri zelo ok.
Torej, pri nas so jedilniki taki:

zajtrk(največji problem): navadni jogurt+kruh, kruh+marmelada (jo kuhamo sami iz borovnic, druge ne sme), sir+kruh, sirova štručka, topli sendvič s sirom(kozji ali navadni, kupujemo jih v privatni sirarni), če želimo sadni jogurt damo vanj marmelado, mlečni riž, zdrob, polenta, včasih sadje+kruh, mleko+kruh(še posebej je dobro če je mlečni kruh)

večerje:kar se mlečnih stvari tiče podobno kot zajtrk, ovseni kosmiči kuhani v mleku (to za zajtrk ne kuham ker zelo malo zajtrkuje, pa še predolgo traja), včasih kakšna lahka zelenjavna juha, pečen krompir, goveja juha + zakuha. Včasih pa kakšno telečjo pečenko, ki jo za kosilo malo ostane, narežem kot salamo(ki bi jo naš 3-letnik zelo rad jedel) in poje s kruhom.

malice:sadje ali jogurt, včasih kakšne piškotke(nam jih takšne brez jajc peče ena luštna gospa, res so dobri če želite vambom posredovala tel.št, lahko pa me kontaktirate na mail, smo pa iz Gorenjske)
Kosilo:kosilo se mi zdi še najmanjši problem, je pa res da se je potrebno privadit kuhat na drug način, samo z zelišči brez dodatkov. pri nas je prepovedane tudi kar nekaj zelenjave, ampak je potrebno malce eksperimentirat.naš ima zelo rad zelenjavne omake ala:
bučke v omaki,
špinača, stročji fižol v omaki s korenjem.
ohrovt s krompirjem,
brokoli s krompirjem,
telečja obara,
ješprenj(sem pač ustvarila svoj ričet s stvarmi ki jih mali lahko je-korenje, bučke, krompir, koleraba, vse na poru, malo stročjega fižola telečje meso, lahko tudi faširano, …)
meso+krompir
meso+ješprenj kot priloga
rižota

veliko ustvarjalnih užitkov!!!

p.s. pri nas smo sedaj vsi na dieti, ker smo se tako navadili takšne prehrane, vsaj kar se kosil tiče.

Poglej na presnojedski forum (vegetarijanci, Svet je lep npr. ali na forum Presni svet). Očitno je narava zanj predvidela, da bo pojedelj VELIKO svežega sadja in zelenjave. Oreščki sicer niso vsi alergeni, najslabše je z arašidi, ker v bistvu niso oreški, ampak stročnica (ste probali tudi druge?). Zelenjavne jedi z rižem in testeninami brez jajc, malo kruha, domačega (kupim na tržnici ali spečem sama). Sama se prehranjujem brez mleka in jajc in vseh mlečnih izdelkov, večinoma s sadjem in zelenjavo in oreški, pa gre.

Najlepša hvala, res sva čisto čisto na začetku in res mi je prav muka “študirat”, kaj mu lahko dam za jest…
Ampak Chiara, ali ni v mlečnih kruhih, žemljah ipd. tudi jajčni lecitin – nadomestek jajc?
Pri nas je problem tudi ta, da je otrok zelo neješč, ne je jogurtov, zdroba, polente, ne mara večino zelenjave – je le surovo korenje in krompir, zelo rad pa ima sadje vseh vrst, žgance…
Ali obstaja kakšen recept za pecivo in piškote brez jajc in brez “hidrogenizirane” maščobe, ki jo tudi ne sme? Pri industrijskih piškotih je povsod ta hidro…. maščoba ali jajca….
Hvala še enkrat!

Babi je pred časom napisala recept za pišotke froline, nekje pod ovseni piškoti je. Tam sem prvič zasledila, da je rekla, da včasih zamesi testo samo z jajčki in ne doda nič smetane, drugič izpusti jajca in zamesi samo s smetano. Ali sladko/kislo smetano sme? Kar je maščobe v piškotih, jaz vedno dajem kvalitetno belo olje (nič hidroge… margarin). In hec je, da so piškoti dobri tudi z oljčnim oljem, sem že poskusila. Običajno sicer delam z ovsenimi kosmiči (lahko jih prej zmelješ) in polnozrnato moko. Takih variant piškotov je potem veliko, dodajaš začimbe, med, oreške… No, kar pač sme.

Še Babin recept, sem že pekla in je dobro.
“ ½ kg mešanice mok in kosmičev
 1 pecilni ali soda bikarbona
 15 dag mascobe (olja)
 15 dag trsnega sladkorja
 malo riževega ali drugega slada
 (2 jajci)
 (1/8 l sladke ali kisle smetane)
 (mleti orehi, limonina lupinica)
Mešanica mok in zmletih kosmičev: integralna in bela psenicna moka, malo moke iz bele koruze, pirina moka; ovseni, jecmenovi, rizevi kosmici.
Iz dela mesanice mok in vsega ostalega, razen mascobe, ugnetem grobo kaso, potem dodam se mascobo in preostalo moko. Hitro ugnetem in dam malo v hladilnik. Ce se mi lepo ugnete brez smetane, je sploh ne dodam. Vcasih pa ne dam jajck, samo mascobo in smetano. Potem razvaljam ali naredim kar okrogel svaljek in rezem tanjse rezine. Pecem priblizno 10 minut pri 180°C.
Moji jih cenijo za zajtrk in h kavi.
Izkušnje MimiN: 10 dag koruzne moke, 5 dag bele, 15 dag polnozrnate moke, 7 dag zmletih ovsenih kosmičev, 13 dag sojine moke. Namesto slada 1 žlica medu. Pridejo 3 pekači. Naslednjič mesim v multipraktiku.”

Za reči brez jajc z iskalnikom še poišči, bilo je kar veliko na to temo. Vpiši “brez jajc”, “alergija” in nastavi za več let nazaj. Cele strani receptov so. Jaz moram trkati, nihče nima teh težav, zato se res nikoli nisem poglabljala v to.

Piši mi na mail, lahko ti pošljem obsežno zbirko vseh mogočih receptov, pa si sama izberi ven takšne brez jajc, saj jih je veliko. In kot sem rekla, kjer piše margarina, dam jaz vedno nehidrogenizirano olje. Ne gre pa tam, kjer piše, da je treba zmehčano margarino zmiksati skupaj s sladkorjem; ali ugnesti zmehčano margarino z moko (če lahko maslo, potem je maslo tako boljše kot margarina). Povsod drugje gre zamenjati, predvsem pri biskvitih in kot zgoraj – preverjeno pri ovsenih piškotih.

Pozdrav, Mimi

Hvala, hvala hvala! ti že pišem na mail!
sonček je – danes pa res!

Vse se da delat brez jajc, vsaj pri nas delamo vse od tort, piškotov, narastkov, palačink, cmokov, njokov, potic,…

Vzamem klasičen recept, izpustim jajca in dodam več tekočine, za biskvit je najbolje radenska, margarino uporabljamo modro Geo in pa Vitaquell, dobi pa se tudi jajčni nadomestek – No Egg, lahko pa namesto jaj uporabiš tudi sojino ali čičerikino moko (1 žlica moke + voda = 1 jajce) ali pa prekuhano laneno seme, nastane beljaku podobna sluz, ki tudi lepo veže.

Če te še kaj zanima, mi piši na mail!

Nataša

<http://pejicna.moj-album.com/>

kako je z mlečnim kruhom niti ne vem, sem že večkrat slišala da je notri lecitin, ampak mi kruh pečemo sami, kupim edino kakšno kajzerco v mercatorju. če pečeš kruh sam edino tako veš kaj je notri, v trgovini imajo zlo slabe info. v vsakem so kao samo osnovne sestavine.

predlagam pa nekaj:alergik je zelo težko še zbirčen, drugo je neješč. glede nato, kaj vse otrok potrebuje za normalen razvoj ima že tako zelo nepestro prehrano in si ne more privoščit še zbirčnosti, ki je za moje pojme kaprica(razumem da ti kakšen okus ni všeč, ne pa kar na splošno zelenjava), pa mlečne stvari-zdrob ,polenta…kako pa sladkarije a te pa je?

Pozdravljena Chiara!
Imaš prav, tudi sladkarij ne je, pravzaprav ima rad samo Frutabelo, smartije in čokoladni sladoled :)), z ostalim ga ne osrečiš :)), zdaj pa še tega ne sme.
Že od dojenčka naprej zavrača zelenjavo, striktno, po zelenjavi je bruhal in imeli smo prave boje za nekaj žličk. Včasih se zjezam in mu rečem, da dokler ne poskusi, ne gre od mize, ker šele potem lahko reče, da mu kakšna stvar ni všeč – ampak on je sposoben 4 ure sedeti za mizo in ne poskusiti. Brez da bi se kaj “sekiral”, starejši brat mu včasih ponagaja in mu ponuja smartije, mali pa pravi : “Ne, ne smem, ker nisem jedel.”
Zato primanjkljaj v zelenjavi nadomeščamo z velikimi količinami sadja, polnozrnati kruh – tudi jaz zdaj pečem sama :))), žganci ajdovi in koruzni, od mesa pa ima rad pusto goveje meso iz juhe ter naravno popečen puranji ali piščančji zrezek, od mlečnih izdelkov pa obožuje sir in belo kavo…
Drugače pa imamo doma polnovredne obroke, ki jih vedno ponudimo tudi malemu, jemo striktno za mizo in vsi skupaj. Starejši bratec pa že od malega je vse po vrsti – isti starši, ista vzgoja, isti načini prehranjevanja… Ne vem, od česa je to odvisno…
Lahko mi verjameš, da mi ni ravno lahko, če pa ima katera kakšno idejo, kako neješčega otroka pripraviti k ješčnosti, bom pa zelo hvaležna.
Lep pozdrav!

Sonček, bravo. Saj ne vem nič več od tega, kar si že sama rekla. Bog ve, od česa je to odvisno. Vem le to, da se zares učinkovito ne da spremeniti stvari, na silo pa sploh ne. In približno vem, kako hudo je samo gledati. Pripovedujejo: “… in potem se mu je lepega dneva samo obrnilo in je bilo vse v redu…” Če bi človek dobil zagotovilo, da se bo to res zgodilo, bi bilo lažje počakati.
Naš je začel jesti, ko je prišel v puberteto…
Drži se in lp, Mimi

(tvojega maila pa še ni nič prišlo k meni?)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close