Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Recept za dober kruh

Recept za dober kruh

Rada bi spekla Telekotke – kruhove seveda (da bodo zdravi). Pa nimam blage veze o peki. Rada bi spekla res take dobre, rahle, mljaski.
Kaj mi priporočate, tiste, ki obvladate?

ps. Pa prosim za recept in nasvete za telebane tj. vse v merskih količinah (grami, decilitri itd.) – na ščepce in malo se ne spoznam.

Hvala!

Hm, najprej bi rekla, da se oboroži s potrpljenjem, če v prvo ne bodo mehki, mljaski ipd.

Potem ne vem ravno točno, kaj so Telekotki. Misliš tiste velike okrogle reči, ki jih Telebajski jedo za zajtrk?

Kruhovi? Misliš iz kvašenega testa za kruh, tako da bi potem to lahko otrok jedel za zajtrk ali večerjo? Ja, bilo bi izvedljivo iz čisto navadnega kruhovega testa, ki ga razvaljaš, izrežeš krog in daš peč. Poskusila nisem, a se mi zdi, da bi šlo. Kot nekakšne ploščate žemljice? Ali lepinje? Ali nizke, sploščene kajzarice?

No, najprej povej, če res misliš tole?
LP Mimi

Telekotki so piškoti ne kruh. No, saj najbrž bi rada le brez sladkorja, ne? Naredi jih iz mase za muffine, pa nič sladkorja noter ali pa iz gostejše biskvitne mase. Modelčkov ne rabiš, poliješ po peki papirju in spečeš.

Ja, ja, taki Telekotki, kot pravi Mimi. Nočem piškotov, saj originalno so Teletoast, tj. kruhki in ne piškoti (no, da ne bom preveč filozofirala). Bi jih rada nesla v vrtec za rojstni dan, pa nekateri starši nočejo sladkarij.

Bi pa gor rada še obrazek narisala (usta in oči) – se to da z navadno kruhovo maso ali bo vse izginilo? Pa rada bi naredila kakšno bolj slastno testo kot recimo za kak boljši kruh, ne čisto navaden. A se da noter rumenjak ali še kaj, da je bolj rahel in slasten?

Se opravičujem za mojo nevednost, res sem telebajsek kar se tiče peke, in hvala za vse nasvete!

Katka, ti bi rada spekla vsak telekotek posebej, mar ne? Takole okoli 20 okroglih kruhkov, toliko je običajno otrok v skupini v vrtcu. Upam, da veš, da še takemu mojstru ne bi ratali vsi enaki, lepo okrogli, enakomerno debeli. Kvašeno testo ni čisto do konca predvidljivo :-))

Lepi enaki so, če so narezani iz toasta.

Če bi jih res rada pekla… Vsekakor kar nekajkrat prej poskusi (za vaše domače večerje), da ne bo panike na koncu. (Ali da oceniš, koliko je to sploh izvedljivo.) Nekajkrat moraš poskusiti, da vidiš, koliko surovega testa in kako na debelo moraš pustiti, da potem nastane pečen telekotek, ki ni prevelik, predebel, kupolast. Sam recept ti ne bo rešil problema, tisto je samo razmerje moke in tekočine, tebi pa gre še bolj za obliko. Nočem te strašiti, vendar po čisto enakem receptu ni kruh vedno čisto enak, seveda če se ti gre za detajle. Je že kakšna drobna razlika pri kvasu, temperaturi kuhinje, pečice. Za normalno rabo je vseeno, se sploh ne opazi, za takšnole reč, ko bi bila rada malo ponosna… saj te čisto razumem.

Obrazek? Kvašeno testo vzhaja in vse zaobli, zmaliči. Poskusi na razvaljan telekotek prilepiti koščke testa: kroglici za očke, upognjeno kačo za usta. Kot lepilo uporabi malo stepenega jajca. Surovo naj bo drobno, ker bo tudi tisto testo namreč naraslo. Brala sem, da za okraske za tiste velikonočne pletenice, ki imajo na vrhu čisto drobne kruhove kitke, uporabljajo testo brez kvasa, drugače ne bi ohranilo take filigramske oblike.

Napisala ti bom dva recepta, eden je Jamiejev za bel kruh, žemljice, makovke. Velikokrat ga uporabim, predvsem za žemljice, polnjene štručke, kruhove polžke… Drug recept je za mlečni kruh, mlečne makovke, pletenke… tudi po tem sem že pekla, pletenke so bile zelo puhaste in dobre.

Osnovni recept za kruh Jamie Oliver
 1 kg moke
 3 dag svežega kvasa
(ali 3 vrečke suhega kvasa; hm, jaz bi dala 2 vrečki, Mimi)
 3 dag soli
 3 dag sladkorja ali medu
 6,25 dl mlačne vode
Kvas s sladkorjem raztopi v polovici mlačne vode.
Moko vsuj na delovno površino, jo potresi s soljo in v sredini naredi jamico, v le-to zlij raztopljen kvas. Mešaj z vilicami (da ne bo toliko packarije, je rekel Jamie). Ko je zmes že dokaj prepojena, dodaj še preostalo vodo (količina vode je lahko različna, odvisno od moke). Dodala sem še nekaj žlic oljčnega olja. Še malo pregneti. Oblikuj v hlebec oziroma po želji, žemljice, foccaccia, pizza. Na toplem pusti vzhajati cca 30-40 minut. (Jaz vse zamesim v multipraktiku s kavlji, Mimi.)

Mlečni kruh (recept Veri iz Kulinarike)
 60 dag moke
 3 dl mleka
 5 dag masla
 6 dag sladkorja
 3 dag kvasa
 1,5 dag soli
 1 jajce
 muškatni orešček
 sok 1 limone
Moko damo v skledo in naredimo jamo. Mleko, margarino ali maslo, sladkor in sol segrevamo, da se vse stopi, po potrebi malo ohladimo, da ni prevroče za kvasovke, nato dodamo še muškatni orešček, limonin sok in nadrobimo kvas (ni ga potrebno prej vzhajati). Dobro zmešamo in vlijemo v jamo v moki, dodamo še jajce, zmešamo, po potrebi dodamo še malo moke in zgnetemo testo.
Testo vzhajamo 15 minut, pregnetemo, oblikujemo po svojih željah in počutju, lahko spletemo kitke, oblikujemo kokoške, zajčke, tu seveda lahko pomagajo otroci. Položimo na namazan pekač in postavimo v mrzlo pečico. Vključimo na 180°C ter spečemo. Na koncu lahko še malo zmanjšamo temperaturo, če imamo pečico, ki močno greje. Pečeno je, ko rahlo zlatorumeno porjavi, čas je pri pečicah zelo različen. Odvisno je tudi od oblike kruha, če je pletenica, bo precej hitreje, kot če je hlebec. V primerjavi z drugimi kruhi je dokaj hitro pečeno, v slabe ½ ure, če je bolj podolgovat in raznolik. Nujno pecite pri nižji temperaturi (ne kot klasičen kruh), sicer ne bo tako puhast in z mehko skorjico. Vsega skupaj je za eno pletenico, tj. slaba kila.

Evo, to je to. Poskusi in še enkrat premisli, ali je to res to, kar želiš. Jaz sem pri otrocih na rojstnem dnevu najbolj “zažgala” s kruhovimi polžki. Jamiejevo testo, namazano z nadevi, zvito v rolado, narezano, spečeno kot polžki. Nadevi različni, bolj za otroke (tuna, sir, poli salama). Bilo je slastno, sočno, še mlačen sveže pečen dišeč kruh, velikost ravno za prijeti v otroške roke. Sicer sem jih še prerezala na pol, da je vsak lahko poskusil več različnih nadevov, preden so bili želodčki preveč polni. Če te zanima, lahko bolj opišem.

Aja, če hočeš, da je kruh res dober, mora biti sveže pečen. Če je le možno, isti dan pečeno. Torej vstaneš ob petih, vzhajaš, pečeš, ob devetih neseš v vrtec…

Malo razmisli, povej, kakšne pripomočke imaš doma (multipraktik na kavelj, mikser s kavlji, seveda lahko mesiš tudi ročno, gre prav fino). Za samo prvo peko lahko posebej napišem še nekaj začetniških namigov, samo povej. Pazi, peka kruha in žemljic te lahko zasvoji, pa boš to počela še potem po rojstnem dnevu, hehe.

Želim ti veliko veselja pri preizkušanju, pri končni peki in veliko uživanja potem z otroci. LP Mimi

Joj, Mimi, res si zlata! Bom poskusila, pa ti javim, kako mi bo šlo. Pa tudi tile polžki so me premamili:-) Mi lahko malo bolj podrobno opišeš (kako pripraviš nadeve, kako dolgo pečeš…)?

Sem pa res že kar malo zasvojena. Že večkrat sem poskusila speči dobre Telekotke in žemljice (predvsem mi ne ratajo tako rahle, kot bi želela, ampak doslej nisem imela tvojih receptov!). Morda nimam prave moke? Ne vem, katera je najboljša za peko rahlega kruha? Morda poznaš še kak trik, da so žemljice res rahle, skorja pa ne trda?

Sicer pa mesim kar na roke (mi je kar v užitek).

Pa res najlepša hvala, da se tako trudiš z mano!

hojla,

majhen trik pri peki, da skorja ni preveč trda, ko pečem kruh, potico, šarkelj…..dam v pečico v majhen pekač vodo, da se v pečici ustvari para. Ko pečene žemljice vzemem iz pečice jih zavijem v laneni pre (jaz ga imam še od stare mame) ali v kakšen salvetek tudi velja.

rahlost testa pa ne dosežeš z dodajanjem kvasa: trik je, da polovico moke daj ostre, polovico moke pa gladke in seveda pusti, da bo testo rahlo že ko gneteš. umetnost je narediti prav mehko testo.

tvoji telpiškotki pa bodo približno enake oblike, če testo razvaljaš in jih izrežeš z obodcem za krofe, narediš majhne kroglice za učke in kačko za nasmeh na ustih. prilepiš jih lahko tudi z navadno vodo ali mlekom. še nekaj: lepši bodo, če jih pred pečenjem premažeš s stepenim jajčkom. za mazanje pa vzemi en nov čopič za barvanje. Pa ga imaš samo za te namene.

veseloo ustvarjanje

Vse pečem kar iz navadne moke. Doslej najbolj rahle pletenke in makovke so mi ratale iz zgornjega mlečnega testa (od Veri).
Za tanko skorjico in rahle žemljice so po forumih vedno poudarjali, da se pečejo na kratko v vroči pečici. Menda na splošno velja, da bolj dolgo kot pečeš kruh, debelejšo skorjo ima. Pravijo celo, da vse, kar je nad pol ure peke, je sušenje in ne peka. Nekajkrat sem res pekla svoje cca 1/2 kg štruce polnozrnatega kruha na 250 oz. 230°C pol ure, ja, so pečene, vendar sedaj vseeno raje po 10-ih minutah zmanjšam na 200.

Kruhovi nadevani polžki, MimiN:
 1 kg moke
 3 dag svežega kvasa
 3 dag sladkorja ali medu
 6,25 dl mlačne vode
 3 dag soli

Nadevi:
 sir, šunka, kisla smetana
 tuna
Vzela sem Jamievo krušno testo. Kvas s sladkorjem raztopi v polovici mlačne vode. Moko vsuj na delovno površino, jo potresi s soljo in v sredini naredi jamico, v le-to zlij raztopljen kvas. Mešaj z vilicami. Ko je zmes že dokaj prepojena, dodaj še preostalo vodo (količina vode je lahko različna, odvisno od moke). Še malo pregneti. Oblikuj v hlebec oziroma po želji, žemljice, foccaccia, pizza. Na toplem pusti vzhajati cca 30-40 minut. Jaz sem sicer vse hkrati zmetala v multipraktik in pustila kar dolgo gnesti.
Potem sem pripravila dva nadeva:
– nariban sir, na kocke narezana Poli salama (lahko šunka), kisla smetana
– tuna iz konzerve, z večino olja vred (lahko se tudi odlije).
Krušno testo sem razvaljala v velik pravokotnik, kakšen cm na debelo. Polovico sem potresla s prvim nadevom, polovico z drugim (tako, da sta po zvijanju dva ločena dela, ne vsakega malo). Potem sem daljšo stranico zvila kot zavitek, pride kar dober dm debelo. Pripravila sem 3 pladnje s peki papirjem. Potem sem zvitek z ostrim nožem lepo odrezovala, kakšne 4 cm koščke. Kot polžke sem jih polagala na peki papir. Na koncu sem na vsakega posebej posula še malo naribanega sira. Še malo vzhaja na pladnjih., potem v vročo pečico, v ventilatorski vse hkrati, v kakšnih 20-25 minutah lepo porumeni in se speče. Dobro je toplo in mrzlo. Lepo se prime v roko, dobro je kot pravkar pečen kruh (saj to v resnici je), znotraj je nekako sočno od nadeva, vendar se vpije, tako da niti prav ne veš, ali je nadev noter ali po vrhu, samo okusno je. Pri nadevih ni omejitve, začimbe, olive, popečena zelenjava. Zelo primerno za praznovanja, pa tudi nedeljske večerje, polovico lahko zamrzneneš.

Odkar sem pogruntala tole, jih imam vsaj nekaj, če ne polovico recepta vedno v zamrzovalniku. Za kakšno malico za v hribe, za kakšnemu otroku poriniti s seboj, za nedeljske večerje, za takrat, ko zmanjka kruha, za obiske. Če je treba na hitro, v mikrovalovni odtajam in dam še za 5 minut pod vroč žar v pečico, da dobi nazaj hrustljavost.

Dobro ustvarjanje in ja, res te tole lahko zasvoji, govorim iz prve roke :-)).

LP Mimi

Katka, so telekotki že pospravljeni? Kako je šlo v vrtcu?
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close