listanto testo
Najbrž je katera od pridnih kuharic tu gor, ki ti to lahko napiše, in je listnato testo tudi že sama čarala doma. Spomnim se samo tega, da daš na sredo masleno kocko in potem prelagaš testo čez na en poseben način in valjaš, pa spet zlagaš in valjaš in valjaš in valjaš…
Obstaja tudi recept za ponarejeno listnato testo, ki vsebuje skuto pa ga imam nekje doma, bo morala malo pobrskat.
Moj nasvet – kupi ga, ker rezultat iz “domačega” ni primerljiv s trudom ki ga vložiš.
lp tinca
Narediš valjano testo, potem pripraviš kocko masla s žlico moke pomešane, malo razvaljaš počivano testo, potem daš v center kocko, jo pokriješ s ene strani pa s nasprotne(gor, dol), potem pa še iz leve in nato iz desne, tako kot npr. majco za v omaro……..razvaljaš in ponovno zložiš, daš za uro na hladno, zvalaj zložiš hladiš…..to ponoviš vsaj 4 x, potem hladiš in razvaljaš…….če si vse prav naredila ti uspe……meni je prva runda testa ni bila najboj všeč, preostali del se zvila v mini rogljičke in jih za nekaj tednov zmrznila, odtajane se spekla…….te so bili fantastični………iz istega testa…….to je čisto na hitro razloženo kako in kaj…..je žal dolgotrajno delo, ker kar nekaj časa čakaš…..spraviš se delat en ali kakšen dan prej……
Kroki je prav v redu napisala, to je to. Sem iskala in moram reči, da tudi jaz v svojih kopijah ne najdem Babinih postov. Verjetno smo o tem govorili pri čisto drugi temi, bolj mimogrede, jaz pa sem si mislila, da tega tako ali tako nikoli ne bom delala.
No, zarečenega kruha se največ poje, zato shranim kaj tudi takšnega. O izdelavi listnatega testa je bil en post enkrat na Kulinariki, pod tem naslovom ga lahko tam najdeš, mogoče bo kaj koristila še debata okoli. Upam, da ne bodo hude, če ga prekopiram, link bi mi bilo težje poiskati.
Pa obilo sreče in vztrajnosti, Pekica!
LP Mimi
“Listnato testo, doma narejeno”
Avtor: jasnokrasna
Odgovor z dne – 10. okt 2004 10:11:47
Evo me Galja in Stanka, že pišem recept in upam, da bo razumljiv, ker je bolj po domače.
1/2 kg masla
1/2 kg margarine
1 kg moke
1 jajce
malo kisa ali limoninega soka,
ščep soli
Maslo in margarino zmehčamo na sobni temperaturi. Moko razdelimo na dva dela.
V en del zamesimo maslo in margarino in pustimo počivat eno uro.
V drugo polovico moke pa zamesimo jajce, sol, limonin sok in vodo. Pustimo počivat eno uro.
Testo z jajcem razvaljamo na 2cm debelo in na sredino postavimo masleno testo v obliki kvadrata, ter čez potegnemo jajčno testo, kakor da bi zavili paket.
Pustimo počivat kakšno urco, ga spet razvaljamo in prepognemo, da dobimo kvadrat.
To naredimo vsaj šestkrat, a vmes obvezno naj počiva vsaj eno uro.
Pred uporabo naj bo dva dni v hladilniku, da se bojo plasti lepo naredile.
Testo pa lahko ohranite v hladilniku 10 dni, ne da bi se pokvarilo.
TO JE TO!
Stanka upam, da bo to z vlažno krpo uspelo !
Srečno!!
LP Jasna
jasna delpin
Pol kile moke v maso s margarino……………………………..tu mora biti pomota……………………mi smo dajali le 1-2 žlici moke, zato jaz ne bi dala pol kile………………………….smo namreč testo naredili kar nekajkrat……………………………pri vlečenem sem bila pa pri izdelavi kot tudi pri vlečenju oz. samo pri vlečenju……kjub še drugim delom v kuhinji………
Forum je zaprt za komentiranje.