Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prehrana in Eji

prehrana in Eji

Živijo,

zanima me, kje kupujete živila, ki ne vsebujejo škodljivih Ejev? Zadnjič sem gledala v trgovini, vsi namazi, ki jih jemo pri nas (Tamar, Zdenka sir, Rama) vsebujejo Eje.
Poleg tega pa pri mlajši sedaj ko ji uvajam hrano, skoraj vsak dan opažam pikice predvsem za ušesi ali rdeče lise. Pri starejši se to ni pojavljalo.
Ali kdo kupuje v trgovini Kalček? Kako ste zadovoljni z njihovimi izdelki, ali so zares bio?
Lep pozdrav.
Ana

A si pomislila, da vsi E- ji pa le niso škodljivi. E je samo oznaka za neke dodatke, ki niso nujno nevarni.
Otrokovi izpuščaji pa so lahko samo zaradi občutljive kože. Tu niso vsi otroci enaki. Lahko so kake majčke ali kaj podobnega. Sploh ni rečeno, da je od hrane.
Ne vzame me kot nekega zagovornika E-jev, ampak malo bolj široko gledam na vse skupaj.

<http://suzy-1.moj-album.com/> <http://servetke.moj-album.com/album/2030404/>

Moje mnenje je približno enako Suzynemu.
Sama sicer precej kupujem v Kalčku, ne uporabljam umetnih začimb a la Vegeta itd. Koliko so pa zadeve bio pa pošteno povedano razmišljam vedno manj. Dokler lahko na tržnici kupujemo bio zelenjavo, pridelano v Zalogu, sem do pojma bio precej skeptična. Danes se umetnim dodatkom res težko popolnoma izogneš. Včasih še sama sebe prepričujem, da mogoče malo preveč kompliciram z zdravo prehrano. No ja, občutek imam vseeno dober.

ZDRAVJU ŠKODLJIVI DODATKI, KI SE DODAJAJO ŽIVILOM
Sumljive snovi: E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477
Nevarni dodatki: E102, 110, 120, 124
Zdravju škodljivi dodatki:
Črevesne motnje: E220, 221, 232, 224
/E220, 232 – preservativa, zdravju škodljiva/
Prebavne motnje: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466
/ E338, 407- zdravju škodljiva
Kožna obolenja: E230, 231, 232, 233
/ E232 – preservativ, zdravju škodljiv/
Uničuje vitamin B 12: E200
Zvišuje holesterol: E320, 321 – antioksidanta, zdravju škodljiva
Draži živce: E311, 312
Vnetje ustne votline: E330 – povzroča raka /vsebujejo ga gorčica, nekatere negazirane brezalk. pijače, meso rakov, nekateri siri in gobe v konzervah/
Dodatki, ki povzročajo raka: E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
/ E131, 142 – barvili, zdravju škodljivi, E 210 – preservativ, zdravju škodljiv/

Pozor: E123 – barvilo, zdravju škodljivo. Pozor: E123 je zelo strupen in prepovedan v ZDA.
E123 in E110 sta pogosto v ‘gumijastih’ in čokoladnih bonbonih, v pudingih s smetano v plastičnih posodicah, v zmrznjenih ribah, smetani za kuhanje, topljenih sirih za mazanje, vanilijevem pudingu…
E102 in E110 sta v pripravljenih omakah vseh vrst.

Vse o E-jih najdete na:

http://www.zps-zveza.si/ZPSstrani/zpsV1.0.nsf/Glavniframe?OpenFrameSet&Frame=bottom&src=http://www.zps-zveza.si/ZPSstrani/zpsV1.0.nsf/BrosureFrameset?openframeset

Še aktivna povezava na zloženko:

Čeprav se (vsaj probam) zavedati problema E-jev, sem zelo proti na videz pozitivnemu pisanju in razširjanju dobrih informacij. V resnici pa je pljuvanje vse počez, širjenje neutemeljenih informacij in zavajanje bralcev ter USTVARJANJE PANIKE.

Andreja piše “Pozor: E123 je zelo strupen”.

Če si pogledamo zloženko, je pri E123 navedeno “amarant” in oznaki A ter B.

A označuje tiste aditive, ki lahko pomenijo tveganje za zdravje (alergijo ali neko drugo prehransko občutljivost); toksikološki testi o njihovi ustreznosti še potekajo.

B označuje tiste aditive, ki so nepotrebni. Uporabljajo se zgolj zaradi “kozmetičnih” razlogov in lahko zavajajo potrošnika, ker ne predstavljajo nobene prehranske prednosti (na primer pobarvana osvežujoča brezalkoholna pijača).

Je že tako, da zloženki bolj verjamem, kot andreji.

E 123
Lahko povzroci astmo, ekceme in hiperaktivnost. Pri laboratorijskih živalih povzrocil poškodbe in smrt zarodkov. Potencialno rakotvoren.

To piše o tem E-ju na

V Mercatorju sem našla nov dodatek jedem z zelenjavo z imenom Vegimix
Kolinske Ljubljana, na katerem pa ni napisan niti en “E”, sestava je takale: jedilna sol 55% ojačevalec arome (Na-glutaminat) do 30%, sušena zelenjava (korenje, peteršilj, pasternak, čebula, paprika) min.8%, sladkor, laktoza (mlečni proizvod), naravne začimbe in začimbni ekstrakti (poper, listna zelena) Vitamin B2 33 mg/100g. Ker ima mož rad okus Vegete v nekaterih jedeh pa sem jo zaradi Ejev črtala v svoji kuhi, sem kupila ta dodatek, ki je po okusu podoben Vegeti.
Sedaj vas berem tule in sem spet postala skeptična tudi za ta dodatek.
Pišem zato, ker ne vem ali naj verjamem navedenim podatkom na embalaži oz. če te sestavine niso nevarne? Tisti Na glutaminat me precej bega. Upam, da mi bo katera od vas, ki se na to bolje spoznate, na moje vprašanje odgovorila. Hvala!
LP

Sem kar svoj post Copy/Paste

Avtor: Julya
Datum: 06-01-06 10:16

V včerajšnjih Slovenskih novicah sem prebrala intervju z Antonom Komatom, svobodnim raziskovalcem.

Gospod se med drugim izogiba živilom s škodljivimi dodatki, tako imenovinim E-jem, za katere pravi, da sploh še ni prepričljivih raziskav o tveganjih za zdravje. Izsledki raziskav ga tako vedno presenetijo. Tako pravi, so denimo za E-621, znan natrijev glutamat, ki je v instant juhah, čipsih, solatnih prelivih, omakah, paštetah in vsej hitri hrani, znanstveniki končno le dokazali, da ne spodbuja le debelosti, temveč naj bi povzročal celo zasvojenost, tako kot kajenje ali trde droge, saj povečuje izločanje serotonina, hormona sreče, v možganih.

Ja, bo treba natančno brati deklaracije na živilih.

Lep snežen dan, s čim manj E-ji vam želim.

Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce.

Julija

Julija

Ja, hec je v tem, da so sedaj proizvajalci začeli pisati namesto Exxx kar z pravim, dolgim imenom. Tako niti človek ni pozoren, čeprav je hrana vseeno polna dodatkov.
Na Glutaminat je čisto navaden ojačevalec okusa, dodatek torej, z Eji se glutaminate odznačuje od E620 do E625. Kar lepo piše tudi v brošuri, do katere je dala Ljubljančanka link.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Ali obstaja na spletu seznam vseh e-jev s slovenskimi imeni?

Tukaj:

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

:-)))))…sem naredila smajlije…namenjene “Ljubljančanki”……
Prav je, da verjameš zloženki bolj, kot meni (čeprav sem kemijske stroke in nekaj stvari vseeno vem o vseh teh dodatkih)….le da je bilo vse tisto zgoraj copy/paste…
…in hvala za link o zloženki- sem si jo dala kar printat, da bom še bolj osveščena, čemu se moramo doma odpovedati…Že sedaj pa se izogibamo gumi bonbonom, vegeti, juh iz vrečke ne jemo že kar sem poročena, vnaprej pripravlenim omakam, pa še bi se lahko našlo……

Lep dan vsem!

V zloženki niso vsi E-ji. Vseh E-jev je okoli 1000 (ali še več).
Ponavljam vprašanje: Ali obstaja na spletu seznam vseh E-jev s slovenskimi imeni?

Verjeti ali ne-verjeti: kakor koli se obnašaš, prevelika panika ni dobra. Nekdo bo napisal, da je pšenična moko škodljiva. Ali temu verjeti, ali ne? Obe plati sta možni. Veliko jih uživa pšenično moko in zaradi tega nimajo nobenih težav. Nekateri so dočakali sto in več let, kljub temu, da so uživali pšenično moko. Drugi pa imajo popolnoma drugačno izkušnjo: če zaužijejo žlico pšenične moke, jih skoraj pobere. Ali se iz tega zaključi, da je pšenična moka brez izjeme in v vseh količinah (tudi v najmanjših) za vse škodljiva? Ali drugače napisano: POZOR, PŠENIČNA MOKA JE ŠKODLJIVA. Ali ni to pretirano in nepotrebno?

Pa veš zakaj enim pšenična moka škoduje drugim pa ne. Zato ker imajo različni krvni skupini. Ena skupina jo prenaša druga pa ne. Tako npr. krvna skupina 0 ne bi mogla živeti brez mesa, medtem ko za krvno skupino A je bolje da mesa sploh ne uživa. Malce čudno je pa res, sem prebrala v knjigi.

Pšenična moka ali “E”-ji je velika razlika- tako v sestavi, kot v škodljivosti…Vsaj tako je moje mišljenje..Je pa seveda res, da nekomu nekaj paše, drugemu ravno to škodi- to je povsem individualno…Tudi menim, da človek kar ne bo zbolel, če bo pojedel nekaj, kar vsebuje škodljiv “E”- bolje pa je, da se nekaterim “E”-jem izogne, kolikor se more…
Pa dober- pustmo zdaj “E”-je, kamlu bo kosilo, meni pa že kruli po želodcu :-)))…

LP

Še vedno me zanima, ali obstaja na spletu seznam vseh E-jev s slovenskimi imeni?

tole sem našla..je pa samo copy/paste :-)))..spletna stran pa društva za ciekalijo

NARAVNA BARVILA

E 100 kurkumin

E 101 i) riboflavin; ii) riboflavin-5’fosfat

E 120 košenilja, karminska kislina, karmini

E 129 rdeče AC (Allura Red AC)

E 140 klorofili in klorofilini: i) klorofili; ii) klorofilini

E 141 bakrovi kompleksi klorofilov in klorofilinov:

i) bakrovi kompleksi klorofilov; ii) bakrovi kompleksi klorofilinov

E 160a karoteni: i) mešanice karotenov; ii) beta karoten

E 160b izvlečki anata, biksin, norbiksin (bixin, norbixin)

E 160c izvleček paprike, kapsantin, kapsorubin (Capsanthin, Capsorubin)

E 160d likopen (Lycopene)

E 160e beta-apo-8′-karoterial (C30)

E 160f etilni ester (beta-apo-8′-karotenske kisline (C30)

E 161b lutein

E 162 betalain, betanin

E 163 antocianini

UMETNA BARVILA

E 102 tartrazin

E 104 kinolinsko rumeno (Quinoline Yellow)

E 110 oranžno FCF (Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S)

E 122 azorubin (Azorubin, Carmoisine)

E 123 amarant (Amaranth)

E 124 rdeče 4R (Ponceau 4R, Cochineal Red A)

E 127 eritrozin (Erythrosine)

E 132 indigotin (Indigotin, Indigo karmin)

E 133 modro FCF (Brilliant blue FCF)

E 142 zeleno S (Green S)

E 150a karamel (navadni) LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 150b alkalno-sulfitni karamel LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 150c amoniakalni karamel LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 150d amoniakalno-sulfitni karamel LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 151 črno PN (Brilliant Black BN, Black PN)

E 153 rastlinsko oglje

E 171 titanov dioksid

E 172 železovi oksidi in hidroksidi

BARVILA DOVOLJENA ZA BARVANJE POVRŠIN

E 170 kalcijev karbonat

E 173 aluminij

E 174 srebro

E 175 zlato

KONZERVANSI

Konzervansi omogočajo daljšo obstojnost živil, tako da preprečujejo ali omejujejo rast mikroorganizmov in tako podaljšujejo obstojnost živil. Uporaba konzervansov ne nadomešča dobre higienske in proizvodne prakse. Razvoj tehnoloških postopkov, ki potekajo v sterilnih pogojih, je pripomogel k zmanjšanju uporabe konzervansov.

E 200 sorbinska kislina

E 202 K sorbat

E 203 Ca sorbat

E 210 benzojska kislina

E 211 Na benzoat

E 212 K benzoat

E 213 Ca benzoat

E 216 propil p-hidroksibenzoat

E 218 metil p-hidroksibenzoat

E 220 žveplov dioksid

E 228 K hidrogen sulfit

E 235 natamicin

E 249 K nitrit

E 250 Na nitrit

E 251 Na nitrat

E 252 K nitrat

E 260 ocetna kislina

E 261 kalijev acetat

E 262 natrijevi acetati: i) natrijev acetat; ii) natrijev hidrogenacetat

(natrijev diacetat)

E 263 kalcijev acetat

E 270 mlečna kislina

E 280 propionska kislina

E 281 Na propionat

E 282 Ca propionat

E 283 K propionat

E 296 jabolčna kislina

ANTIOKSIDANTI

Antioksidanti so snovi, ki podaljšajo obstojnost živila; ščitijo ga, da se zaradi oksidacije (žakrost maščob in sprememba barve) ne pokvari.

E 300 askorbinska kislina

E 301 natrijev askorbat

E 302 kalcijev askorbat

E 306 izvleček bogat s tokoferolom

E 307 alfa tokoferol

E 308 gama tokoferol

E 309 delta tokoferol

E 310 propil galat

E 311 oktil galat

E 312 dodecil galat

E 320 butil hidroksianizol (BHA)

E 321 butil hidroksianizol (BHT)

E 325 natrijev laktat

E 326 kalijev laktat

E 327 kalcijev laktat

E 330 citronska kislina

E 331 natrijevi citrati: i) mononatrijev citrat, ii) dinatrijev citrat, iii) trinatnjev citrat

E 332 kalijevi citrati: i) monokalijev citrat, ii) trikalijev citrat

E 333 kalcijevi citrati: i)monokalcijev citrat, ii) dikalcijev citrat, iii) trikalcijev citrat

E 334 vinska kislina (L (+) – )

E 335 natrijevi tartrati:i) mononatrijev tartrat, ii) dinatrijev tartrat,

E 336 i) kalijevi tartrati: i) monokalijev tartrat, ii) dikalijev tartrat

E 337 kalij-natrijev tartrat

E 575 glukonodelta-lakton LAHKO VSEBUJE GLUTEN

EMULGATORJI, STABILIZATORJI IN GOSTILA

Emulgatorji, stabilizatorji in gostila vplivajo na konsistenco živila. Emulgatorji omogočajo mešanje vode in maščobe, stabilizatorji pa preprečujejo, da bi se voda in maščobe ločile.

E 322 licitini

E 400 alginska kislina

E 401 natrijev alginat

E 402 kalijev alginat

E 403 amonijev alginat

E 404 kalcijev alginat

E 406 agar

E 407 karagenan

E 407a predelana morska alga eucheuma

E 410 gumi iz zrn rožičevca

E 412 guar gumi

E 413 tragakant

E 414 arabski gumi

E 415 ksantan gumi

E 440 pektini: i) pektin, ii) amidiran pektin

E 450 difosfati: i) dinatrijev difosfat, ii) trinatarijev difosfat,

iii) tetranatrijev difosfat, iv) tertrakalijev difosfat

E 451 trifosfati: i) pentanatrijev trifosfat, ii) pentakalijev trifosfat

E 452 polifosfati: i) natrijev polifosfat, ii) kalijev polifosfat,

iii) natrij kalijev polifosfat, iv) kalcijev polifosfat

E 461 metil celuloza

E 463 hidroksipropil celuloza

E 464 hidroksipropilmetil celuloza

E 465 metiletil celuloza

E 471 monogliceridi in digliceridi maščobnih kislin

E 472a acetatni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

E 472b laktatni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

E 472c citratni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

E 472e mono- in diacetil tartratni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

E 472f mešani acetatni in tartratni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

OJAČEVALCI OKUSA IN AROME

Ojačevalci okusa so kemikalije, ki okrepijo ali celo spremenijo občutek okusa arome.

E 620 glutaminska kislina LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 621 mononatrijev glutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 622 monokalijev flutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 623 kalcijev diglutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 624 monoamonijev glutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 625 magnezijev diglutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 627 dinatrijev gvanilat

E 631 dinatrijev inozinat

SLADILA

Sladila nadomeščajo sladkor. Tako zmanjšajo kalorično vrednost posameznih živil. Pogosto se uporabljajo v živilih za dietno prehrano.

E 420 sorbitol: i) sorbitol, ii) sorbitol sirup

E 950 kaliajev acesulfam

E 951 aspartam

E 952 ciklamna kislina in njene Na in Ca soli

E 953 izomalt

E 954 saharin in njegove Na, K in Ca soli

E 965 maltitol: i) maltitol, ii) maltitolni sirup LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 966 laktitol

E 967 ksilitol

POTISNI PLINI N PLINI ZA PAKIRANJE

Plini potisnejo živilo iz embalaže, plini za pakiranje pa se uporabljajo pri pakiranju.

E 290 ogijikov dioksid

E 938 argon

E 939 helij

E 941 dušik

E 942 dušikov oksid

E 948 kisik

MODIFICIRANI ŠKROBI so snovi, ki jih pridobijo z enim ali več kemijskimi postopki iz jedilnega škroba. Jedilni škrob je lahko pred tem obdelan s fizikalnimi ali encimskimi postopki, beljen ali razredčen s kislino ali lugom.

E 1404 oksidirani škrob LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1410 monoškrobni fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1412 diškrobni fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1413 fosforiliran diškrobni fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1414 acetiliran diškrobni fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1420 acetiliran škrob LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1422 acetiliran diškrobni adipat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1440 hidroksipropil škrob LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1442 hidroksipropil diškrobni fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN

E 1450 natrijev oktenilsukcinat škroba LAHKO VSEBUJE GLUTEN

SREDSTVA PROTI SPRIJEMANJU so snovi, ki zmanjšujejo sprijemanje posameznih delcev v živilu.

SREDSTVA ZA VZHAJANJE so snovi, ki sproščajo plin, s čimer povečajo prostornino različnih vrst testa.

SREDSTVA PROTI PENJENJU so dodatki, ki preprečujejo ali zmanjšujejo penjenje.

SREDSTVA ZA PENJENJE omogočajo homogeno razpršitev plinaste faze v tekočem ali v trdem živilu.

SREDSTVA ZA GLAZIRANJE dajejo živilu lesk ali na njegovi zunanji površini tvorijo zaščitno oblogo.

SREDSTVA ZA OHRANJEVANJE VLAGE preprečujejo, da se živilo na zraku izsuši ali pospešujejo raztapljanje praška v vodi.

SREDSTVA ZA POVEČANJE PROSTORNINE povečaj prostornino živila.

EMOLGIRNE SOLI so snovi, ki spremenijo beljakovine v siru v razpršeno obliko ter s tem pripomorejo k homogeni porazdelitvi maščobe in drugih sestavin.

ŽELIRNA SREDSTVA povzročijo tvorbo želeja, s tem dajo živilu teksturo.

NOSILCI so trdne in tekoče snovi, ki se uporabljajo za raztaplajne, redčenje, razprševanjeali druge fizikalne spremembe aditivov, ne da bi se s tem spremenila njihova tehnološka funkcija.

Viri:

· Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (ur. l. št. 71/00).

· Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pravilnik o aditivih za živila (Ur. l. št. 2/00).

· Ingredient list, 5th Edition, The Coeliac society of Australia inc.

· Jelen, N. Dodatki v hrani – so res strupeni? Življenje in tehnika: TZS, Ljubljana, 2004, št. 4.

· Peterman, M. Potrebni in nepotrebni aditivi. Ljubljana: mednarodni inštitut za potrošniške raziskave, 2003.

· lenin.poljane.net/~natrij/bolsjak/estev.txt , seznam dodatkov po številkah

Se opravičujem, ker sem zgoraj kar kopirala, ko bi lahko podala le internetno stran…našla pa sem obširen opis vse sestavin- za katere sicer ni podana “škodljivost”, je pa precej podrobnen opis sestave…:

http://www2.gov.si/mz/mz-splet.nsf/V/K1AD8B9DF8C09405EC1256C0C00414F0E/$file/PRILOGA-INTERNET.doc

Uauu, to pa je res podrobno :-))
LP Mimi

Hvala za podatke.

Še aktivna povezave

Hojla,

do zdaj smo doma pazili, da ne uporabljamo jusne kocke, umetnih juh, omak…, skratka, da bi bilo vse cim bolj zdravo oz. bolje rečeno, čim manj skodljivo. Sedaj pa je hcerka zaradi alergije dobila dieto, da se izogibamo vseh konzervansov, barvil, aditivov… Kar groza me je, saj zdaj, ko gledam deklaracije, vidim, da je tisto, česar smo se izogibali, kapljica v morje. No, zdaj pa k vprašanju. Danes sem hotela hčerki pripraviti nekaj s sladko smetano in doma imam alpsko od Pomurskih mlekarn in vidim, da je tudi v tej smetani emulgator in sicer karagen. V zlozenki in na zgoraj objavljenem linku pa najdem le karagenan, ki pa je oznacen kot alergen. Je to morda isto, pa je na deklaraciji napaka oz. obstajata dve imeni?

Pa še dve vprašanji. Na pecilnem prašku je označeno sredstvo za vzhajanje E500, ki ga v zlozenki ne najdem. Kaj je to? Je alergen?
Na suhem kvasu piše emulgator E491. Kaj je s tem Je alergen?

Skratka, ugotavljam, da hčerki ne smem dajati za jest niti kruha, ki ga pripravim doma, če ne uporabim svežega kvasa. Groza, sploh ne vem, kaj naj ji še dam za jest.

Helena

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close