Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika skutina ledena pita

skutina ledena pita

prvič sem naredila skutino ledeno pito in moti me struktura rumene, skutine kreme. kar nekam puhasta je, bolj spominja na kremšnite. tisto pecivo, ki sem ga poskusila in se za to pito navdušila, je bilo pa bolj kompaktno, skoraj malo zbito in mi je bilo zelo všeč!
kakšna ideja, kaj bi morala narediti drugače?? kakšna pride struktura te kreme tistim, ki delate skutino ledeno pito?

Odvisno verjetno tudi od tega kakšno skuto uporabljaš. Ene so že v osnovi bolj redke, druge pa so grudaste in bolj čvrste.
Je pa enkrat ena napisala, da ne smeš skutno maso nikoli mešati z mešalnikom, ker se zvodeni. Mešaš samo z vilico ali žlico ali na roke na metlico.

Lp, ela S

ja, jaz sem imela Vipavsko pasirano skuto in seveda sem kar z mešalcem razmešala 🙂 je dejansko prišlo zelo tekoče. sneg sem pa ročno vmešala, to pa.
katero skuto bi mi priporočale? (domače namreč nimam)

kaj mi lahko prosim kdo pove, kakšno skuto uporabljate za to pecivo?
in pa kakšna struktura rumene kreme pride?

ne vem, pred časom taka evforija okrog teh skutinih ledenih kock, zdaj pa, kot da jih nobene ni delala. ali pa mi samo nočete odgovorit? Samo malo nasveta bi rabila … PROSIM!

JAz za skutna peciva vedno uporabim čimbolj grudasto skuto – dobra je bohinjska, pa tista od mariborskih mlekarn, tudi zelena (lahka) od Ljubljanskih mlekarn je v redu. Enako strukturo ima tudi sparova blagovna znamka. Pravzaprav je najbolj gladka in kremasta ravno tale vipavska, ki jo odsvetujejo tudi za pitulice. Grudice potem zdrobiš in razmešaš z vilico ali metlico, a še vedno ostane taka čvrsta in za “ugriznit”. Čeprav se meni ravno pri skutnih ledenih kockah zdi boljše če pride nadev bolj tak kremast. Ampak to je že stvar okusa.

lp tinca

Mene pa zanima ali piškotno podlago potlačite ali samo razporedite po pekaču? Meni rata preveč trda. Jo mogoče preveč potlačim?

Mogoče bo zvenelo kot reklama, a moj namen ni ta.
Po mojem mnenju in izkušnjah pri peki, kjer sem uporabila skute raznih proizvajalcev, mi je še najboljpša skuta iz Prekmurske mlekarne, dobra je tudi Tolminska skuta a prekmurska je zakon (živim pa na Dolenjskem)

skuta je bila rumene barve zato, ker si ji dodala jajčne rumenjake in/ali vanilijev puding. V kolikor je potrebno dodati puding ti svetujem, da dodaš smetanov puding in nič rumenjakov – potem bo skuta snežno bela. Rumenjake uporabi v testu, ki ga daš pod plast skute. stepene beljake pa ročno in rahlo zmešaj v skuto.

veliko uspeha pri kulinaričnem ustvarjanju

Tajna

He he, Tajna, nisi me dobro razumela. Sploh me ne moti rumena barva skute, to je že ok! 🙂 Moti me struktura… 🙂 Sem namreč to pecivo poskusila drugje in je bilo zelo kompaktno, skoraj malo zbito – to mi je bilo zelo všeč. Moja pita je prišla pa taka rahla, puhasta – to mi je šlo na živce!

Hvala za priporočilo glede skute. Bom preizkusila!

Sara, sigurno je samo konsistenca skute. Tudi jaz uporabljam v glavnem samo Prekmursko ali Tolminsko skuto (pakiranje v vrečkah po 1 kg), Mariborska je seveda tudi v redu. Enako zelena od Ljubljanskih mlekarn. Velja tudi za pitulice.

Zbita podlaga? Kaj vem, zmešam, da se sprime v kepo, s prti razporedim po dnu pekača. Nekaj že pritiskaš, da se enakomerno razporedi. Trdota po peki se mi ne zdi toliko odvisna od moči pritiskanja kot od sestavin. Margarina? Maslo? Si kaj zmanjševala razmerje?

Kar poskusi še. Meni vse običajno prvič rata zelo dobro, ker se res držim recepta in zelo pazim, tretjič do petič je potem namenjeno odkrivanju napak v stilu “kaj vse se ne sme narediti”, potem je zopet v redu :-))

LP Mimi

Meni je bilo pa ravno to všeč, da je bila skuta puhasta in ne zbita. Puhasta pa nastane, ko vanjo ročno in rahlo vmešaš beljake.
Če pa hočeš zbito varianto (kot sem jo jaz naredila prvič, ker se je mudilo) pa zmiksaj beljak z mešalnikom v skuto pa bo vse skupaj boj trdo.

lp

Hmmmm… a potem ni skuta kriva ampak beljakov sneg? No, saj jih bom še naredila – z drugo skuto, pa da vidim potem. 🙂

Hojla, punce a lahko dobim recept za skutino ledeno pito. Mi je kar zadišala, a je dobra?

Jaz pa uporabljam kar Mercatorjevo in se skutine kocke prav lepo naredijo. Tudi barve je lepe bele in za to pecivo zelo primerno saj je pasirana.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close