Praline
Danes se pocutim nadvse bahavo. Kar smeje se mi. Me razmetava. Pri nas doma bi rekli, da se napihujem kot buhtelj. 😀 Koncno mi je uspelo narediti lastne praline (razen zaprla jih nisem, ker sem bila nekje na pol poti prepricana, da bo vse skupaj – vkljucno z modelckom za led – romalo po bliznjici v smeti). Zdaj moramo samo se ugotoviti, ali so tudi dobre :))))))
Stopljeno cokolado (lahko z malo masla in / ali olja) zlijemo v modelcke, damo v zmrzovalnik toliko, da zamrzne ob straneh, ostalo zlijemo ven iz modelckov. Potem napolnimo s kremo (jaz sem uporabila cokoladni nadev – rumenjaka, sladkor, maslo, cokolada). “Zapremo” spet s prvo maso. Mocno ohladimo (zmrznemo) in potem stresemo iz modelcka.
To v bistvu ni moja ideja – tako industrijsko dejansko pocnejo praline. Problem so bolj modelcki in pripomocki za ohlajanje. Moja ideja namrec je, da obstaja nacin, kako hitreje ohladiti “obrobo” – v Rajski ptici, kjer lahko vidis, kako to delajo, imajo posebne modelcke (ne skatlice za led), ki jih, ko so vlili cokolado, z eno posebno napravo, ki je videti kot fen, hladijo (domnevam).
Modelcke za praline drugace imajo tudi v Pekarni Vrhnika na Brncicevi, stanejo pa toliko, da bi clovek to res moral prodajati, da bi se amortiziralo (ne spomnim se pa tocno, koliksna je cena).
Navaden modelcek za led – v obliki srckov. Mislim, da sem to enkrat iz Grcije pritovorila. Naslednjic bom v kakih manjsih delala – ti srcki so kar “grizljaj”…
Ugotovili smo tudi, kaksne so 🙂
Njami.
Razen tega, da niso zaprte, pa imajo eno “proceduralno” napako: “zidovi” so predebeli (jasno, ker se mi je shladil cel srcek, preden sem uspela ohraniti samo “zidove” in sem potem nastrgala precej majhne vdolbinice za filo). Eniuej, mislim, da bodo zelo hitro zmanjkale, ko se bodo danes pojavile ob kavi 😉
Forum je zaprt za komentiranje.