Koliko najmanj sladkorja?
Danes dobim breskve za vlaganje, pa me zanima, koliko najmanj lahko dam sladkorja na 1 kozarec breskev (0,75 l), da bo ozimnica še držala.Imam sterilizator za cca 9 kozarcev, pa me zanima tudi, ali bi lahko vlagala po postopku, ki mi ga je nekoč opisala ena bivša sodelavka(je ne morem več vprašat) in sicer: olupljene breskve je naložila v kozarec z navojem, dodala 2 vrhani žlici sladkorja, začimbe in zalila z mrzlo vodo, kozarec z navojem zaprla in v sterilizatorju skuhala in sterilizirala istočasno. Lepo prosim za vaše nasvete in izkušnje. Hvala.
Ja, natanko takšen recept imam tudi jaz in sem enkrat res tako naredila. Bi večkrat, če bi imeli svoje breskve (ali če bi imela kakšno dobavo iz Primorske, hehe), tako sem jih takrat kupila bolj za preizkušnjo, drugače se seveda ne splača.
Nimam sterilizatorja, jaz sem jih pasterizirala kar v pečici. Tako dolgo, da so se začeli dvigovati mehurčki ali nekaj takega, potem še ohlajanje. No, za rezultat so bile premehke breskve, očitno predolgo kuhanje. Pri tebi v sterilizatorju boš lahko bolje nadzorovala čas in temperaturo, zapiši si, tako boš drugič vedela, v katero smer prilagajati.
Najmanjša količina sladkorja? Ne vem, jaz sem dala 2 žlici v vsak kozarec, ne ravno zvrhani. Tako da se mi zdi, da v tem primeru ni ravno sladkor tisti glavni za konzerviranje, prej bi rekla pasterizacija in neprodušno vroče zapiranje kozarcev. Imam občutek, da ne bi bilo nič drugače, če bi dala 1 žlico, recimo zvrhano. Žal se ne spomnim več, koliko sladek je bil kompot :-((
LP Mimi
Jaz vlagam tako: 25 dag sladkorja na liter vode prekuham, z vročo vodo prelijem breskve v kozarcih, zaprem, naložim v velik lonec (na dno dam debelo brisačo, da kozarci ne počijo), okrog kozarcev nalijem vodo do vrha lonca,kozarci so do pokrovčka v vodi, potem kuham – voda naj se segreje do 80 stopinj, in tako naj vre 15 minut.
Forum je zaprt za komentiranje.