grahova juha
Meni je zelo dobra taka grahova juha:
V osoljeni vodi skuham nakockan krompir in grah ter kakšen strok česna. Vode ne sem biti preveč. Nato naredim bešamel (maslo, moka, mleko , sol, poper), ki ga vmešam v vodo s kuhanim grahom in krompirjem ter vse skupaj zmešam s paličnim mešalnikom. Nato dodam še sveže sesekljane začimbe (po želji), paše pa tudi suh koper.
Jaz zraven juhe včasih spečem kakšen italijanski kruh in naredim kakšno solato. Dostikrat pa delam kake štruklje ali palačinke.
Za grahovo juho kupujem suhe grahove polovičke, včasih so jih imeli samo v Italiji in primorskih trgovinah, sedaj jih imajo tudi Mercatorjevi centri. Meni se zdi polnega okusa.
Suhi grah prejšnji dan namočim (ali pa tudi ne, samo se dalj kuha). Naslednji dan ga pristavim, zavrem in pustim, da počasi vre. Ko je kuhan (cca 1/2 ure, včasih tudi 1 uro; ne vem čisto, do česa je odvisno), ga zmiksam s paličnim, po potrebi dolijem malo vode, solim, popram, kakšen strt česen. Zabelim z maslom ali smetano, sladko ali kislo. Na krožniku še svež sesekljan peteršilj, če ne prej, lahko sedaj majhno žličko kisle smetane na sredo vsakega krožnika.
Včasih zgostim z malo zdroba ali kuskusa, sploh če je graha manj ali če je treba juho “podaljšati”. In skoraj obvezno gre polovica v zamrzovalnik, enako kot fižolova juha. Sploh glede na čas kuhanja…
Glede na to, da je ta juha bolj izdatna, jo naredim takrat, ko so za kosilo samo sladke palačinke. Ali štruklji. Ali karbonara. Ali rižev narastek. Ali kaj takega.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.