Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika breskova marmelada-pomoč

breskova marmelada-pomoč

Prosim pomagajte!

Skuhala sem breskovo marmelado z Želinom.Imela sem 3 kg breskv in sem vzela 2 želina. Zdaj sem nalila v kozarce in se mi zdi zelo redka. ČE se do jutri ne bo zgostila ali lahko še enkrat vsujem v lonec in dodam Želin?

Hvala za odgovore

Da. Vse skupaj še enkrat. Vsa packarija in posoda in… Ampak menda uspe, meni – trkam – zaenkrat še ni bilo treba.

Želina sta dve vrsti, eden je 1:1, drugi je močnejši 1:2. Tako da je važno, katerega si imela.

Dobro marmelado, četudi bo bolj mehka – LP Mimi

Če boš morala še enkrat kuhat stresi raje v dve posodi z širokim dnom im kuhaj še najmanj 30 munut, lahko pa še dlje. S tem boš zmanjšala količino vode v marmeladi in marmelada bo bolj trda.

Popolnoma isto se je meni zgodilo lani. Marmelada je bila še po tednu dni tekoča. Vse sem vzela ven, v lonec, dodala želin in še enkrat prekuhala. Potem je bila super, tako po konsistenci, kot tudi po okusu.

A lahko prosim katera napiše, koliko sladkorja da na breskve?

A vedno kuhate z Želinom oz kakšnim drugim želirnim sredstvom?

Jaz se full upiram temu in uporabljam samo navaden sladkor. Se tolažim, da je lahko marmelada malo bolj tekoča, saj jo potem večinoma porabim za pecivo.
Parkrat sem poskusila z želirnim sladkorjem. Ampak “kilo na kilo” je za moje pojme presladko, če dam pa manj sladkorja se pa isto ne strdi.

Hvala za vsako informacijo.

Sama navadno dam cca 70 dag navadnega sladkorja na kilo očiščenega sadja. Če kuham marmelado iz sadja ki slabo želira dodam sok enega ali dveh zelenih jabolk. Potem pa kuham in kuham dokler ni primerno gosto. Čim dalj boš kuhala, tem bolj gosta bo marmelada in to je vse.

Po mojem mnenju v pol ure ne moreš skuhati treh kilogramov marmelade v eni posodi.

Jaz nikoli ne kuham z želinom. na očiščene breskve dam sladkor, 60 dag na kg sadja, pustim čez noč, kuham na štedilniku približno eno uro, zmiksam s paličnim mešalnikom, naprej kuham v pečici na 150 stop.C, pomešam enkrat na pol ure, kuham tako dolgo, da se mi zdi primerno gosta – 3 – 4 ure. Malo jo dam na krožnik, ko se ohladi, vidiš, kako gosta je.
Upam, da bo kaj pomagalo.

Kuham največ 1/2 kg sadja v eni kozici, zato pa več kozic hkrati. Tudi na velikem nizkem pekaču v pečici mora biti v redu, ker je velika površina za izhlapevanje. Bistveno se mi zdi, da voda izhlapeva na čimvečji površini.

Sladkorja dajem različno. Na slive v pekaču za peko v pečici samo 10 dag na 1 kg sliv, na pozne sladke jagode sem letos dala 25 dag na 1 kg jagod. Drugače dajem 30-50 dag sladkorja na 1 kg sadja. Pri marelicah 70 dag. Letos sem dala tudi na maline 70 dag, ker so se moji lani pritoževali, da je marmelada sicer dobra, vendar premalo sladka. Zame je letos absolutno preveč sladka, pa naj jim bo, saj je ne kuham samo zase.

Želin? Ja, včasih ga tudi dodam, vendar redko. V širokih kozicah majhna količina marmelade res hitreje želira, kuham od pol do (redko) ene ure. Pri sadju z manj pektina za želiranje dodajam limonin sok, včasih sem tudi nekaj pesti ribeza, če sem ga imela. Če bi imela veliko ribeza, bi ga nalašč zato zamrznila, da bi ga lahko po vrsti dodajala marameladam. Za kisla jabolka sem tudi že slišala, vendar jih ponavadi nimam pri roki. Tudi kutine imajo veliko pektina, a tako pozno dozorijo, da je prepozno za druge marmelade.

In enako kot Katka bolj redko marmelado porabim za pecivo, za namakanje biskvitov je super nad super.
LP Mimi

No, sedaj se mi že malo bolj jasni, kje so moje težave. Na 1 kg breskev sem dala 30 dag sladkorja in kuhala v kozici 2 kg breskev skupaj. Prišlo je cca 15 cm na visoko. Kuhala sem eno uro in potem sem se naveličala 🙂 ter nalila v kozarčke.
Ker se mi zdi količina sladkorja absolutno dovolj velika, bom naslednjič poskusila samo z enim kg breskev. (Sodobna dvočlanska družina pač nima večje kozice, ha ha.)

Hvala za info.

P.S. Sicer pa se nad Saherco s precej redko marelično marmelado nihče ne pritožuje. Predvideval, da se bo tudi za breskovo našla rešitev.

Enakih misli kot ti. Delam samo z navadnim sladkorjem. Ja, res je vedno precej redka, pa se jo vseeno da mazati na palačinke. Je pa vsaj “natural” kot reče moja nona.

Včeraj zvečer sem jo kuhala (z vanilinim strokom – mmm kolk je dišala kuhinja) v dveh kozicah po en kg. In se je res bolje obneslo.
Hvala za nasvet.

Tajč piše:
“Če kuham marmelado iz sadja ki slabo želira dodam sok enega ali dveh zelenih jabolk.”

Prosim napiši kaj več, kako prideš do soka in kakšna jabolka uporabiš.

Sama navadno vzamem kar domača jabolka, ki še niso popolnoma zrela. Narežem na krhlje navadno eno jabolko, dodam toliko vode, da so krhlji pokriti in skuham. Ko so krhlji mehki vse skupaj precedim čez gosto sito. Ne pasiram.
Pride od okoli 1 dl soka.

Sok nato dodam sadju in po navodilih kuham marmelado.

Jabolčni sok ni tako kisel kot limonin in ne obarva marmelade kot ribez.

Sem pa naredila marmelado samo iz jabolčnega soka z dodatkom limone in je zelo dobro. Ne dobiš želeja kot pri ribezu ampak gost namaz, skoraj lahko rečem, da je kar malo elastičen.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close