ponev za palačinke
Že pred časom sem v Sparovi akciji kupila ponev, 28 cm premera. Do sedaj sem uporabljala še staro, teflonsko. Ker je bila že močno načeta, sem se odločila, da jo zamenjam. Danes sem pekla palačinke v novi, toda… Vse se je prijemalo, kljub temu da sem dajala kapljico olja, da ne govorim o tem, da je ponev itak večja od plošče na steklokeramičnem štedilniku. Zelo, zelo razočarana sem. Kakšen nasvet morda, ali naj pošljem novo ponev takoj v večna lovišča? Da ne omenjam, kako se mi je kolcalo po stari ponvi……..
Draga Sabina! Še kako te razumem!
Ko sem , ki se prilega večji grelni plošči. Je švicarska, kar težka, s snemljivim lesenim ročejem,obod kake 3 mm visok, vsa črna, dno na spodnji strani zareze v obliki krogov. Z ničemer ni prevlečena, a kljub temu uporabna samo s kapljico ulja. Zraven so vsa navodila za uporabo in recepti.
Imam jo že 10 let in je enostavno krasna; nič oguljeno. Zraven ima še leseno lopatko. Malo olja dam v maso i to je to. Res pa je da občasno namažem dno med peko palačink z malo naoljeno krpico.
Zadnjo sem kupila prijateljici pred 3 leti. Upam, da jo boš našla v bolj založeni trgovini s posodo ali porcelanom. Splača se potruditi:)
Znamka KISSAG SWISS MADE Pa javi, če jo dobiš, prosim. V KP jo imajo.
Lep pozdrav Babi
Sicer ne vem- če gre za isto posodo. Jaz sem kupila ponev v Sparu tedaj, ko je šlo za “malo boljšo” posodo, ki si jo lahko kupil na točke (morda kakšno leto nazaj)- je svetla- kot rosfraj- čeprav menim, da gre za neko zlitino ….V tej posodi jaz super pečem palačinke- edino kadar jo pomiva pomivalni stroj- jo operem še enkrat ročno, ker se mi sicer drugače palačinke prijemajo…Verjetno zaradi sredstva v pomivalcu…
LP
Menim, da otroke preveč “bašemo” s palačinkami in to največkrat zvečer. Bela moka, jajca, sladkor ustvarjajo kislost v telesu, slabo prepečeno testo naredi kepo v želodcu, posebno, ker otroci pogoltnejo skoraj celo naenkrat. Ponoči jih teži in slabo spijo.
Tako se nabira zakisanje telesa za poznejša leta.
Dobra ponev je od SILIT-a. Stane okoli 10.000 SIT, prodajajo pa jo v Merkurju ( videno v Celju) , jaz pa sem si jo pred leti naročila iz Nemčije. Cena je pa ista kot pri nas.
Pri peki dam samo za prvo palačinko par kapljic olja, pri naslednjih pa nič več. Palačinke se super spečejo in se ne prijemajo.
Teflonska ponev za palačinke je nov tržni izum, da nas trgovci prepričajo v še en nakup.
Včasih so se za palačinke uporabljale tanke “plehnate” (ne vem, kako se tistemu materialu reče) ponve, ki so bile brez teflonske prevleke, imele pa so lastno “črno” oblogo, ki se je naredila ob prvem močnem segrevanju oziroma pečenju. Tako oblogo ima tudi vok (tisti pravi vok, ne teflonski ali emajliran …).
Forum je zaprt za komentiranje.