Najdi forum

Mleko in E

Imam enoletnega otroka in kot skrbna mamica mi ni vseeno kaj moj otrok je. V posvetovalnici mi svetujejo glede mlek izključno Alpsko mleko, kolegicam v drugih ambulantah navadna mleka, samo alpskega do treh let ne. Kdo ima prav? Poleg tega sem dobila seznam o aditivih v živilih in opažam, da čisto vsak sadni jogurt, sadna skuta, sirčki vsebujejo škodljive E-je, čeprav gre za otroško hrano. Jaz nisem pametna. Kaj uporabljate oziroma jeste ostali? Svetujte mi. Lep pozdrav, Tanja.

Glede mleka in jogurtov nisem nikoli veliko “komplicirala” – pri cca 1 letu sem hcerki zacela pripravljati kasice z alpskim mlekom (polnomastnim), jogurte in skute (natur) je jedla ze veliko prej (od cca 6. meseca naprej), od sirov poje vcasih kak sircek za mazanje, najraje pa ima ementalec. Smo se pa izogibali raznim sladkim jogurtom in skutam, a bolj zaradi sladkorja kot aditivov.

Mi gledamo bolj na to, da je hrana raznovrstna, da ni prevec sladkarij, soli, cim vec svezega sadja in zelenjave. In ce kdaj pa kdaj poje kaksno hudo nezdravo jed, se zaradi tega ne cutim nic slabsa mama :-)))

LP!

Brala sem, da je alpsko mleko tako zelo preparirano zaradi obstojnosti, da je to mleko samo še bela barva. Jaz imam srečo, da dobivam mleko direktno na kmetiji.
LP E.

Otroci morajo dobiti tudi sladkor v taki ali drugačni obliki. Ne razumem zakaj ga nekateri odtegujete otrokom.

Leki, narobe sva se razumeli. Hcerki ne prepovedujem sladkorja, le omejujem, ker sem prepricana, da mora otrok poleg piskotov in cokolad pojesti se kaj drugega.

Katere škodljive E-je pa si pravzaprav našla v tvojih jogurith?
Niso vsi E-ji škodljivi, namreč.

Ali so res v običajnem kupljenem mleku dodani kakšni dodatki/Eji?

NE!!!!!!!!!!!!!!!

Julija

Niso vsi E-ji škodljivi, ker jim še niso dokazali škodljivosti.

Baje pa je najhujša varianta, če živilo vsebuje več E-jev, ki se med sabo mešajo. Pa čeprav “niso škodljivi”.

Drage moje,

pri alpskem mkeku najbrž ni toliko Ejev, jaz sicer ne vem, ker teh zavitkov mleka niti ne pogledam, bolj pomembno se mi zdi, da je to mleko popolnoma mrtva snov, preparirana zaradi obstojnosti, to mleko je samo še bela barva, je napisal Srečko Bergant. In jaz mu verjamem.

Tanja, če bomo zares začeli razpravljati o koristnosti in škodljivosti mleka in mlečnih izdelkov, raje nehaj brati, ker so mnenja tako nasprotujoča, da te bo samo strah. Resno mislim.

Moje mnenje. Tako ali tako samo obsojeni na izdelke v trgovini, zato se mi zdi brezplodno o tem kaj več razpravljati. Gledam samo, da iz ponujenega na policah izbiram tisto, kar je čimmanj predelano, ima krajši rok trajanja ipd. Namesto sadnega jogurta sem (končno) otroke prepričala, da je boljši navaden jogurt, ki mu dodamo zmiksano sadje (sveže ali zamrznjeno). Otroci seveda želijo še žličko sladkorja in jo pač dam, tako vsaj vem, koliko sladkorja je notri, če nič drugega, hehe. Enako bi rekla za sadne skutice. Raje kupujem navadno mleko kot alpsko, vendar kot sem rekla, edini razlog je, da domnevam, da ima zaradi krajšega roka trajanja kakšen konzervans manj. Da ne začnemo o homogenizaciji mleka… Če bi sedaj imela čisto majhne otroke, bi jih verjetno poskušala navaditi na nehomogenizirano mleko (dela ga mlekarna Planika in še kakšna, se že pojavlja na policah večjih trgovin).

In tako dalje po tem vzoru naprej. Poleg tega moraš vedeti, da kakšna skutica ali pripravljen namaz pride prekleto prav, ko kam greste in ne moreš normalno narediti obroka, ko pridete vsi lačni in utrujeni domov ipd. Brez slabe vesti uporabi kakšen industrijski predpripravljen izdelek, če drugače paziš, da tega ni preveč. In nenazadnje, v vrtcu in šoli bo dobival samo to…
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close