višnjev liker
Hvala enako, tudi jaz sem si jih izprosila v ta namen. Zaenkrat sem v večji steklen kozarec dala višnje in sladkor po plasteh, nekje do 3/4 kozarca, nato sem skoraj do vrha zalila z žganjem, postavila na sonce. Medtem se je sladkor že stopil, višnje so se dvignile na vrh. Nekaj časa bom še pustila. Višnje bomo verjetno pojedli v raznem pecivu, kakšno bom pustila tudi za dodatek k likerju. Glede likerja bom poskusila, koliko je močno in sladko. Skoraj gotovo bo potrebno razredčiti, ker nimamo radi močnih pijač, delam ga za svojo žensko družbo. Dodala bom prekuhano in ohlajeno vodo, po potrebi sladkano. Zaprla in v shrambo na nadaljnje zorenje. Kolikor bo časa, hehe.
Verjetno te matrajo količine, tudi jaz tega nikoli ne vem in stalno sprašujem. Na Kulinariki je Mimika mojstrica za likerje, poglej njene stare poste. Če se prav spomnim, je rekla 2 dl prekuhane ohlajene vode na 1 l žganja. Vendar preveri…
Kar je sedaj v kozarcu, je že božansko dobro, z močnim plemenitim višnjevim okusom.
LP Mimi
Hvala Mimi N. Bom pobrskala pri Mimiki.
Te dni sem delala borovničev liker, ki ga delam že nekaj let. Letos pa sem prvič
namočila še višnje.
Liker naredim tako, da liter borovnic samo zalijem z žganjem, sladkorja ne dodam. čez nekaj dni segrejem sladko vino in v njem raztopim sladkor in vanili sladkor. ko se ohladi dodam rum in borovnice v žganju. To je bolj damska pijača, ki jo imajo moje prijateljice zelo rade. Mož pa za svoje prijatelje naredi močnejši borovničevec, kjer enako kot ti “sonči” borvničke s sladkorjem, potem pa jih zalije z žganjem.
lp
Leny, praviš liter borovnic in žganja, kolikor ga gre zaliti, ali ne? Koliko daš potem vina, sladkorja, ruma? Jaz bi namreč tudi rada tole borovničevo “vino” in imam namen iz enega (ali pol) kozarca narediti podobno, namreč dodati vino in rum. Potem mora še malo stati, da se okusi prepojijo, ali ne? Iz osnove v sladkem žganju sem mislila delati tako bolj sproti.
Namočila sem dva kozarca borovnic. Enega, da poskusim tole z damskimi borovničkami za prijateljice pri taroku. Drugega, da poskusim tisto sladko, malo alkoholno sadno polivko, o kateri je pisala Babi. Zato sem dala tako veliko sladkorja in žganja samo, kolikor je še steklo v prostorčke med sladkornimi kristali. Na en kozarec za vlaganje je šlo samo 1 dl žganja, vse ostalo je sadje, sok in sladkor. Enako sem naredila z višnjami (poleg zgornjega likerja) – pričakujem sadno polivko in malo razredčeno višnjev liker.
LP Mimi
Jaz sem se pa ravno včeraj spravila delat višnjevčka. Pa sem za enkrat samo naložila višnje in sladkor in zdaj se paca na sončku: Ker delam to prvič, sem uporabila kar logiko smrekovih vršičkov. :-))
Zdaj pa vidim da sta vi2 kar takoj že zalili z žganjem. Ali mislita da bo narobe če žganje dodam šele čez par dni – ga namreč še čakam – dobim ga šele čez vikend.
Lp
Pokora
Mislim, da ne bo nič hudega, če se del sladkorja doda že prej.
Ko delam borovničev liker, borovnice, ki so bile nekaj dni namočene v žganju odcedim, tako da vinu, rumu in sladkorju dodam damo žganje iz kozarca.
Borovnice sem ponovno dala v kozarce in na sonce, tokrat s sladkorjem. To bo sestra porabila za kakšno pecivo (za odrasle).
Tudi višnjev like dsem naredila tako. Vonj je pravi, za okus pa se mora še malo uležati.
lp
Pozdravljene,
na sonce sem dala borovnice+sladkor+žganje v steklenicah po 0,75l do vrha napolnjene, za 3 tedne. Po treh tednih (skoraj po receptu) sem zavrela , še 0,75 l vode in pa 25 dag sladkorja (25 dag ga grepo receptu na 1 liter vode), odcedila borovnice, v šnop dolila ohlajeno sladko vodo, borovnice razdelila na 1/4, 1/4 sem zmiksala, in 1/4 sem pustila celih in vse to potem dala nazaj v 0,75l steklenico. Res ne vem kaj je ratalo, diši lepo, malo sem probala-beri zmočila jezik. Sem dala bratu za probat, pravi da je ful dobro (sem mela srečo da sem jih pacala na soncu glih v teh res vročih tednih), če se kera javi lahk pride na probo pa pove al je kej podbn likerju al pa nič. Je pa več receptov, eni so že od začetka z žganjem nei ne. začela sem s tem ki se mi je zdel najbolj simpl:)
Forum je zaprt za komentiranje.