ŽAR PONEV
Jaz pa šele razmišljam o nakupu. Kakšno naj sploh kupim? Na kaj je treba biti pozoren? Kaj se vam obnese in kaj ne?
Osnovni princip se mi zdi, da jo samo rahlo naoljiš in pečeš. Za zrezke in podobno punce pišejo, da naoljijo (ali marinirajo) meso, potem pa direkt na ponev.
Želim si jo v glavnem zaradi opekanja zelenjave kot na žaru. Rahlo jo naoljiš, gor položiš rezine jajčevcev, bučk, paprike, paradižnika… Z jajčevci in bučkami sedaj to delam v navadni teflonski ponvi, pa dolgo traja, močno se razgreje, zakadi se mi.
Drugače bi rada v njej pekla tudi zrezke kot na žaru, čevapčiče, polpete (mesne in zelenjavne), ribe.
Se mi zdi, da bi to lahko postala moja glavna kuhinjska posoda, tako da res ne vem, za kaj toliko odlašam…
LP Mimi
Pri žar ponvi je pomembno, da je iz kakovostnega materiala – litoželezna po možnosti, da dobro ohranja temperaturo.
Sicer pa kot piše Mimi – samo rahlo naoliš (jaz ponavadi razmažem oz zbrišem odvečno maščobo s papirnato brisačo); segreješ na visoko temperaturo, nato pa na hitro opečeš kot na zunanjem žaru.
Je zelo uporabna zadeva; sploh poleti…
To je verjetno tista rebrasta litoželezna reč. Predvsem jo pred prvo uporabo dobro pomij s čistilom, nato pa dvakrat v njej zavri vodo in jo odlij; tako se boš znebila večine strojnega olja in podobnih nesnag.
Potem pa jo malo naolji in dobro segrej, pa na delo. Pri nas smo poskušali z melancani in bučkami (za nadaljnje packanje v marinadi), pa je izpadlo nekam anemično – manjka okus po dimu, kakršnega dobiš na pravem žaru z ogljem. Dobro pa se obnese za manjše ribice (sardele, inčuni, …) pa lignje itd. Samo mora biti res vroča, sicer se ti precej prime. Verjetno bi se dalo dobro speči tudi razno meso in drobovino (jetra), ampak še nisem poskusil.
No, da obnovim temo, mene tole še kar matra.
Še enkrat sem pogledala, tale posoda v Merkatorju ima na navodilih napisano, da gre za Julienne posodo. Jaz sem si očitno narobe predstavljala, da je Julienne rostfrei :-)) Očitno je ene sotre alu-guss. Tale od Julienne je velika cca 25×35 cm, kar velika, pravokotna. Ima kdo izkušnje, kako se peče v tako veliki ponvi na navadnem plinskem štedilniku?
Potem sem gledala še v Merkurju, imajo Tefalovo žar ponev, podobna cena, tudi kar težka. Kvadratna, cca 28×28. Je to boljša velikost? S Tefalom sicer nimam najboljšega občutka, doslej se mi je še vse začelo luščiti… Potem imajo samo še eno žar ponev, piše alu-gus pekač.
Zdi se mi, da sem v eni trgovini videla tudi litoželezno ponev, ampak sedaj nisem prepričana.
Kakšne ponve za žar imate doma? Kako vam gre, kaj je dobro, slabo?
Hvala, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.