ribezova marmelada – za diabetike
Imela bom kar nekaj ribeza, pa tudi nosečniško sladkorno. 🙁
ALi mogoče katera ve, kako bi lahko naredila ribezovo marmelado za diabetike?
Enkrat sem jo delala – ribezovo marmelado(ne diabetične) pa mi ni uspela ker je bila čisto gosta. Kar pacalo se je.
NAredila sem tako da sem vzela npr 1 kg ribeza, ga kuhala, precedila, dala zraven 1kg želirnega sladkorja in – ni uspelo.
Kako pa naj naredim sedaj?
Hvala, v
Bom pa sama sebi odgovorila 🙂
Ne, samo sedaj sem vse živo iskala z iskalnikom in ugotovila, da delate marmelade tudi brez sladkorja, kar še nisem slišala, niti delala. Vam pa verjamem, da je dobro. Bom poskusila, ko bodo slive, čeprav najmanj maram slivovo marmelado (mogoče pa si premislim).
Me pa zanima, ali bi lahko tako naredila tudi katero drugo sadje?
PA za ribez celo pišete,da ga dodate za zgoščevanje oziroma želiranje? A potem pri ribezovi sploh ne bi bilo potrebno dati sladkorja.
Samo se mi zdi malo čudno, če bi jaz ribez precedila, da ni tistih zoprnih koščic, se verjetno tisti sok ne bo zgostil v marmelado???
Hvala,v
Iz katerega koli sadja lahko narediš marmelado, tisto sadje ki ima več pektina bo bolje želiralo.
Samo iz ribeza sama marmelade še nisem delala, tako da nisem sigurna, če bi se samo sok strdil. Bi pa na tvojem mestu naredila mešano marmelado recimo: precejen ribezov sok, malo naravno sladkih jabolk, malo breskev (recimo vsakega tretjino) ali ribez in jagode ali izbereš poljubno mešanico, vsaki mešanici pa dodaj še malce limoninega soka – za boljše želiranje.
Sladkorja verjetno zaradi diabetesa ne boš dodajala, zato ima takšna marmelada krajši rok trajanja (sladkor je neke vrste konzervans), lahko pa jo shraniš v zmrzovalnik v manjše posode, ko jo uporabljaš pa bo gotovo počakala tudi par dni v hladilniku. Če boš izbrala zelo zrelo sladko sladko sadje, se skorajda ne bo poznalo, da ni sladkorja.
Spasiranemu ribezu sem dodala malo umetnega sladila in želin, vendar polovico manj kot piše na vrečki. Dala sem ga v majhne kozarčke in v skrinjo, samo enega sem pustila zunaj za poskus, pa je začel plesneti že po kakih dveh mesecih (ker pač ni bilo sladkorja – konzervansa). Letos se tega še nisem lotila, sem pa nekaj spasiranega ribeza dala v skrinjo in ga bom, po nasvetu s tega foruma, uporabila pri drugih marmeladah.
LP, Astra
Pred dvema letoma smo delali marmelado tudi za moža, ki je diabetik. Delala sem iz sliv in breskev.
Vsakič sem vzela približno kilogram sadja in ga zelo dolgo časa in počasi segrevala v posodi, dokler ni pridobila primerne gostote. Potem sem dodala ustrezno količino umetnega sladila, recimo kot bi dodala pol kilograma sladkorja in kuhala naprej še nekaj minut. Pretočila sem v majne kozarčke in zaprla. V omari smo hranili na sobni temperatur. Mislim, da se mi je do vseh kozarčkov pokvaril samo en, pa še ta zaradi tega, ker je bil kozarček slabo zaprt. Po moževi izjavi je boljše sadje z dodanim sladilom v prahu. Kar sem sladila z natrenom v tekočini je imelo baje malce čuden okus.
Zadnji kozarec te marmelade je mož pojedel letos, tako da na vidim težav pri shranjevanju. Je pa res, da ko enkrat kozarček odpreš ga je potrebno hraniti v hladilniku in hitro porabiti.
Kar pogumno pri eksperimentiranju.
Posebej pa opozarjam na:
– kuhaj vedno majhne količine sadja v široki plitvi posodi.
– sadje kuhaš dokler se količina v posodi ne zmanjša na 1/3 ali več.
– ko je sadje že zelo gosto naredi želirni preizkus (kapneš na hladen krožniček in če ostane kaplica na krožniku skupaj in hitro naredi skorijco okrog in okrog je dovolj kuhano, če se stvar razleze je potrebno še kuhati)
– na koncu dodaj sladilo in mešaj še maksimalno 5 minut.
– posodice kamor boš vlila marmelado morajo biti majhne. Sama sem uporabljala do velikosti 3 dl.
– posoda mora biti prej razkužena. Sama pomijem v pomivalnem stroju nato pa naložim v veliko posodo z vodo in zavrem. Ko vre cca 5 minut poberem posodo iz lonca in jo pustim na sveži krpi, da se osuši.
– ko posode napolniš z marmelado jih zapri z svežimi pokrovčki, ki jih prej razkušim z 70% alkoholom, ki ga zažgem.
– kozarce nato zavijem v deko in pustim hladiti do naslednjega dne.
Če se boš držala vseh teh navodil mora biti marmelada v redu.
Pa uspešno eksperimetiranje.
Mateja
Precejen ribezov sok se bo strdil, nastane ribezov žele. Je pa dobro najprej vse skupaj kuhati, da jagode popokajo, še malo kuhati, ker je menda največ pektina v lupinah in peškah. Spasirati ali precediti. Kuhati s sladkorjem (v tvojem primeru s fruktozo). Tako bom naredila letos pri nekaj kozarčkih, če bom le še dobila kaj ribeza, moji doma znajo namreč vihati noske nad peškami in lupinicami. Pojma nimajo, kaj je dobro…
Tako sem sicer lani delala kutinov žele, a za ribez ne more biti drugače. Kutina in ribez, oboje ima samo po sebi veliko naravnega pektina, jaz bi rekla, da sploh ni treba dodajati želina. Pri kutinovem želeju ga nisem, tudi pri ribezovi marmeladi ne. Babi je sploh pisala, da še nikoli v nobeno marmelado ni dodala želina, pa jih je skuhala kar nekaj. Držim se njenega nasveta, da po pol kile sadja v široki nizki kozici, enako kot pravi Tajč zgoraj. Kuham vsaj v dveh kozicah hkrati, tudi v štirih sem že. Hehe, kolikor je pač velik štedilnik.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.