Najdi forum

češnje

Pozdravljeni!
Doma imamo domače češnje. Ker jih je veliko in mi jih je škoda, da bi šle v nič, me zanima če ima kdo kakšen dober recept za kakšno sladico in marmelado, ali pa karkoli kar bi se lahko naredilo iz njih. Vsaka ideja je dobrodošla.
Hvala za pomoč.
Sash

Češnjev štrudelj in pridem pomagat jest. Dovolj veliko količino ga speci. :)))

Češnjev zavitek definitivno. Drugače jih lahko daješ na biskvite, biskvitne kolače, podobno kot drugo sadje. Jaz bi izkoščičene tudi zamrznila za naslednje zavitke…

Naredila bi tudi češnjevo žganje oz. sladke češnje v malo žganja kot polivko za sladoled ali pecivo (kozarec, plast češenj, plast sladkorja, na koncu zaliješ z žganjem, kolikor ga pač gre – ne gre veliko, zato je bolj sladko kot močno; postaviš v shrambo, da se počasi stopi).

Češnjeva marmelada se po moje dela enako kot vse druge. Izkoščičene češnje, dodaš enako težo sladkorja (za marmelado 1:1, danes se daje tudi samo polovica sladkorja), počasi kuhaš. Jaz raje delam manjše količine v večjih kozicah, raje več kozic hkrati, največ 1 kg naenkrat, raje 1/2 kg, tako je prej narejeno, ker prej želira. Dodaš malo limoninega soka za boljše želiranje, lahko tudi vrečko Želina.

In tudi jaz ti zavidam množico domačih češenj. Mi smo letos spomladi posadili sadiko, a od sosedov vem, da nobeno leto nimajo zares češenj. Enkrat je vreme, pa slana, pa ni čebel, pa je… kaj vem kaj, samo češenj ne. Zakaj smo jo torej sadili? Ker bi radi češnje, vendar :-))

LP Mimi

Čečnjeva marmelada je odlična!
Pustila sem kar cele polovičke, sladkorja pa približno tretjino glede na težo sadja.

Miranda

Pozabile ste na češnjev kompot.

Jaz ga delam po sledečem receptu:
1 liter vode
1 liter očiščenega sadja in
1/2 kg sladkorja.

Vodo in sladkor zavrem, ko zavre dodam še sadje, počakam, da ponovno zavre in nato takoj čisto vroče polnim v kozarce. Počakam, da se kozarci počasi ohladijo, nato pa jih pospravimo v shrambo.
Preizkušeno trajajo, če slučajno kakšen ostane, tudi 2 leti.
Ko kompot odpremo ga zalijemo z vodo in je super.

Včasih dodam še kakšno začimbo – klinčki , cimet, amak ne pretiravam.
Enako vlagam tudi višnje, ki so še boljše in pa tudi breskve ter marelice.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close