pitulice – nadev
Ja, h&m, tole je super varianta, res se dela kot pitulice, a testo je krušno oz. kvašeno. S pitulicami ima skupen samo postopek. Rezultat je boljši kot piza, mi smo jih poimenovali kar krušni polžki.
Nadevi za pitulice? Veliko povedanega, a vem, a raztreseno. Enkrat sem nekje že prekopirala zbrane nadeve, evo, pa jih bom še enkrat. Torej: prekopirano in skupaj urejeno iz vaših mnogih postov. Jaz delam tiste s podušenim porom, s popečenimi drobno narezanimi cvetki brokoliija, s tuno. In sladke z jabolki in rozinami. In navadne brez vsega, samo slana skuta.
pršut, por, olive, parmezan
tuna, por in parmezan
pršut ali kraška panceta; rezine razporedim po masi, pridejo v vsako tanki koščki ali pršut narežem na majhne kockice
pražene gobe; bučke, pražene na slanini; jajčevci
na slanini popečen por; zeleni deli mlade čebule in sveža meta
popečena rdeča paprika in čebula; rdece in rumene paprike, tudi rukula in oljke
tuna iz konzerve, lahko z origanom, nariban parmezan
brez skute s poprazeno zelenjavo, ki bo vsebovala ze malo olja, dodaš malo kisle smetane, da testo vpije nekaj mascobe, postane dobro in dobi po tistem okus, lahko tudi malo naribanega sira
na cebuli pocvrto meso kot mesni burek
prepraženo mleto meso/zelenjava in bešamel namesto skute;
zelenjavne pitulice s kajmakom in fetko
prepraženo mleto meso in skuta; skuta ne obdrži značilnega kislega okusa, pač pa se kar prepoji z okusi mesnih sestavin in dobi vse skupaj prav harmoničen okus
beluse narezem na rezine in samo malo popecem na panceti, dodam cesen in petersilj
popečen česen, ravno toliko, da zadiši, olive
grah, koruza in sir
pesto in parmezan
s praženo čebulo; na maslu popražena šalotka
z nasekljanimi olivami, suhi paradižniki
skuta, po vrhu posuta z rožmarinom
Nadev sem naredila nadev iz ostankov velikonočne šunke. Šunko sem narezala na majhne kockice, popražila na malo olja, dodala nasekljan čemaž, svež timijan, začinila, na koncu dodala še malo dušenega pora.
tuna, por ali čebula, koruza, kisla smetana * tuna in por
čebula in panceta
plast kajmaka ali gorgonzole
Kaj poleg pitulic za glavno jed
veliko skledo zelene solate, popečene bučke in melancane, francoska solata, pečene paprike, korenje in hren z jogurtom
pitulice s slanino in porom, rdec radic z bucnim oljem
različne vrste solat, tj. riževo, ajdovo, testeninsko, iz mešane zelenjave
z razno kislo zelenjavo ali pri narezku, lahko pa tudi tople zelenjavne priloge…
zraven gre zelo dobro golaž
tople zelenjavne priloge
cebulna bržola, za prilogo slane pitulice s skuto
LP Mimi
Vsi nadevi so dodani osnovnemu iz skute. Pitulice so v bistvu še vedno skutni zavitek, pa kakor koli so oblikovane. Tile nadevi so bolj kot začimbe, kot tista nota, pika na i, ki spremeni osnovo. Osnovna masa za mafine je bolj ali manj dolgočasna in nič posebej dobra, šele dodatki naredijo mafine to, kar so. Podobno se mi zdi s pitulicami. Tudi količinsko je tako, da ni treba veliko tega pora, gob, prštuta, tune ali kar pač že dajete, osnovna masa “za pojest” je še vedno samo testo in skuta.
Kjer piše “brez skute”, so punce pač naredile še bolj po svoje.
LP Mimi
Nepasirana, grudasta. Skute se tudi ne sme miksati, skuta res zvodeni, če jo preveč miksaš.
Za pitulice jaz zmiksam samo jajca (4 jajca za 1 kg skute + še eno posebej za premazat). V spenjena jajca dodam grudasto, suho skuto, mešam s kuhalnico. Potem gledaš, koliko mineralne (ali navadne) vode je potrebno dodati. Lahko dodaš tudi nekaj kisle smetane, kajmaka, feta sira ali podobnega, tako je še bolj okusno, pa tudi malo bolj izdatno. Maso naredim gosto tekočo, da ni suha, vendar tudi ne, da čisto teče.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.