maslo – nasičene maščobne kisline
Ljubljančanka,
maslo vsebuje izključno nasičene maščobne kisline, pač živalska maščoba.
Z mašč. kislinami v oljih je pa različno, ena jih imajo več druga manj. Najslabša izbira je pa v vakem primeru rafinirano jedilno (npr. Zvezda in podobni) olje, ki je primerno kvečjemu za cvrenje…….
Lani smo na faksu pri vajah iz biokemije delali poskus z različnimi olji, ki se jih kuoi na anših policah – testirali smo, koliko ima dejansko nekatero olje nenasičenih in nasičenih MK.
Ne spomim se vsega, vem pa še, da je imelo največ NEnasičenih (torej “zdravih” hladno stiskano sončnično olje, olivno olje, in bučno.
Upam da kaj pomaga 🙂
LP
Nekaj tega piše na etiketah, samo ne moreš stati pred polico z beležko in svinčnkom v roki :-)). Sicer priznam, da me je to že zamikalo.
Iz tovarne Gea sem dobila njihov prospekt v pdf obliki, pošlji svoj e-mail, pa ti ga prepošljem. Veliko tega piše. Predpostavljam, da bi ti tudi druge tovarne olj z veseljem poslale svoje kataloge, če jim potrkaš na info spletne naslove.
LP Mimi
Jaz bi pa za cvrenje raje priporočila nasičeno maščobo, ker je bolj stabilna, nerafinirano kokosovo ali palmovo mast.
Za solatke in dodatek v jedi ob koncu kuhanja pa hladno stiskano olje.
Kot namaz kakšbo margarino brez transmaščob ali raje malo masla kot delno hidrogenirane maščobe.
Sestava olj glede nasičenih in nenasičenih maščob je marsikje objavljena. Če se vam da posebej brskat, lahko te podatke dobite tudi na tem naslovu, le da vpišete vsako olje, ki vas zanima posebej:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
LP Barb
O rafiniranem olju: povsod ga je polno in se skriva pod raznimi lepo zvenečimi imeni.
Npr.:
Gea Sončnično olje je nerafinirano in vsebuje 100 % sončnično olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline
Gea Ekstra sončnično olje (me zanima, na kaj se nanaša beseda “ekstra”) je 100 % rafinirano sončnično olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline
Pa še nekaj o značilnosti zgoraj navedenih olj:
Za Gea Ekstra sončnično olje piše, da znižuje raven nevarnega holesterola in zmanjšuje možnosti za nastanek arterioskleroze. Ta značilnost ni navedena pri Gea Sončničnem olju.
Zdaj mi pa sploh ni jasno, zakaj je rafinirano olje najslabša izbira.
Ljubljančanka, deliva zanimanje. Ko sem najprej gledala tale Gea olja na polici, mi ni bilo jasno, sedaj s katalogom enako ne. Se mi zdi, da v teh komercialnih opisih manjka nekaj bistvenih podatkov. Upam, da se bo našel kdo, ki lahko o tem kaj več pove :-))
Do takrat – pa pač kupujem enkrat eno, drugič drugo sorto. Žilica ali firbec pa še vedno dela….
LP Mimi
Jaz sem pristaš hladno stiskanih olj. Laneno kupim posebej in ga dodajam v solato, v polento na koncu, kjer mi pač zapaše. A je treba paziti, da dobite res sveze, hitro postane zarko. Bolje, da se ga hrani v hladilniku.
Rafiniranje, različne firme uporabljajo različne postopke; kolikor je meni znano je pa večini skupna visoka temperatura in kemična pobdelava. Nenasičene vezi so občutljive, če se lahko tako izrazim, in se pod takšnimi hudimi pogoji nič nam prijaznega ne dogaja z njimi. Sem brala o poskusu, koliko transmaščobnih kislin se tvori pri peki v pečici. Torej že doma, če uporabljamo hladno stiskano olje pri daljši toplotni obdelavi, izgubljamo njihov pozitivni učinek, če uporabim milejši izraz. Kaj šele pri rafinaciji. Nekje sem brala, da se razvijajo prijaznejši postopki rafinacije. Nimam podatka kje in kako, zato se raje kot sem že omenila držim hladno stiskanih olj, s katerimi delam spoštljivo. Še sploh, če pomislimo na njihovo ceno:)))
LP Barb
Dobila sem še en odgovor iz tovarne Gea. In sicer dosti izčrpno o maščobah, posebej pa njihova dva olja – hladno stiskano nerafinirano in Ekstra rafinirano. Oba proizvoda sta odlična in oba imata visoko vsebnost oleinske kisline (imenovane tudi omega 9), ki spada med mononenasičene maščobne kisline.
Kot vemo, je maščobe treba uživati zmerno. Škodljive so nasičene maščobe, ki so v glavnem prisotne v živalskih maščobah. Te povzročajo civilizacijske bolezni, kot so debelost, arterioskleroza, povišan holesterol, srčni infarkte in ostalo. Zdrave maščobe so nenasičene – prisotne v rastlinskih oljih.
Priporočila WHO in FDA za leto 2005 pravijo:
– količina maščob v jedilniku ne sme presegati 35 % energetske vrednosti obroka
– delež nasičenih maščobnih kislin naj bo nizek (0 – 10 %)
– delež polinenasičenih maščobnik kislin naj bo v okvirih od 3 – 7 %, povečati delež omega 3 maščobnih kislin
– delež mononenasičenih MK naj bo visok.
Za primer: oljčno olje ima cca. 72 % mononenasičenih maščobnih kislin, extra sončnično (rafinirano) in hladno stiskano sončnično pa jih imata celo več – 76 %. Navadno rafinirano sončnično olje pa jih ima le 19 %. Tudi bučno olje ima veliko nenasičenih maščobnih kislin, vendar druge vrste – polinenasičenih, zlasti linolne kisline.
Med rastlinskimi olji so najslabša palmimo olje in olje palminih koščic, ki ima celo 81 % nasičenih maščob in je torej že zelo podobno živalskim maščobam. Mimogrede, v mnogih restavracijah cvrejo na tem olju, ker je zelo poceni.
Zakaj ima GEA eno rafinirano in eno nerafinirano sočnično olje?
Zaradi načina uporabe – tisto, v katerem se bo cvrlo, bo izpostavljeno zelo visokim temperaturam in je s procesom rafinacije na to že pripravljeno.
Tisto, ki se ne bo cvrlo, pa je hladno stiskano in najbolj primerno za pripravo hladnih jedi, pa tudi za pečenje in dušenje. Extra pa je samo komercialna razlika v nazivu, da ločimo ta dva proizvoda. Ugotovili pa so, da potrošnika zbega, zlasti zato, ker se pojavi še pri drugih proizvodih. Razmišljajo o preimenovanju.
Omega 3 in omega 6 sta dve vrsti linolne kisline, ki sta življenjsko pomembni, ker ju telo rabi za presnovne postopke v telesu. Imata osrednjo vlogo pri tvorbi hormonom podobnih snovi, ki med drugim vplivajo tudi na rast celic. Omege 6 je v bučnem olju od 40 do 58 %! Laneno olje pa ima največ omega 3 in omega 6 MK, zato so jih dodali extra rastlinskemu olju, ki ga priporočajo vsem, ki pojedo premalo rib, ki so glavni naravni vir teh MK. Proces rafiniranja linolni kislini ne škodi.
Tako, če vsemu verjameš, je sedaj jasno. Jaz jim kar verjamem, dandanes si ne morejo več kar v tri dni zmišljevati, GEA pa si je za svojo ciljno skupino prav izbrala nekoliko bolj osveščenega potrošnika, ki mu ni žal dati nekaj tolarjev več. Ljudje smo hecni, takole nam je težko dodati 300 SIT k običajni ceni olja, po drugi strani mimogrede kupimo neumnost za 2 jurja… Takšni smo :-))
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.