Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zamrzovanje jedi

zamrzovanje jedi

Konec meseca se bo po porodniški treba vrniti v službo :-((
No, pa saj ni tako hudo, že kar malo pogrešam sodelavke.

Pa naj preidem k problemu:
Do sedaj sem vedno kuhala za vsak dan sproti, ker sem pač imela čas, zdaj pa bi rada čim več jedi pripravila med vikendom, da bi potem med tednom bolj ali manj samo greli ali le še kaj malega dokončali, pa nimam pojma, katere jedi se sploh da pripraviti tako vnaprej in zamrzniti. Prosim za vaše vedno izvirne predloge!!!
Poleg golaža in goveje juhe mi namreč čisto nič drugega ne pade na pamet.

Sara, raje obrni, tako bo manj naštevanja. Katerih jedi in živil se ne da zamrzovati? Ne zamrzuj jedi iz krompirja (npr. krompirjeve musake, ni pa problem, če je malo zmečkanega krompirja v joti). Vse drugo – no, skoraj vse drugo – lahko zamrzneš. Res raje razmišljaj tako, malo eksperimentiraj, tako ali tako se zamrzuje po manjših porcijah. Če nimaš množice manjših posod, ki se lepo zložijo v zamrzovalnik, lahko skoraj vse daješ tudi v polivinil vrečke, tudi omake in srednje tekoče reči, samo da ni ravno čista juha. Z zajemalko naložiš v vrečko, oblikuješ v pravokotnik in preostalo vrečko oviješ okrog, da ne teče. Tako ali tako hitro zamrzne, jemlje malo prostora, potem samo s škarjami prerežeš vrečko in daš v kozico pogret. Drugače imaš v trgovini množico alu-posodic za enkratno uporabo, različnih velikosti, lepo se zložijo, kakšno lahko tudi umiješ in uporabiš večkrat.

V osnovi se zamrzuje 3 reči:
– surove (meso, zelenjavo; to verjetno poznaš)
– pol pripravljeno (kakšne omake, osnovo npr. za bučno ali grahovo juho, razne zelenjavne osnove za sataraš ali podobne reči, tj. prepražena paprika, čebula, paradižnik; bolj spretni zamrzujejo tudi prepraženo čebulo, kar res pohitri kuhanje kosila; vedno imam v zamrzovalniku nekaj kuhanega fižola, čičerike, soje, pride prav pri marsičem; razni štruklji, tako da jih potem daš samo kuhat, enako razni cmoki; ITD)
– gotove jedi (vse enolončnice, zelenjavne juhe, sarme, čufte ali polpete v omaki, mesne bolonez omake in vse druge variante omak, mesno lazanjo, nadevane paprike in vse različice; ITD; sem spadajo tudi sladice, skoraj vse pecivo lahko zamrzneš, tako imate namesto celega pekača samo nekaj koščkov, ki so po pravilu toliko bolj slastni)

Počasi boš natrenirala, da juhe, cmoke, lazanje, omake ipd. nikoli ne kuhaš samo za enkrat, vedno vsaj dvojno, pa gre polovica v zamrzovalnik. Hehe, kako velik zamrzovalnik pa imaš, lepega dneva boš ugotovila, da je premajhen, tako boš spretna…
Če želiš o tem bolj podrobno, mi piši na moj mail, pa ti pošljem. Občudujem in podpiram vas mlade mamice, ki želite redno kuhati, vem, kako je po porodniški in koliko časa in volje vzame prava kuhinja. In tudi, koliko veselja in zadovoljstva daje, seveda.
LP Mimi

Če zamrzujem tekoče stvari (juhe, golaže…) v vrečkah , si jaz pomagam s praznimi tetrapaki od alpskega mleka. Zgornji rob odrežem, operem notranjost, vanj dam vrečko in vlijem notri juho. Zamrznem, vrečko vzamem iz embalaže in zaprem z elastiko.
Tako pride tudi tekoča hrana lepo pravokotne oblike in lahko lepše zložiš v skrinjo.

Bravo, Meri.
Jaz sem govejo juho v manjših porcijah (za zalivanje rižot oz. pripravo drugih zelenjavnih juh) vlivala v posodice od skute ali jogurta, zamrznjeno potem jemala ven in dajala v vrečke. Imam probleme s prostorom, zato je tale ideja s pravokotnimi oblikami zlata vredna. Tele moje od skute ali jogurta so še vedno okrogle in se jih ne da lepo zložiti.

Kaj vse me skupaj zgruntamo :-))
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close