carska sladica – jamie?
Živjo, punce!
Zanima me, če je katera že kdaj delala tole carsko sladico ( menda po Jamieju ) iz tiste zbirke receptov ( Kulmapa 22…)??
“Carska sladica (Jamie)
4 jajca
½ l mleka
10 dag drobtin
23 dag sladkorja
marmelada Pečico segreješ na 150°C. Ločiš tri jajca. Rumenjake daš v skledo, dodaš še eno celo jajce in dobro stepeš. Dodaš še mleko, drobtinice in 9 dag sladkorja. Z marmelado premažeš dno keramične ali lončene posode za narastke. Čez to preliješ mešanico mleka in jajc. V razgreti pečici pečeš 1 uro oz. da se strdi. Narediš trd sneg iz treh beljakov in preostalega sladkorja in ga naložiš po vrhu. Pečeš še kakih 15 minut, da postane lepo zlato rjavo.”
Jaz sem jo namreč poizkusila naredit danes in mi sploh ni uspelo, tista prva masa je ostala popolnoma tekoča:(
Recepta ne poznam, a je precej podoben kot za creme brulee (le da je tam vec smetane kot mleka in brez drobtin). Enkrat sem jo poskusila narediti, a ker sem dala v prevroco pecico (150°C), se je vse sfizilo – ostalo tekoce (“juhica” je bila okusna, ampak…:-)). Baje je ravno v tem finta – peklo naj bi se pri nizki temperaturi (v razlicnih receptih pravijo 70-100°C), v vodni kopeli, le toliko, da zakrkne (20-25 min).
Se ena pripomba glede zivahnosti foruma. Od nas, udelezencev, je odvisno, koliko zivahen bo forum. Ce vsi samo cakamo, da bo kdo drug kaj napisal, je pac tako. Vsak naj se vprasa, koliko sam prispeva. Pa brez zamere, maca, ne vem, ali si aktivna ali bolj opazovalka – nisem sla preverjat.
LP!
Kdo bo pa sodeloval na takem forumu, ko samo tri ali štiri osebe “vse znajo”, drugi pa nič. In te štiri osebe vsak recept popravljajo, dodajajo in se delajo pametne čeravno velikokrat v nasprotju z kuharskimi
pravili. Žal je tako. Pa brez zamere.
Zdaj pa le popljuvajte tale moj prispevek, tudi vaše nizkotnosti bom prenesla.
grda,
res se skoraj nikoli ne oglasim na tem forumu, pa vendarle nisem mogel mimo tvojega prispevka. Pa ne zato, da te bom popljuval, kot si ti rekla, ampak da podam svoje mnenje.
Ne razumem, kaj te moti, če nekdo poda svoje pripombe k receptu, kako on vidi zadevo oz. kako on kuha. Če nekdo peče svinjska rebrca z rožmarinom, drugi pa reče, da je njemu boljše z baziliko – pa res ne vem, če je to soljenje pameti. Bralec si bo pač sam ustvaril podobo ali pa probal obe varianti – morda pa bo ugotovil, da ta bolj rebrca speče s kombinacijo rožmarina in bazilike…
Skratka, malo več strpnosti, pa bo. Če pa je ne zmoreš, pa ne vem, zakaj se obremenjuješ z branjem tega foruma. Pa brez zamere
Pa daj, kdo pa je še kdaj komu rekel, da česa ne zna ali celo, da ne zna nič?!?
Če kdo le doda svoje mnenje, si vzame čas in energijo, da napiše, kako on pripravi kakšno stvar in to z dobrim namenom, da bi tudi še komu drugemu uspelo – temu ti praviš, da se človek dela pametnega. Jah, pravi nick si si dala, ni kaj!
Če ne bi bila tako črnogleda, verjetno tudi grda ne bi bila tako hudo!
Grda – pljuvalnik si si sama nastavla!
Očitno pa ta forum in komentarji na njem le niso tako slabi in odveč, če pa ga sama večkrat prebiraš in previdevam iščeš novosti, saj drugače ne bi vedla kdo so”trije ali štirje,ki so najbolj pametni” – kot si napisala.
Tudi jaz se redko oglašam, zato pa redno spremljam vse komentarje in pripombe in pravim hvala vsem (in ne samo trem ali štirim) ki dajete nasvete,komentarje in pripombe, tako se še jaz naučim česa novega!
LP
Maca, tale Jamiejeva sladica zgleda kar zahtevna, rekla bi podobno kot Muša. Verjetno nič ne manjka v receptu, a je vse odvisno od postopka. Dobro bi bilo Jamieja videti pri tem v kakšni TV oddaji.
Rumenjake lahko stepaš minuto ali 10 minut, oboji so stepeni, pa je le razlika. Po tistem, ko dodaš sladkor, lahko stepaš še minuto ali 10 minut, gotovo je razlika. Z našimi pečicami in temperaturami pa je tako, da sem že brala, da so eni v svojo pečico dali (poseben) termometer in malo preverili vgrajeni termostat. Razlike so, tudi 20 stopinj. Gotovo je odvisno od same pečice. Ko pečeš piščanca in krompir, ni take razlike, ali je 180 ali 200°C, vsaka zase nekako “ve”, ali mora na svoji pečici obrniti malo na gor ali na dol.
Pri sladicah tega tipa pa je lahko že 10°C usodnih…
Jaz sem se enkrat trudila s čokoladno kremo/peno po tukajšnjem receptu od Babi (nad vodno kopeljo stepaš jajca in sladkor, dodaš čokolado). Njej rata brez problema, mi smo jo popili po slamicah kot kakav. Sicer super kakav, a vseeno.
Nismo pomagali kaj več kot tolažba, pa tudi to prav pride, ali ne?
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.