Medvedek
S tem medvedkom sem razveselila hcerko za 2. rojstni dan.
Notri: cokoladni biskvit (Mimi in Zala, hvala za pomoc!), pariska smetana in visnjevo-skutna krema, zunaj pariska smetana. Nic tezkega – biskvit za telo je pecen v loncu (kastroli, malo zaobljeni na dnu, da so prisle lepe rame), za glavo in tacke pa sem izrezala iz podolgovatega modela. Nic tezkega, le okrasevanje je malo bolj zamudno.
Z rezultatom sem bila zadovoljna, tako z okusi kot z obliko, ceprav bo mogoce naslednjic nekaj estetskih izboljsav. Kot vedno :-))
LP!
Jaz te tudi prosim za malo natancnejsa navodila, mi sploh ni jasno kako bi lahko naredila takega medvedka, da bi stal pokonci! In ker ima hci kmalu RD, se priporocam za vec informacij!!! Prooooosim!!!!
Prosim se za recept za biskvit in parisko smetano (je to ene vrste krema? in za skutino-visnjevo kremo.
Hvala!!!
Biskvit sem naredila 2-krat po istem receptu:
5 jajc
200 g sladkorja
200 g moke
50 g kakava
1 dl vode
100 g masla
1/3 pec. praska
malo soli
1. Iz beljakov in soli stepi trd sneg.
2. Kakav zmesaj z vroco vodo.
3. Maslo in sladkor zmesaj, dodaj rumenjake, nato kakav. Primesaj moko s pecilnim in pol snega, na koncu rahlo vmesaj preostali sneg.
Pekla sem v posodi premera 18 cm cca 1 uro na 170°C. Ohlajeno 4-krat prerezala. Drugo rundo pa sem pekla v ozkem podolgovatem pekacu (cake).
Pariska krema:
5 dl smetane
200 g cokolade
Segrela smetano, v njej stopila cokolado. Ohladila (cez noc v hladilniku), naslednji dan stepla.
Visnjeva krema (nisem porabila vsega za torto):
300 g pasirane skute
250 g visenj iz kompota
4 listi zelatine
1 dl soka od kompota
100 g sladkorja
2 dl smetane
2 vanilij sladkorja
Stepi smetano z van. sladkorjem.
Zmesaj skuto, sladkor, visnje. Dodaj v soku raztopljeno zelatino in na koncu se stepeno smetano.
Izdelava:
Okrogel biskvit sem namazala (glej sliko) in pustila v hladilniku, da se je dobro strdilo.
Podolgovat biskvit sem razrezala – srednji del, kjer se je naredila “buska”, uporabila za glavo, oba krajca pa za tacke in uhlje. Tu ne morem napisati kaj vec kot to, da sem se malo igrala z nozem: zaoblila glavo, ki sem jo nato 2-krat prerezala in napolnila s parisko kremo, oblikovala tacke in uhlje.
Nato sem vse sestavila (zgornje tacke pritrdila z lesenimi nabodali, ostalo “lepila” s parisko kremo, s katero sem na grobo premazala celega medveda (razen tacke in uhlje). Za gobcek sem prilepila se tanek, okrogel koscek biskvita, da je imel medo malo lepsi profil :-))
Za kozuh sem spet naredila parisko kremo (iz 7.5 dl smetane in 300 g cokolade, a je bilo prevec), za svetle dele v stepeno smetano (1 dl) dodala le malo pariske kreme (na oko, da sem dobila pravi odtenek). Oci in smrcek = bonboni, usta = barva za risanje iz tube (ne vem, kako se ji tocno rece).
Ko sem oblikovala medvedovo glavo, sem imela pred sabo nekaj plisastih medvedkov za model. Vsak medvedek je drugacen. Eni so bolj suhi, drugi debeluscki, eni imajo vecje, drugi manjse glave, razlicno dolge tacke,… Prepustite se domisljiji!!!
Ha, ha,… Zdaj lahko pametujem, prej pa kar nekaj dni nisem dobro spala, ker me je bilo strah, ce bo medo sploh uspel :-)))) A tako je itak vsakic, ko se lotim nove torte.
Soncen pozdrav v Slovenijo!
Forum je zaprt za komentiranje.