dietna marmelada
Mož ima zelo slab izvid krvi – holesterola (trigliceridi!!!!).
V priporočilih, ki jih je dobil od svojega zdravnika, je od slaščic dovoljena samo marmelada za diabetike. Ker smartram, da je v kupljenih dietnih marmeladah kup kemičnih dodatkov, bi jo skuhala sama.
Ali je dovolj če navaden sladkor zamenjam z rjavim ali mi priporočate, da uporabim kaj drugega?
Hvala za vsako mnenje.
Za diabetike gotovo ni dovolj, če samo sladkor zamenjaš z rjavim, ker je to še vedno navaden sladkor, samo malo manj prečiščen.
Za holesterol sicer ne vem, zakaj ravno marmelada za diabetike…
Drugače lahko navadni sladkor pri kuhanju marmelade zamenjaš za sadni sladkor (fruktozo), kupi se v škatli. Nič kaj manj ni kaloričen od navadnega, ima pa nižji glikemični indeks, če to kaj pomaga (pri holesterolu mislim, ne vem).
Še drugače je pa tako, da lahko marmelado skuhaš tudi brez sladkorja, to je tista 100% marmelada ali marmelada s 100% sadnim deležem, ki je v trgovini kar draga. Doma kuhana brez dodanih konzervansov je manj obstojna, nekateri jo zato kar zamrznejo po kozarčkih. Z iskalcem boš našla “marmelada brez sladkorja” ipd, tudi pod navadne marmelade je bilo veliko debate o takšnih brez ali z manj sladkorja.
Moje izkušnje: kuhala oz. pekla sem tisto slivovo marmelado, kjer daš na 2 kg sliv samo 10 dag sladkorja in pečeš v pečici brez mešanja. Super marmelada. Če so slive zelo zrele, je marmelada tudi zelo sladka.
LP Mimi
Iz zrelega sadja je najbolj zdrava kar marmelada brez sladkorja, ki jo zamrzneš v manjših porcijah. Sama jo jem na polnozrnatem kruhu in mi je odlična.
Možno je sladkor zamenjati z umetnimi sladili, a meni je to ogabno.
Najbolje, da sama poeksperimentiraš, moški znajo biti včasih malce komplicirana bitja.
Moj recimo je od marmelad samo domačo slivovo. Čeprav skuham občasno tudi druge.
Pa srečno!
Miranda
Forum je zaprt za komentiranje.