Najdi forum

Spätzle

Pozdrav vsem skupaj,

včeraj sem poskusila narediti spaetzle, pa niso najbolj ratali. Delala sem po bavarski kuharici, a tako in tako mi jedi iz moke in jajc ne ratajo, tokrat pa tudi nisem bila najbolj uspešna. No, pojedli so jih vseeno. Saj, saj okus je bil, a oblika nikakršna. Testo sem naredila takole: v moko sem zlila malo mleka in mešala, da je nastala gostljata zmes, po moje je bila vseeno preredka, potem sem dodala dve jajci, malo soli in dobro zmešala, da so se delali mehručki. Ker jih ne znam strgati z nožem, sem jih poskusilal delati s ta velikim cedilom, ki ima luknje, pa so se pretanko cedili (gotovo zato, ker je bilo testo preredko!), potem sem jih vkuhala kar z žlico, saj pravim, okus je bil OK, oblika pa čisto mimo. Še dobro, da je bil zraven mesna omaka, drugače bi jo moji špecli še slabše odnesli.
Prosim vas, izdajte mi, kako jih pripravljate, po moje sicer ne zaidejo pogosto v slovensko kuhinjo, čeprav imamo nekaj podobnega v raznih mesnih juhah s cmočki. Zanima me tudi, s čim jih ponudite. Se mi zdijo v redu varianta, kadar je treba kaj pripraviti na hitro, pa ne bi ravno makaronov.

LP in hvala vsem, Neja

Meni so svetovali takole. Se pa v Mullerju dobi prav naprava za vlivanje teh Spatzlov, stane cca 5.000 sit. Se mi pa zdi, da se da z malo iznajdljivosti narediti tudi brez tega pripomočka.

http://med.over.net/phorum/read.php?f=21&i=66447&t=66447

lp

To je bilo pa hitro. Najlepša hvala, naslednjič morajo uspeti. Tudi jaz ne mislim kupovati dodatne opreme za vlivance.

Lp neja

Jaz jih delam samo z jajci, moko in brez mleka. seveda dodam majčkeno soli. Potem mešam, do neke primerne gostote.

Naredim jih tudi samostojno +
na tankooo nalistam čebulo, jo prepražim na maslu.
sir naribam in dam v porcijo plast spatzlov, plast sira, plast spatzlov, plast sira in povrhu čebulo. Pa veliko skledo solate.
Dober tek.

Poglej na našem zadnjem srečanju v Trzinu sem jih delala, najlažje jih je narediti s pomočjo posebnega cedila, cena čez mejo cca. 6-8 eurov……narediš pa nekoliko gostejšo maso kot za palačinke, isti postopek, le več moke, potem jih zakuhaš v slan krop in kmalu pobereš iz vrele vode, potem jih popražiš na maslu……..v maso lahko dodaš spasirano špinačo ali paradižnikovo mezgo, jetra…..itd……je pa narejeno hitro in je priloga omaki npr. golažu…….zelenjavni omaki, …….ali pa s dodatki kot samostojna jed…….

Jaz sem cedilo kupila pri Quelle… je pa drugačno od tistega, ki ga je uporabila kroki, vsaj kolikor se spomnim iz debat.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

1 jajce
1/8 (1,25 dcl) mleka
dobro z metlicami mešalca premešamo
dodamo
15 dag moke
ponovno dobro zmešamo, pustimo nekaj časa, da testo počiva in tik
pred kuhanjem testo posolimo in ponovno premešamo.

Na mokro desko testo raztegnemo z malo širšim nožem (ne vsega na enkrat) in z nožem režemo (strgamo) v vrelo posoljeno vodo nekakšne
trakove. Ko se dvignejo jih poberemo in po želji uporabimo kot prilogo
ali popražimo na drobtinah, čebuli itd……

To je to!

Aja, recept pa uporabljam tale, ki sem ga našla že dolgo nazaj na eni nemški strani…

400 g moke
4 jajca
1/4 l mleka
50 g masla
sol
===============
testo naj se ne bi mešalo predolgo in naj bi počivalo cca. pol ure pred vkuhanjem.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close