KANELONI Z MLETIM MESOM
Jaz ga prepražim. Tudi palačinke so že pečene, tako da skupaj potem ni treba več peči celo uro. Če takšne kanelone ocvreš, mora sploh nujno biti že prepraženo meso, saj se ocvre hitro. Če jih pečeš v pekaču, samo zaliješ in v pol urce je gotovo.
Surovo meso dam npr. v krompirjevo musako, kjer vzamem tudi surov krompir, potem pa debelo uro in še več pečem.
Začiimbe? Kot za polpete, mesne cmočke ipd. Sol, poper, lahko prepražena čebula, česen, peteršilj, majaron. Naprej po posebnih željah.
LP Mimi
Aja, seveda, kot za golaž oz. mesno polivko. Večina daje noter še paradižnik ali paradižnikovo mezgo, pri nas ga ne marajo, zato kar pozabim. Zraven mesa lahko prepražiš tudi malo na trakove narezane paprike, pora, mogoče olupljenega svežega paradižnika, mogoče gobic. Tako dobivaš različice kanelonov…
LP Mimi
Hm, ne vem, če nisem jaz malo zamešala z nadevom za paprike, kjer eni meso prej popražijo, drugi pa ne. Če popražiš, se nadev bolj razsuje, če daš surovo meso, ostane bolj kompaktno skupaj v kosu. Sedaj iščem, pa ne najdem recepta za krompirjevo musako, kjer bi bilo surovo mleto meso.
Trdno imam v spominu, da sem to delala, kar pomeni, da sem naredila enkrat, ko nisem nič gledala v recepte. Saj veste, gledamo, če je čas in volja, če se mudi, narediš na pamet. Meso sem začinila kot za polpete (sol, poper, prepražena čubula, česen, peteršilj, majaron…), z rokami dobro premučkala. Nalagala sem plasti surovega krompirja, vmes pa kar kosme mletega mesa, se bolj skupaj drži kot prepraženo. Vmes vedno naribam še sir, ker ga imajo naši radi, otroci pravzaprav najraje na rob krožnika zbrskajo meso, zato ga ne dam veliko, pa raje več sira. No, to je že naša družinska posebnost, ni recept. Po Ivačiču v prvo zalijem z malo juhe in dam peč. Zadnjič sem dala preveč juhe, krompir je le ne popije toliko, tudi meso spusti svoj sok, sem mislila, da tele juhe drugič sploh ne bom več dajala. Čez kakšne pol ure sem potem zalila z mešanico jajca, kisle smetane in mleka – kot za musako pač. Že zaradi surovega krompirja, pa tudi mesa, se mora takšna musaka peči recimo 1 1/2 ure, slabi 2 , tako to naredim za vikend, ko je čas in če se pravočasno spomnim. Ivačič tudi daje surov krompir s pripombo, da se musaka bistveno dalj peče, vendar je bistveno boljša. Se strinjam, je pa res, da ko se mudi, je tudi iz kuhanega krompirja čisto dobra.
Na “moj” način musaka ostane kompaktna, meso je v koščkih in ne razsuto. Je pa res, da težko ločim, koliko je zaradi surovega mesa, koliko pa je povezal stopljen sir.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.