Ali lahko margarino zamenjam z maslom?
Imam recept za pecivo, sline se nam cedijo, doma pa samo maslo, margarine pa nič. Do trgovine se nikomur ne ljubi v tem dežju in mrazu.
Ali lahko namesto margarine uporabim maslo? Ga nadomestim z enako količino? V čem je razlika, da so nekateri recepti z maslom, nekateri pa z margarino?
Pa hvala za odgovore!
Mislim, da lahko.
Maslo je bilo včasih splošno uporabljena maščoba za pečenje. Potem so pričeli uporabljati margarino.
Maslo ima malo drugačen okus kot margarina. Pri nekaterih vrstah peciva je zelo opazna razlika, če uporabiš margarino ali maslo.
Po mojem mnenju so piškoti narejeni z maslom veliko boljši, samo so tudi veliko dražji.
Ti kar pogumno.
Tudi jaz v skoraj vseh receptih avtomatsko sama zamenjam maslo namesto margarine, sploh v piškotih. V mafinih in biskvitu, če je že treba, dodam olje, raje kupim res dobro kvalitetno sončično olje.
Razmerje? Tako ali tako ne gre za gram natančno. Enkrat sem merila, ko sem margarino stopila, iz 10 dag trde je prišlo približno 1 dl stopljene margarine, mogoče malenkost več. Od takrat vzamem kar od oka 1 dl olja za 10 dag margarine, tako ali tako količino maščobe skoraj vedno malenkost zmanjšam.
Včasih sem mislila, da je ogabno dodajati olje v pecivo, potem pa mi je le potegnilo, da je margarina pravzaprav samo dodatno predelano olje in da je samo po obliki zavitka podobna maslu. Sicer nekako verjamem, da so današnje margarine boljše, manj kemične od nekdanjih, a to velja bolj za jedilne margarine (Becel ipd.), ki za peko niso uporabne, ker imajo preveč vode.
LP Mimi
Vipov test – trans maščobne kisline v margarinah na slovenskem trgu, 7.6.2004
Margarina le ni tako zdrava kot smo dolgo mislili, ker vsebuje trans maščobne kisline. Trans maščobne kisline so večinoma prisotne v margarini zaradi tehnološkega postopka imenovanega hidrogenacija olja. Trans maščobne kisline bolj zvišujejo LDL slab holesterol v krvi kot nasičene maščobne kisline, ki so večinoma prisotne v maščobah živalskega izvora in v manjšem obsegu v maščobah rastlinskega izvora. Raziskave o škodljivih vplivih trans maščobnih kislin na zdravje ljudi se je začelo že pred dvajsetimi leti, rezultati pa so znani že kar nekaj let. Vsebnost trans maščobnih kislin v margarinah in rastlinskih masteh nad 5%, pri normalni uporabi margarin in rastlinskih maščob v vsakodnevnem prehranjevanju, značilno vpliva na povečanje holesterola v krvi.
Zato smo se pri ZPS odločili, da pošljemo deset margarin s slovenskega trga v analizo na vsebnost trans maščobnih kislin. V Sloveniji ne proizvajamo margarin vsi analizirani vzorci so bili proizvedeni v tujini.
Analizo je za nas opravila in tudi plačala nizozemska potrošniška organizacija Consumentenbond, njen strokovnjak za olja in margarine dr. G. Kramer je sodeloval pri oblikovanju meril za ocenjevanje ustreznosti vzorcev in pri analizi rezultatov ter znanstvenih trditvah.
Štirje vzorci od desetih: Margo,margarina z manj maščob, Zvijezda, delikatesna margarina, Cekin, delikatesna, rastlinska margarina in Mercator, margarinski namaz so dobili nezadovoljivo oceno, ker vsebujejo več kot 5% trans maščobnih kislin.
Danska že prepovedala prodajo margarin z več kot 2% trans maščobnih kislin. Na Danskem je s 1.junijem 2003 prepovedana prodaja industrijsko predelanih (visoko rafiniranih) olj in drugih maščob ( npr. margarina), ki vsebujejo več kot 2% trans-maščobnih kislin. Po 1.12.2003 je prepovedana tudi prodaja industrijsko predelane hrane in živil, kot na primer keksi, kreme, čipsi itd., ki vsebujejo več kot 2% trans-maščobnih kislin v dodanih maščobah. Danska priporoča, da se ji k temu pridružijo še druge države, kot tudi Evropska Unija. Predlaga, da evropska komisija pripravi temu primerno zakonodajo.
Proizvajalci margarine na nizozemskem so prostovoljno zmanjšali vsebnost trans maščobnih kislin na raven, do 1 %, ZPS pa pričakuje, da bo slovenska vlada ravnala podobno kot so na Danskem, hkrati pa upamo, da bodo naši trgovci, ki kupujejo margarino od tujih proizvajalcev zahtevali le tako, ki vsebuje manj kot 1% maščobnih kislin.
Zveza potrošnikov Slovenije
Jože, super, nekaj verodostojnega o margarinah sem že prej iskala. Kar sem našla, me je prepričalo, da sem nehala uporabljati margarino, a če je sila, jo le vzamem. Bom v knjižnici poiskala tisti VIP in prebrala cel članek, fino je, ker je test naših margarin, tistih, ki jih vsak dan srečujemo v trgovini 🙂
Na koncu mi je bilo rečeno, da je Becel margarina (takrat) edina, kjer so nehali uporabljati postopek hidrogenizacije ali ga tako priredili, da teh škodljivih maščob ni več oz. jih je bistveno manj. Po tistem sem sama verjela, da so zgledu sledili tudi drugi proizvajalci margarin. Mogoče pa niso…
Meni se najbolj hecno zdi, ko na vsaki margarini vidno piše “brez holesterola”. Katero rastlinsko olje pa ga je kdaj imelo?
Kakor koli, hvala, Jože, da si se za nas potrudil s tipkanjem. Je naletelo na odprta ušesa.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.