Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika KAJ DANES: Žemljin kipnik

KAJ DANES: Žemljin kipnik

Žemeljni kipnik

3 žemlje
5 jabolk
sladkor za potresenje
cimet
¼ l mleka
1 jajce

Žemlje zrežemo na listke, jabolka olupimo in naribamo na grobo. V namaščen pekač naložimo ½ žemljnih rezin, pokrijemo z ½ jabolk, potresemo s sladkorjem in cimetom, ter to še enkrat ponovimo. V lončku zmešamo smetano in jajco in prelijemo čez narastek. Pečemo pri 200C da lepo zarumeni pribl. ½ ure.

Mmmm, to je zelo dobro – pri nas to poznamo pod imenom Grmada 🙂

LP

Točno takao, Zala:)

Pa še kakšno grobo nasekljano orehovo jedrce zraven, kdor nima alergije. Dober tek in lep pozdrav Babi

Spet ena “klamfa” z orehi, ki sploh ne pašejo na jabolka :)))

Nočem biti nesramna, ampak msilim da orehi veliko bolj pašejo na jabolka, kot pa tale tvoj prispevek sem!! Okusi so vendar različni!

LP

Če tebi potem v redu, sicer pa uradno po kuharskih priporočilih NE.

Seveda orehi pasejo na jabolka…njami 🙂

Drugace pa…tole se slisi zelo zanimivo in lahko za pripravit. Se bom kdaj lotila 😉

V sestavinah je mleko, v navodilu smetana (kakšna?). Kaj torej uporabimo?

Gajbica, mene prav malo briga, kaj pravijo “kuharska priporočila” – katera že? Drži se priporočil in ogibaj se temu forumu, pa bo za vse dobro.

Moja mami je tole grmado tudi večkrat delala, verjetno kadar je ostal kruh. Dodala je še rozine, mnjami, se mi že sline cedijo. V vsej svoji kuharski karieri je še nisem naredila in bo v kratkem na sporedu.

Kar pa se orehov in jabolk tiče – meni je zelo dobro, ko delam jabolčni zavitek, da potresem po nadevu pest ali dve zmletih orehov kljub uradnim “kuharskim priporočilom” , da to ne paše. Pa kaj zato, glavno, da je nam všeč.

Gajbica, tukaj si se oglasila drugič pod tem nickom, prvič pa v temi Pogrešam gospo Babi, kjer si bila tudi žaljiva do nje. Bi bilo prav zanimivo, če bi nam Primož povedal, kdo se v resnici skriva pod imenom gajbica. Po mojem ena od rednih obiskovalk tega foruma, običajno pod drugim imenom. A je nekaterim res tako zoprna prijazna in topla oseba,kot je gospa Babi, da se mora obregat ob njo. Na žalost jo ne poznam, sem jo pa videla na slikah iz srečanj in res je kot ena “superbabi”, katere na žalost nisem nikoli imela.

LP

LP

Draga gajbice,

PRI NAS NI JABOLČNEGA ZAVITKA BREZ NASEKLJENIH OREHOV!
Ti se pa le ravnaj po priporočilih………

In kakšna bi bila gibanica brez orehov??

Ne vem gajbica, a mogoče bi bilo dobro, da svoja “krasna” mnenja in nasvete zadržiš zase.

lp

Julija

Gajbica, saj tole ni zraslo na mojem zeljniku:)

Prepis iz velike sodobne kuharice iz leta 1964 – Andera Grum, stalna sodelavka CZNG ( če veš, kaj je to) 🙂

GRMADA

10 starih žemeljc
1/2 l mleka
sol
4 jajčka
6 dag rozin
6 dag orehov, lešnikov ali mandeljnov
1/4kg jabolk
15 dag sladkorja, cimet
maščoba in drobtine za posodo

Kaj od tega lahko spustimo, presodimo sami. To so količine za kar nekaj lakotnikov:)))

So pa še opisi “Jabolčni narastek” 1 2 3 4 , vsak nekoliko drugačen, z več ali manj dobrotami…Zanimovo, tudi orehi ali drugimi jedrci, z limonino lupinico… hehe. Torej za vse prilike in potrebe, bolj ali manj kalorične…

Vsekakor zaupam okusu naših babic in mi kar zadiši…Pozimi, ko je zunaj zavijala burja, je bila za nas, otroke to imenitna večerja.

Orehi z jabolki, višnjami in marelicami se tudi na pitah lepo dopolnjujejo in vpijejo sok.
Prav gotovo se bolj ujema po okusu kot kakšna novomodna pica z ananasom, ob kateri se Italijani naravnost zgrozijo.

Sicer pa o okusih ne komentiram. Vsakdo ima pravico do svojih. Tako je tudi prav, kajne?

Lep pozdrav Babi

Popravek Andreja Grum

Saj ne vem, če to spada sem, a mogoče bo komu (kateri) prav prišla tudi ta ideja:

Podobno lahko pripravimo zelenjavni kipnik, le da spustimo sladkor in jabolka nadomestimo z blanširano ali dušeno zelenjavo. Poleg soli dodamo poper in razne začimbe. Orehe, oreščke in rozine lahko izpustimo, lahko pa jih dodamo in dobimo orientalsko obarvan kipnik (v tem primeru dodamo orientalske začimbe, npr. curry).

Ej, jaz sem pa zadnjič, ko sem delala jabolčni zavitek, razmišljala kaj manjka! Seveda, OREHI! Moja nona je vedno tako delala, ampak žal je tega že dolgo nazaj.

Lp vsem skupaj!

Kaj pride na vrhu: jabolka ali nalistane žemlje, predno polijem?

Lep dan!

Tudi jaz osebno Babi ne poznam, ampak, ker imam šesti čut, se mi zdi, da jo bom nekega lepega dne potrepljala po rami na kopališču v KP:-)))

Hej, Rakica! Ti me kar potrepljaj:)

Jaz dam jabolka na vrh. Lahko pa malo mešano, da žemljice malce zahrustajo. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close