Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika domači namazi

domači namazi

pozna kdo recepte za kakšne domaze namaze? Kaj podobnega kot se lahko kupi npr. vegetarijanske paštete in podobno.

Namaz iz jajčevcev, poišči z iskalcem, večkrat smo pisali o tem.

Iz domače ozimnice ima najraje pečen ajvar, naredim ga kot gost namaz iz pečene paprike in pečenih jajčevcev. Tudi to lahko najdeš z iskalcem.
LP Mimi

Hej!

Kar je povedala Mimi, potem še:

1.dušen por z na žaru pečenimi gobami ali samo gobice

Primerno začiniš, dodaš svež peteršilj, česen( zlasti dobro mlada čebulica in česen) in vse daš v multipraktik ali karkoli že imaš. Včasih dodam malo masla ( njami), a še raje malo olivnega olja. ni pa nujno, če je dovolj začimb in zelišč.

2. pesto – bazilika, pinjole, parmezan, olivno olje

Pinjole, ki so kar drage, lahko nadomestiš z orehi. Zmiksaš ali pa stolčeš v možnarju.

3. Kuhane artičoke ( srčke in ostrgano meso z debelejših listov), dodaš začimbe, parmezan in olje. Zmiksaš. namaz je tu.

Pa še kaj bi se našlo, le malo fantazijo uporabi in to, kar je vam všeč.

Orehi, mandeljni, pinjole in drugi oreščki zelo dopolnijo namaze. In še zdravo je.

Delam tudi v kombinaciji s skuto.

nekaj pojemo takoj, nekaj dam v hladilnik ali zamrzovalnik v majcene kozarčke.

Mogoče bo še kdo kaj dodal.

Lep pozdrav Babi

HVALA obema!

Kot osnova je lahko tudi avokado. Lahko samo solis in zmiksas olupljen avokado ali pa se dodas zacimbo ali malo poprazene zelenjave za okus. Zadnjic sem poskusila avokado in vrtno kreso, pa je bilo zelo dobro.

Ce poznate IBI namaze: jaz si ga naredim doma. Soncnice, poprazene brez olja ali ne – po zelji, malo dobrega olja, sol in spet dodatki po zelji: pecena paprika ali poprazene gobice…

Zelo dober namaz sem zasledila v knjigi Beloviceve: kuhana ajdova kasa, poprazena in zmleta bucna semena, malo olja in sol; zmiksas in bozanski namaz je tu. Jaz dam vcasih se malo bucnega olja, njamsi.

LP Barb

Barb.

prosim napiši bolj natančno, kako narediš namaze podobne IBI namazom:
Kakšno je razmerje sestavim? Kje oz. kako jih zmelješ?
Kakšne gobe uporabiš? Koliko časa stoji tak namaz z gobami?
Ali se lahko uporabi namesto paprike ali gob kakšne druge sestavine? Kakšne?

Joj, se opravicujem, spregledala.

Enkrat sem prebrala sestavine na IBI namazu in ugotovila, da je vecina v bistvu soncnice in soncnicno olje. Tako sem doma vzela soncnicna semena in jih preprazila v teflonski posodi z bolj debelim dnom brez mascobe in nato dala v mikser ter hladno stiskano soncnicno olje in sol. Olje dodajam po malem in miksam, dokler ne dobim mazave mase, nikoli nisem merila koliko. Tako dobim IBI pur:)) Ce se mi mudi, soncnic prej nic ne preprazim. Ravno tako dobro, le da je okus po soncnicah bolj mocen. Dodatke pa v bistvu tudi improviziram. Zadnjic sem imela doma rukolo in sem jo pest dala zraven in zmiksala, je bilo zelo dobro. Ce moj ocka nabere kaj jurckov, ko je sezona, jih preprazim na malo cebule in zmiksam zraven. Papriko dam v vroco pecico pod zar, ko pocrni jo zaprem v plasticno vrecko in malo kasneje odstranim pocrnelo kozico, nato pa zmiksam zraven itd. Kar imam pac doma.
Zanimivo je uspel tudi tale poskus. Moj v.d. moz je namocil soncnicna semena v slano vodo za kaksne pol ure. Nato na zmerni vrocini (elektricna plosca 6 funkcija od 9ih) preprazil spet brez mascobe, da je voda pocasi izparela. Kaksni dve pesti sem mu jih “vzela” in zmlela v kavnem mlincku in potem dodala malo olja in zacimbe. Zanimiv rezultat.
Upam, da sem kaj pomagala. Se opravicujem, ker je dolgo trajalo za odgovor.
LP Barb

Hvala za podroben opis.
Iščem namaze za malico in to pomeni, da morajo imeti rok trajanja vsaj kakšen dan ali dva, ker bi namaze pripravila vnaprej. Nad papriko nisem najbolj navdušena, sezona gob pa še ni v svojem razcvetu in gobe imajo (vsaj po mojem mnenju) kratek rok trajanja oz. jih je treba takoj pojesti.

Dobra osnova je lahko tudi kuhana čičerka, leča, fižol…. Če poiščeš “humus”, boš našla kar nekaj variant na to temo.
LP, Astra

Saj paprika in gobe niso obvezne. Lahko je por, bucke ali pa samo cebulca, mogoce malo cesna (jaz vedno poprazim in podusim). Jaz bolj improviziram. Ponavadi naredim iz priblizno 100g semen (dodam 2 ali tri jusne zlice dusene zelenjave ali sveze rukole), sem danes zjutraj stehtala in imam za dva dni.

Isti dodatki lahko gredo h kuhani čičeriki, kot je omenila Astra.

Al pa na cebulci in cesnu dusen jajcevec (olupljen), malo orehov naribanih in kancek olja – tud dobro.

Kar opogumi se in poskusi. Potem jih bos brez problemov ustvarjala sama po svojem okusu. Jaz sem jih bila prisiljena, ker je vsak kupljen namaz vseboval kaj, cesar se moram trenutno izogibat, pa moram rect, da tolk kolk sem se jih prvotno lotila s strahom tolk zdaj uzivam:))

Ah ja, pesto je tud noro dober namaz za kruh. Tega se pa se nisem lotila sama.

LP Barb

Kaj pa tunin namaz? Tuna iz konzerve (olje odliješ), sirček, malo masla in dober namaz je tu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close