Vlivanci
Ja, iščeš špecle. Naredila jih je Kroki na enem srečanju, mogoče lahko z iskalcem pod tem imenom najdeš še kaj. Originalno ime je spatzle, s pikicami na a.
Najbolj se obnese pravo namensko cedilo za špecle, meni ga je Kroki prinesla na srečanje, drugače ga imajo menda v vsaki avstrijski trgovini, tudi v katalogu Neckerman. Prekopiram ti nekaj idej, ki so jih pisali na forum, kako vlivati špecle brez tega cedila.
Možnosti za ribež za špecle:
Plastični ribež za špecle sem kupila v Celovcu v trgovini Quelle, sicer pa lahko uprabiš vsak ribežen z večjimi luknjami in ribaš špecle direktno v vrelo vodo.
V najslabšem primeru maso prelij v vrečko za zmrzovanje živil, ki ji potem odrežeš vogal. Enako lahko narediš ulivanje za v juho in so vedno lepe oblike.
Napravica se dobi v trgovinah čez mejo, cena cca. 8 EUR. Pri nas poglej pri pasirki od Moulinex, ta je imel včasih nastavek za špecle, tj. večje luknje.
Lahko jih prepasiraš tudi skozi navadno cedilo, ki ima malce večje luknje (4-7mm).
delam kar žličnike s pomočjo dveh žličk
Če jih delam le majhno količino kot zakuho za juho, testo preložim v nekajkrat preluknjano vrečko.
Nekateri jih kar nekako strgajo iz deske.
Osebno ti priporočam nakup pravega cedila, še s tem je packarija, kaj šele s čim drugim :-))
Delam pa jih po receptu Kroki, za 4 osebe.
20-30 dag moke [35]
2-4 jajca [3]
3-5 dl mleka [3 dl vode]
1 žlička olja
sol, poper
(rdeča parika, bazilika, špinača)
Masa naj bo gosta med tekočim stanjem in trdim, tako da ravno ne izteče z žlice, vendar ne tako, da maso v enem kosu vzameš iz sklede.
Maso lahko razdeliš na tri dele, eni dodaš 2-3 žlice pasirane špinače, blitve ali peteršilja, drugi masi dodaš paradižnikovo mezgo, tretjo pustiš brez dodatkov. Vsako posebaj vkuhaš v vodo.
Izkušnje moje: Zmešam z mikserjem kot za palačinke. Namesto mleka daj raje vodo, je enako dobro, z mlekom spominja na mlečne večerje. Ne kuhaj jih predolgo, da ostanejo malo al dente, res samo 3 minute vrenja. Najprej jih prelagaj v cedilo, da se malo odcedijo, šele nato v pekač. * V smetanovi omaki: Za omako sem prepražila malo pancete, da postekleni, zalila z 1,5 dl smetane za kuhanje in malo vode, pokuhala. Kuhane špecle sem v jena pekaču prelila s smetano, zmešala, posula z naribanim sirom in 10 minut gratinirala v pečici.
In seveda, res so dobri.
LP Mimi
Kuham po receptu, ki sem ga že dolgo nazaj našla na eni nemški strani…
400 g moke
4 jajca
1/4 l mleka
50 g masla
sol
—————
in sicer včasih naredim žličnike… te naj bi po tem receptu kuhal 5 minut in jih še 10 minut pustil stati pokrite v vodi
ter včasih s pomočjo cedila iz kataloga Quelle.
Vladka
Hvala Mimi, malo dvomim, da je to to kar sem jaz mislila.
Po moje iščem recept za “gluhe štruklje” oziroma kaj vem kako se temu reče, na kakšnih prireditvah recimo, kjer na veliko kuhajo golaž so recimo ti “štruklji” zakuhani kar zraven v golažu, zgledajo pa tako, rahlo nepravilnih oblik, veliki koščki kot nekako koščki mesa za golaž in edino kar vem je to, da si iz testa….
tole imam prekopirano s kulinarike:
Spaetzle (Spätzle)
Recept za cca. 5 oseb
Zavremo slano vodo, medtem zmešamo:
1 jajce, 1/8l mleka (1,25dcl), sol, 15 dag moke. Testo deni v vrčko za v skrinjo (naredi luknjo veliko približno 1,5cm), ali v vrečko za okraševanje torte z srednjedebelo luknjo. Testo spuščaj v vrelo vodo medtem pa z nožem prerezuj kačo. Ko priplavajo na vrh poberi s penovko. Povaljaj v prepraženih drobtinah
Spaetzle pašejo k golažu, mesnim, gobovim in zelenjavnim omakam, pa tudi v kakšno obaro namesto testenin bi prav pasali.
Kjerkoli, kamor bi postregla testenine, so super:) Enostavni in poceni:)
Mi pa smo vlivance jedli tudi zapečene v pečici – zložene v namaščen pekač, prej premešane bodisi z meltim mesom ali z na kocke narezano šunko, po vrhu pa potresene s sirom. MLjac. Zraven pa zelena solata.
Avstrijci jih jedo tudi v juhi, teknejp pa kot priloga k mesu z različnimi omakami
Hej, Janja!
Gluhe štruklje kar pogosto delam. Sicer ne vem, če je to, kar iščeš.
Pravi gluhi štruklji iz moje kuharice so iz kvašenega testa, kot bi vmesila rahlejši kruh. Vzhajane majhne štručke skuhamo v slanem kropu najprej pokrite , nato jih obrnemo in kuhamo še nekaj minut neodkrite.
Še malčne z vilicami razceframo ( zato nepravilne oblike) in ponudimo h golažu, pečenki, lahko tudi še malo zabeljene s popraženo čebulo. Če dodamo temu še malo popražene slanine, klobase ali pršuta, je že samostojen obrok.
Mogoče na prireditveh samo še pogrejejo v golažu; ne vem.
Recept je že vpisan.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.